За Мною йдіть
27 січня–2 лютого. 1 Нефій 16–22: “Я підготую путь для вас”


“27 січня–2 лютого. 1 Нефій 16–22: “Я підготую путь для вас”, За Мною йдіть---для окремих осіб та сімей. Книга Мормона. 2020 (2020)

“27 січня–2 лютого. 1 Нефій 16–22: “Я підготую путь для вас”, За Мною йдіть---для окремих осіб та сімей. Книга Мормона. 2020

Зображення
Легій дивиться на Ліягону

Легій та Ліягона, художник Джозеф Брікі

27 січня---2 лютого

1 Нефій 16–22

“Я підготую путь для вас”

Коли ви будете вивчати 1 Нефій 16–22, пошукайте уривки, які вас вражають. Дехто любить відмічати у своїх примірниках Писань такі вірші якимось кольором, інші пишуть на полях нотатки. Подумайте, як ви будете записувати отримані вами духовні враження.

Записуйте свої враження

Коли сім’я Легія подорожувала до обіцяної землі, Господь пообіцяв їм: “Я підготую путь для вас, якщо будете дотримуватися Моїх заповідей” (1 Нефій 17:13). Явно це обіцяння не означало, що подорож буде легкою---члени сім’ї все ще не досягали згоди, у них ламалися луки, людям було важко і дехто помирав, і в той же час їм потрібно було побудувати корабель із самостійно оброблених матеріалів. Але коли сім’я зустрічалася з труднощами чи, на перший погляд, неможливими для виконання завданнями, Нефій розумів, що Господь завжди був поряд. Він знав, що Бог “буде живити [вірних], і зміцнювати їх, і забезпечувати засобами, за допомогою яких вони зможуть виконати те, що Він їм наказав” (1 Нефій 17:3). Якщо вам коли-небудь було цікаво, чому погане стається з такими хорошими людьми, як Нефій та його сім’я, ви можете знайти відповіді у цих розділах. Але, можливо, найважливіше те, що ви побачите, що роблять хороші люди, коли стається щось погане.

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

1 Нефій 16–18

Коли я виконую заповіді, Бог допоможе мені справитися з випробуваннями.

У 16–18 розділах 1 Нефія описано кілька випробувань, з якими зустрілася сім’я Нефія, включаючи необхідність вирішити проблему зі зламаним луком (див. 1 Нефій 16:17–32), смерть Ізмаїла (див. 1 Нефій 16:34–39), побудову корабля (див. 1 Нефій 17:7–16, 18:1–4) та незгоди в сім’ї (див. 1 Нефій 18:9–22). Як реакція Нефія на ці випробування відрізняється від реакцій деяких членів його сім’ї? Якими були наслідки таких способів реагувати?

Може бути корисними записати свої знахідки в таблиці під такими заголовками, як: “Випробування”, “Реакція Нефія”, “Реакція інших людей” та “Результати”. Чому, на вашу думку, Нефій міг залишатися таким вірним, коли інші такими не були? Подумайте про те, як приклад Нефія та його сім’ї може допомогти вам справлятися з вашими випробуваннями.

Дивіться також відео на цю тему у Збірці відео по Книзі Мормона на ChurchofJesusChrist.org або у додатку Євангельська бібліотека.

1 Нефій 16:10–16, 23–31, 18:11–22

Господь скеровує мене через малі і прості засоби.

Коли Бог вивів сім’ю Легія у пустиню, Він не надав їм детального плану подорожі до обіцяної землі. Але Він дав Легію Ліягону, щоб та скеровувала його сім’ю щодня у напрямку до місця їхнього призначення. Що Небесний Батько надав вам для скерування і спрямування? Що, на вашу думку, означає те, що “малими засобами Господь може вершити великі справи”? (1 Нефій 16:29).

Коли ви будете читати 1 Нефій 16:10–16, 23–31 та 18:11–22, ви можете зробити список принципів, які ілюструють, як Бог скеровує Своїх дітей (наприклад, 1 Нефій 16:10 може навчати, що Бог іноді скеровує нас у неочікувані способи). Чи були у вас випадки, коли ви застосовували ці принципи?

Див. також Алма 37:7, 38–47, Учення і Завіти 64:33–34.

Зображення
Легій використовує Ліягону

Якщо ви будете готові, ви не злякаєтеся, художник Кларк Келлі Прайс

1 Нефій 19:23–24, 20–22

Я можу “застосувати усі писання” до себе.

Ісая писав до всіх дітей Ізраїля, і Нефій бачив, що це стосувалося конкретно його сім’ї, і це також стосується вас (див. 1 Нефій 19:23–24). Стосовно цитування Нефієм Ісаї президент Генрі Б. Айрінг сказав: “Я читав слова Ісаї …, вважаючи, що Нефій вибрав ті частини Ісаї, які я, не переймаючись розумінням образів, міг прийняти прямо у своє серце так, ніби Господь звертається до мене” (“The Book of Mormon Will Change Your Life”, Ensign, Feb. 2004, 10).

У світлі слів президента Айрінга, обміркуйте запитання, подібні до наступних, коли будете читати розділи 20–22:

1 Нефій 20:1--9.Які фрази у цих віршах описують дітей Ізраїля? Як вони описують Ламана і Лемуїла? Які застереження і застосування ви знаходите для себе?

1 Нефій 20:17–22.Як Господь вів дітей Ізраїля? Як Він вів сім’ю Легія? Як Він веде вас?

Що ще ви знаходите в 1 Нефій 20–22, що дає вам відчуття наче Господь промовляє до вас? Як коментар Нефія у 22  розділі допомагає вам зрозуміти пророцтва Ісаї?

1 Нефій 21

Хто такі дім Ізраїля та іновірці?

Дім Ізраїля---це нащадки старозавітного пророка Якова, якого Господь назвав Ізраїль (див. Буття 32:28, 35:10; див. також Путівник по Писаннях, “Ізраїль”). Господь уклав певні завіти з Ізраїлем і його нащадки вважалися завітним народом Бога. Але через багато поколінь багато хто з них відвернулися від Господа і, зрештою, були розсіяні по землі.

Термін Іновірці в цих уривках стосується народу, в якого ще немає євангелії (див. Путівник по Писаннях, “Іновірці”). Ісая навчав, що в останні дні язичники (іновірці) отримають євангелію і будуть засобами у навчанні і збиранні дому Ізраїля (див. 1 Нефій 21:22, 22:8–12, див. також Ісая 60, 66:18–20).

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете з вашою сім’єю читати Писання, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька ідей.

1 Нефій 17:1–6, 17–22

Можливо, ваша сім’я могла би порівняти розповідь Нефія про подорож у пустині (див. 1 Нефій 17:1–6) з розповіддю його братів (див. 1 Нефій 17:17–22). Як ви думаєте, чому вони бачили ті самі події по-різному? Чого ми можемо навчитися у Нефія про точку зору людини, сповненої віри?

1 Нефій 17:17–22, 18:9–16

Якими є наслідки заздрощів, суперечок і скарг в сім’ї? Як ми можемо подолати ці проблеми?

1 Нефій 19:22–24

Нефій застосовував Писання до своєї сім’ї, “щоб були вони [їм] на користь і в науку” (1 Нефій 19:23). У 1 Нефій 16–18 є кілька історій, які ваша сім’я може застосувати до себе. Можливо, ви зможете розіграти одну з цих історій та обговорити, як вона стосується вашої сім’ї?

1 Нефій 21:14–16

Як послання в цих віршах можуть допомогти комусь, хто почувається забутим?

Більше ідей щодо навчання дітей можна знайти у навчальному плані на цей тиждень у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити особисте вивчення

Просіть Господа про допомогу. Писання були дані через одкровення, і нам потрібне одкровення для того, щоб правильно їх зрозуміти. Господь пообіцяв: “Якщо ви … будете питати Мене з вірою, … безсумнівно все те відкриється вам” (1 Нефій 15:11).

Зображення
Нефій та його сім’я на кораблі

Вони поводилися зі мною з великою жорстокістю, художник Уолтер Рейн