За Мною йдіть
10–16 лютого. 2 Нефій 6–10: “О який величний план нашого Бога!”


10–16 лютого. 2 Нефій 6–10: “О який величний план нашого Бога!” За Мною йдіть---для окремих осіб та сімей. Книга Мормона. 2020 (2020)

“10–16 лютого. 2 Нефій 6–10”, За Мною йдіть---для окремих осіб та сімей. 2020

Зображення
Ісус молиться в Гефсиманії

Не Моя, а Твоя нехай станеться воля, художник Гаррі Андерсон

10–16 лютого

2 Нефій 6–10

“О який величний план нашого Бога!”

Коли ви будете читати 2 Нефій 6–10, подумайте, чого Господь намагається вас навчати. Коли ви визначите ці істини, запишіть їх і з молитвою подумайте, як ви можете діяти на основі того, про що дізнаєтеся.

Записуйте свої враження

Пройшло принаймні 40 років з того часу, як сім’я Легія залишила Єрусалим. Вони були у незвичній новій землі, на відстані півсвіту від Єрусалима і решти завітного народу Бога. Легій помер, і його нащадки вже почали те, що триватиме багато століть як суперечка між нефійцями---“хто повірив попередженням та одкровенням Бога”—та ламанійцями, які не повірили (2 Нефій 5:6). За цих обставин, Яків, молодший брат Нефія, висвячений тепер бути вчителем нефійців, хотів, щоб завітний народ знав, що Бог ніколи їх не забуде, тому вони ніколи не повинні забувати Його. Це послання дійсно потрібне нам у нашому світі, де ставлення до завітів применшується, а одкровення відкидається. “Давайте пам’ятати Його, … бо ми не знехтувані. … Великі обіцяння Господа”,---сказав він (2 Нефій 10:20–21). Серед цих обіцянь жодне не було більшим, ніж обіцяння “нескінченного спокутування”, щоб подолати смерть і пекло (2 Нефій 9:7). “Tож,---підсумував Яків,---звеселіть серця свої”! (2 Нефій 10:23).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

2 Нефій 6–8

Господь милосердний до Свого народу, і Він виконає Свої обіцяння.

Для того, щоб допомогти своєму народу зрозуміти, що вони належали до дому Ізраїлевого і могли довіряти Богу та Його обіцянням, Яків процитував пророцтва Ісаї в 2 Нефій 6–8. Ісая описав розсіяння Ізраїля й обіцяне Спасителем збирання і викуплення Його народу. Коли ви будете читати, обдумайте запитання, подібні до наступних:

  • Що я дізнаюся про викупну любов Спасителя до мене?

  • Яке втішення пропонує Спаситель тим, хто Його шукає?

  • Що я можу робити, аби з більшою вірою “чекати” на Спасителя та Його обіцяні благословення?

2 Нефій 9:1–26

Через Свою Спокуту Ісус Христос звільняє всіх людей від фізичної та духовної смерті.

Які слова чи зображення ви б використали, аби передати комусь нашу величезну потребу в тому, щоб Викупитель врятував нас від смерті і гріха? Яків використав такі слова, як “жахлива” та “потвора”. Чого Яків навчав щодо “тієї потвори, смерті і пекла” та “порятунку”, який Господь підготував для нас? (2 Нефій 9:10). Коли ви будете читати 2 Нефій 9:1–26, ви можете позначити одним кольором те, що могло б з нами статися без Спокути Ісуса Христа. Потім ви можете іншим кольором відмітити, що ми можемо отримати через Спокуту Спасителя. Які істини ви знаходите про Спокуту Ісуса Христа, які змушують вас прославляти “мудрість Бож[у], Його милість і благодать”? (2 Нефій 9:8).

Див. також “Atonement of Jesus Christ” (Спокута Ісуса Христа), Gospel Topics, topics.ChurchofJesusChrist.org.

2 Нефій 9:27–54

Я можу прийти до Христа й отримати славетні благословення Його Спокути.

Ісус Христос прийшов “у світ, щоб спасти всіх людей, якщо вони прислухаються до Його голосу” (2 Нефій 9:21; курсив додано). Іншими словами, ми маємо бути готові прийняти запропоновані Ним спасительні благословення. Після того, як Яків описав великий план викуплення, він дав важливі застереження і запрошення, які містяться в 2 Нефій 9:27–54, щоб допомогти нам отримати благословення Спокути. Ви можете записати їх у таблиці, подібній до цієї:

Застереження

Запрошення

Застереження

Запрошення

Застереження

Запрошення

Згідно з підказкою Духа, що, як ви відчуваєте, вам слід робити у відповідь на ці застереження і запрошення?

2 Нефій 10:20, 23–25

Через жертву Ісуса Христа я можу “звеселити” своє серце.

Послання Якова було радісним. “Я кажу вам це,---сказав він,---щоб ви могли радіти і підняти ваші голови назавжди” (2 Нефій 9:3). Коли ви читаєте 2 Нефій 10:20, 23–25, що ви знаходите такого, що дає вам надію? Що ще ви знайшли у 2 Нефій 9–10 такого, що дало вам надію? Що ви зробите, аби пам’ятати про це, коли відчуватимете розчарування?

Див. також Іван 16:33.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете з вашою сім’єю читати Писання, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька ідей.

2 Нефій 8:3–7

Коли ви читатимете 2 Нефій 8:3, ви можете показати малюнки пустині та саду. Як Господь перетворює пустині нашого життя на сади? У віршах 4–7, що Господь радить нам робити для того, щоб отримати радість, описану у вірші 3?

2 Нефій 8:24--25

Як можуть підбадьорливі слова Ісаї для народу Сіону зміцнити нас у наших зусиллях стати більш відданими учнями Ісуса Христа? Як процес пробудження та вдягання є схожим на те, що Бог хоче аби ми робили духовно?

2 Нефій 9:1–26

Що може зробити ваша сім’я, щоб краще зрозуміти велич “нескінченного спокутування” Ісуса Христа? (Див. вірш 7). Мабуть вони можуть подивитися чи подумати про те, що є нескінченним за кількістю---травинки на полі, піщинки на пляжі або зірки на небі. Чому Спокута Спасителя є нескінченною? Які фрази у 2 Нефії 9 поглиблюють нашу вдячність за те, що для нас зробив Спаситель?

2 Нефій 9:27–44

Можливо, одного дня цього тижня ваша сім’я може дослідити 2 Нефій 9:27–38 і пошукати застереження (починаються зі слів “горе”). Що з цього здається вам особливо важливим для обговорення у вашій сім’ї? В інший день ви можете опрацювати 2 Нефій 9:39–44 і пошукати, що Яків запросив свій народ пам’ятати.

2 Нефій 9:28–29, 50–51

Наведіть деякі приклади “пихатості, кволості і безглуздості людей”? (Див. вірш 28). Що ми можемо робити, аби вважати більш цінними речі Бога і менш цінними речі світу?

2 Нефій 9:45

Вашій сім’ї може сподобатися виготовити паперовий ланцюжок і по черзі вдягати його на себе і скидати з себе. Як гріхи схожі на ланцюги? Як Спаситель допомагає нам скидати їх з себе?

Більше ідей щодо навчання дітей можна знайти у навчальному плані на цей тиждень у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити наше навчання

Будьте відкриті і доступні. “Одні з найкращих моментів для навчання починаються з питання або проблеми в серці члена [сім’ї]. … Дайте їм відчути через ваші слова і дії, що ви охоче вислухаєте їх” (див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 16).

Зображення
Ісус зцілює людей

Спаситель врятує всіх дітей Бога “якщо вони прислухаються до Його голосу” (2 Нефій 9:21). Він зцілив багатьох від різних хвороб, художник Дж. Кірк Річардс