За Мною йдіть 2024
19–25 серпня: “Збережено Його дивовижною силою”. Алма 53–63


“Алма 19–25: “Збережено Його дивовижною силою”. Алма 53–63”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024 (2023)

“19–25 серпня. Алма 53–63”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. 2024 (2023)

Зображення
дві тисячі юних воїнів

Дві тисячі юних воїнів, художник Арнольд Фріберг

19–25 серпня: “Збережено Його дивовижною силою”

Алма 53–63

Якщо порівнювати з військами ламанійців, то “маленьке військо” Геламана (див. Aлма 56:33), яке налічувало 2000 чоловік, не мало жодного шансу на перемогу. Крім того, що їх було мало, воїни Геламана “всі… були дуже молодими”, і “вони ніколи не воювали” (Aлма 56:46–47). У дечому їхня ситуація може видаватися схожою на нашу, коли хтось із нас може іноді відчувати, що ми опинилися в меншості й приголомшені у нашій боротьбі святих останніх днів проти Сатани і сил зла у світі.

Але військо Геламана мало певні переваги над ламанійцями, і ці переваги не мали жодного відношення до їхньої кількості чи військових навичок. Вони вибрали Геламана, пророка, вести їх (див. Aлма 53:19); “вони були навчені своїми матерями, що якщо вони не сумніватимуться, Бог визволить їх” (Aлма 56:47); і вони мали “надзвичайну віру в те, у що їх було навчено вірити”. У результаті цього, їх захищала “чудотворн[а] сила Бога” (Aлма 57:26). Тому перед лицем життєвих труднощів і ми можемо набратися мужності. Армія Геламана навчає нас, що “є справедливий Бог, і той, хто не сумнівається, того буде збережено Його дивовижною силою” (Алма 57:26).

Ідеї для вивчення вдома і в Церкві

Aлма 53:10–22; 56:43–49, 55–56; 57:20–27; 58:39–40

Зображення
seminary icon
Віра в Бога допомагає мені подолати страх.

Якби не їхня віра, юні воїни Геламана мали б вагомі причини відчувати страх. Але завдяки своїй вірі вони мали набагато більше підстав бути мужніми. Читаючи про них в Алма 53–58, знайдіть те, що допоможе вам долати свої страхи з вірою в Христа. Зверніть увагу на наступні вірші: Алма 53:10–22; 56:43–49, 55–56; 57:20–27 та 58:39–40. Наведена далі таблиця допоможе вам записати знайдене.

Риси характеру юних воїнів Геламана:

Можливі причини, чому їхня віра в Христа була такою сильною:

Що вони робили, щоб виявляти віру в Христа:

Як Бог благословив їх:

Щоб перемогти в наших духовних битвах, нам також потрібна сила Ісуса Христа. Як ви можете отримати Його силу? Пошукайте відповіді у виступі Президента Рассела М. Нельсона “Прикликати силу Ісуса Христа в наше життя” (Ліягона, трав. 2017, сс. 39–42). Ви можете порівняти його пораду з тим, що робили воїни Геламана.

Дослідивши це, подумайте про власні духовні битви. Запишіть, що ви відчуваєте за натхненням робити, щоб виявляти свою віру в Ісуса Христа,

Див. також Ніл Л. Андерсен, “Поранені”, Ліягона, лист. 2018, сс. 83–86; “Віддані вірі”, Гімни, № 155.

Зображення
юні воїни зі своєю матір’ю

Вони не сумнівалися, художник Джозеф Брікі

Aлма 58:1–12, 31–37; 61

Послідовники Ісуса Христа не ображаються легко.

Як у Геламана, так і в Пагорана були причини ображатися. Геламан не отримав підкріплення для свого війська, а Пагорана несправедливо звинуватив Мороній в ненаданні цього підкріплення (див. Aлма 58:4–9, 31–32; 60). Що вражає вас у їхній реакції в Aлма 58:1–12, 31–37 та Aлма 61? Чому, на вашу думку, їхня реакція була такою?

Старійшина Беднар вказав, що Пагоран був прикладом лагідності, і навчав, що “найвеличнішим і найбільш значущим прикладом лагідності, є життя Самого Спасителя” (“Лагідні й невибагливі серцем”, Ліягона, трав. 2018, с. 32). Поміркуйте, як Спаситель виявляв лагідність. Див., наприклад, Maтвій 27:11–26; Лука 22:41–42; Іван:13 4–17. Як ви можете наслідувати Його приклад?

Aлма 60:7–14

У мене є відповідальність підтримувати оточуючих людей.

Мороній писав, що Пагоран відповідатиме перед Богом, якщо свідомо нехтував потребами нефійських військ. Що ви дізнаєтеся з Aлма 60:7–14 стосовно турботи про нужденних людей? Що ви можете робити, аби краще розуміти потреби інших і задовольняти їх?

Алма 62:39–51

Якщо я маю смирення, життєві труднощі можуть спрямувати моє серце до Бога.

Покладіть сире яйце і сиру картоплину в киплячу воду, це допоможе вам обміркувати, як ви можете вибирати — чи “пом’якшитися”, чи “затвердіти” завдяки своїм випробуванням. Поки ваші яйце й картопля варитимуться, розгляньте Алма 62:39–51 і зверніть увагу на те, як люди відреагували на служіння Геламана після тривалої війни з ламанійцями. Потім ви можете порівняти це з тим, як вони відреагували на його проповідування за 13 років до цього (див. Алма 45:20–24). Як по-різному вплинули на нефійців ті самі страждання? Коли яйце і картоплина повністю зваряться, розбийте яйце і розріжте картоплину. Як по-різному на них вплинуло кип’ятіння? Що ви дізналися про те, як ми можемо вибирати власну реакцію на страждання? Як ви можете звернутися до Бога під час ваших страждань?

Пригадайте випадки, які були у вас вдома. Якщо ви навчаєте клас у Церкві, попросіть учнів поділитися тим, чого вони навчилися вдома. Наприклад, з’ясуйте, що вони зрозуміли про випробування і смирення завдяки вареним яйцям і картоплі.

Щоб знайти більше ідей, див. випуски журналів Ліягона і Заради зміцнення молоді за цей місяць.

Ідеї для навчання дітей

Алма 53:20–21; 56:47–48

Як і юні воїни Геламана, я можу бути вірним/ою Богу.

  • Ви можете використати багато матеріалів, щоб розповісти історію про воїнів Геламана, зокрема і малюнки з цього навчального плану та “Розділ 34: Геламан і 2000 молодих воїнів” (Оповідання з Книги Мормона, сс. 93–94). Творча сторінка цього тижня може допомогти дітям поміркувати, як саме вони можуть бути схожими на військо Геламана. Щоб розпочати, можна назвати кілька якостей юних воїнів з Алма 53:20–21. Ви можете разом заспівати “Ми людям світло несемо” (Збірник дитячих пісень, сс. 92–93).

Aлма 56:45–48; 57:21

Я можу бути вірним тому, чого навчають мої батьки в праведності.

  • Юні воїни Геламана покладалися на віру своїх матерів, коли зіткнулися з великим випробуванням. Можливо, ви могли би прочитати Алма 56:46–48 з дітьми і запросити їх послухати, чого навчили цих молодих чоловіків про віру їхні матері. Ви можете запитати їх, що вони дізналися від своїх батьків — або інших вірних дорослих — про Спасителя. Чому важливо дослухатися “з точністю”? (Алма 57:21).

  • Як ви, подібно до матерів юних воїнів, можете зробити так, щоб ваші діти знали про вашу віру в Бога? Один із способів — це розповідати, як ваша віра впливає на ваше життя. Наприклад, як Він “визволив” вас, коли ви “не сумнівалися”?

Зображення
мати навчає свого сина

Зерно віри, художник Джей Уорд

Алма 53:10–18

Я можу дотримуватися своїх завітів з Небесним Батьком.

  • Ваші діти можуть розповісти про випадок, коли хтось дав їм обіцянку і виконав її. Що вони відчували, коли обіцяння було виконано? Ви можете прочитати Алма 53:10–18 і запропонувати дітям пошукати, як Геламан, народ Аммона і сини народу Аммона дали обіцяння або уклали завіти й дотримувалися їх. Ви можете поділитися тим, як Небесний Батько благословляє вас, коли ви дотримуєтесь своїх завітів.

Aлма 61:3–14

Я можу вибрати не сердитися.

Попросіть дітей подумати про випадок, коли їх звинуватили в тому, чого вони не робили. Розкажіть їм про те, як це сталося з Пагораном (див. Алма 60–61; див. також “Розділ 35: Полководець Мороній і Пагоран”, Оповідання з Книги Мормона, сс. 95–97). Щоб дізнатися, як Пагоран відреагував, прочитайте по черзі Алма 61:3–14. Що зробив Пагоран, коли Мороній звинуватив його? (Див. Алма 61:2–3, 8–9.) Що ми дізнаємося про прощення з прикладу Спасителя? (Див. Лука 23:34.)

Щоб знайти більше ідей, див. випуск журналу Друг за цей місяць.

Зображення
Дві тисячі юних воїнів

Це так, пане, всі присутні та пораховані, художник Кларк Келлі Прайс