За Мною йдіть 2024
8–14 липня: Вони “ніколи не відпали”. Алма 23–29


“8–14 липня: Вони “ніколи не відпали”. Алма 23–29”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024 (2023)

“8–14 липня. Алма 23–29”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. 2024 (2023)

Зображення
Анті-нефій-легії закопують свою зброю

Анті-нефій-легії закопують свою зброю війни, художниця Джоді Лівінгстон

8–14 липня: Вони “ніколи не відпали”

Алма 23–29

Чи запитували ви себе коли-небудь, чи можуть люди дійсно змінитися? Можливо, ви непокоїтеся стосовно того, чи зможете подолати наслідки вашого неправильного вибору, чи позбутися своїх поганих звичок, або у вас є такі самі занепокоєння стосовно ваших близьких. Якщо це так, історія про анті-нефій-легіїв може вам допомогти. Ці люди були заклятими ворогами нефійців. Коли сини Мосії вирішили проповідувати їм євангелію, нефійці “насміхалися з [них] з презирством”. Вбити ламанійців, замість того, щоб їх навертати, здавалося їм більш слушним рішенням. (Див. Aлма 26:23–25).

Але ламанійці змінилися через навертаючу силу Ісуса Христа. Колись вони були відомі як “закам’яніл[ий] і жорсток[ий] наро[д]” (Aлма 17:14), але тепер вони “відзначалися своєю ревністю у ставленні до Бога” (Aлма 27:27). Насправді, вони “ніколи не відпали” (Aлма 23:6).

Можливо, ви маєте якісь думки або справи, які вам слід полишити, або відкласти “зброю… бунтів” (Aлма 23:7). Або може, вам просто потрібно мати трохи більше ревності у ставленні до Бога. Які б зміни вам не треба було зробити, в Алма 23–29 ви можете знайти надію на те, що завдяки спокутній силі Ісуса Христа тривалі зміни можливі.

Ідеї для вивчення вдома і в Церкві

Aлма 23–25; 27

Моє навернення до Ісуса Христа і Його євангелії змінить моє життя.

Ламанійці здавалися малоймовірними кандидатами на навернення, і все ж багато хто з них зазнав чудесних змін завдяки Ісусу Христу. Ці навернені ламанійці називали себе анті-нефій-легії.

Під час читання Aлма 23–25, 27 ви можете відчути спонукання обміркувати власне навернення. Знайдіть те, як змінилися анті-нефій-легії — як вони навернулися “до Господа” (Алма 23:6). Запропоновані вірші можуть допомогти вам знайти відповіді:

Яким чином Ісус Христос і Його євангелія змінили вас? Коли ви відчували, що Він поруч? Як ви можете визначити, чи навертаєтеся ви до Ісуса Христа? Що Дух запрошує вас робити далі?

Див. також Девід А. Беднар, “Навернені до Господа”, Ліягона, лист. 2012, сс. 106–109; Дейл Г. Ренлунд, “Непохитна відданість Ісусу Христу”, Ліягона, лист. 2019, сс. 22–25.

Aлма 24:7–19, 26:17–22

Оскільки Бог милосердний, Він прощає мене, коли я каюся.

Зміна, яку відчули анті-нефій-легії, була не просто зміною в поведінці — це була зміна серця, породжена вірою в Ісуса Христа та щирим покаянням. Можливо, ви зможете знайти якусь істину про покаяння у кожному вірші в Алма 24:7–19. Чого ці вірші навчають про Божу милість щодо тих, хто кається? Які додаткові істини ви дізналися з Алма 26:17–22?

Поміркуйте, як Бог виявив Свою милість у вашому житті. Як ви можете висловити свою вдячність Йому?

Алма 26; 29

Якщо я ділюся євангелією, це приносить мені велику радість.

Слово радість 24 рази з’являється в Алма 23–29, і це робить ці розділи доречним місцем, щоб дізнатися, як отримувати радість, живучи за євангелією Спасителя і ділячись нею. Вивчаючи Алма 26:12–22, 35–37 і 29:1–17, знайдіть причини для радості Аммона, синів Мосії та Алми. Що, як ви дізналися з цих уривків, може привести до більшої радості у вашому житті?

Старійшина Маркус Б. Неш навчав: “Коли ми ділимося євангелією, то це приносить радість і надію в душі тих, хто ділиться нею, і тих, хто приймає її… Ділячись євангелією, ми маємо все більше й більше радості і все більше й більше надії” (“Тримайте свій світоч”, Ліягона, лист. 2021, с. 71). Які у вас були випадки, коли ви ділилися євангелією з іншими? З якими труднощами ви стикаєтесь, коли прагнете ділитися євангелією? Як Небесний Батько може допомогти вам подолати ці труднощі?

Щоб отримати пророчі настанови про те, як ділитися євангелією — і знаходити радість у цьому, — розгляньте виступ президента Далліна Х. Оукса “Ділитися відновленою євангелією” (Ліягона, лист. 2016, сс. 57–60). Які поради ми знаходимо в його виступі?

Див. також “Ділитися своїми віруваннями” (відео), Євангельська бібліотека.

Ви можете скласти список думок, якими ви б могли поділитися з друзями про Книгу Мормона. Спробуйте розповісти про Книгу Мормона за допомогою додатку “Книга Мормона”.

Звертайте увагу на зразки і теми. Вивчаючи Писання, ми можемо знайти дорогоцінні істини, шукаючи слова, фрази чи ідеї, які повторюються. У ваших примірниках Писань можна зробити перехресні або звичайні посилання на уривки з подібними істинами, щоб їх легше було знайти.

Aлма 26:5–7

Я можу знайти прихисток в Ісусі Христі та Його євангелії.

Під час збирання врожаю зерно часто збирають у жмути, які називають снопами, і розміщають у сховища, які часто називають житниці. Поміркуйте, що можуть представляти снопи, житниці та буря у вашому житті з Алма 26:5–7. Як я можу знайти прихисток в Ісусі Христі?

Див. також Рассел M. Нельсон, “Храм і ваш духовний фундамент”, Ліягона, лист. 2021, сс. 93–96; Девід А. Беднар, “З честю зберігати ім’я і положення”, Ліягона, трав. 2009, сс. 97–100; “О Спасителю, молю”, Гімни, № 48.

Щоб знайти більше ідей, див. випуски журналів Ліягона і Заради зміцнення молоді за цей місяць.

Ідеї для навчання дітей

Aлма 24:6–24

Господь благословляє мене, коли я намагаюся виконувати дані Йому обіцяння.

  • Можливо, ваші діти хотіли б закопати свою “зброю”, як анті-нефій-легії. Щоб навчати дітей про обіцяння йти за Спасителем, яке дали анті-нефій-легії, ви можете прочитати кілька віршів з Алма 24:6–24. Далі вони можуть поміркувати про те, що вони змінять, аби йти за Ним, записати це на творчій сторінці цього тижня та зробити вигляд, що копають яму і ховають свою зброю.

  • Діти можуть прочитати Алма 24:15–19, шукаючи, що робили анті-нефій-легії “як свідчення Богу”. Тоді ви можете поговорити з ними про те, як наші завіти можуть бути “свідченням Богові” (вірш 18). Нехай діти поговорять про те, як вони покажуть Богові, що вони хочуть йти за Ним. Вони можуть відчути натхнення, співаючи таку пісню, як “Я хочу так чинити” (Збірник дитячих пісень, с. 72).

Алма 24:7–10; 26:23–34; 27:27–30

Я можу каятися.

  • Щоб допомогти вашим дітям побачити, як Ісус Христос може допомогти нам змінитися, коли ми каємось, ви можете навчити їх про анті-нефій-легіїв. Для цього ви можете взяти дві миски і позначити одну з них словом “до”, а іншу — “після”. Потім ваші діти можуть прочитати Алма 17:14–15 і 27:27–30, записуючи, якими були ламанійці до покаяння і після нього, та покласти записи у правильну миску. Виходячи з Алма 24:7–10, що допомогло їм змінитися? Як ми можемо висловити свою вдячність Богові за Його милість?

Алма 26; 29

Ісус Христос приносить мені радість, і я можу ділитися цією радістю.

  • Можливо, вам з дітьми захочеться намалювати те, що приносить вам радість в євангелії Ісуса Христа. Покажіть свій малюнок дітям та запропонуйте їм показати комусь їхній малюнок, щоб допомогти цій людині теж відчути радість.

  • Допоможіть дітям знайти слова “радість” та “радіти” в Алма 26 та 29. Що принесло Аммону й Алмі радість або спонукало їх радіти? Це запитання може призвести до розмови про радість, яку приносить життя за євангелією Ісуса Христа або її поширення.

Aлма 27:20–30

Я можу допомогти своїм друзям жити за євангелією Ісуса Христа.

  • Ваші діти можуть прочитати Алма 27:22–23, шукаючи, що зробили нефійці, аби допомогти анті-нефій-легіям виконати своє обіцяння більше ніколи не воювати. Як ми можемо допомагати своїм друзям дотримуватися їхніх обіцянь? Ваші діти можуть розіграти ситуації в ролях. Наприклад, що ми можемо сказати другу, який хоче збрехати або вчинити огидний вчинок?

Щоб знайти більше ідей, див. випуск журналу Друг за цей місяць.

Зображення
анті-нефій-легії закопують свою зброю

Ілюстрація: анті-нефій-легії закопують свою зброю, художник Ден Бурр