За Мною йдіть 2024
15–21 липня: “Сила слова Бога”. Алма 30–31


“15–21 липня: “Сила слова Бога”. Алма 30–31”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024 (2023)

“15–21 липня. Алма 30–31”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. 2024 (2023)

Зображення
Алма навчає Коригора

Все вказує на те, що Бог є (Алма і Коригор), художник Уолтер Рейн

15–21 липня: “Сила слова Бога”

Алма 30–31

Розповіді в Aлма 30–31 чітко демонструють силу слів — як на зло, так і на добро. “Пишномовн[і]” та “улесливі слова” лжевчителя Коригора загрожували приведенням “багатьох душ до знищення” (див. Aлма 30:31, 47). Подібним чином вчення нефійського розкольника Зорама привели цілу групу людей до того, що вони робили “великі помилки” та “перекручували шляхи Господа” (Aлма 31:9, 11).

Натомість Алма мав непохитну віру, що слово Бога матиме “сильніший вплив на свідомість людей, ніж меч або щось інше” (Aлма 31:5). Слова Алми несли вічну істину і прикликали сили Ісуса Христа, щоб змусити Коригора мовчати (див. Aлма 30:39–50), і вони запросили Його благословення на тих, хто пішов з ним, аби привести зорамійців знову до істини (див. Aлма 31:31–38). У наш час ці приклади є важливими для послідовників Христа, коли фальшиві послання стають загальнопоширеними. Ми можемо знайти істину, якщо будемо довіряти так само, як це робив Алма, “сил[і] слова Бога” (Aлма 31:5).

Ідеї для вивчення вдома і в Церкві

Aлма 30:6–31

Зображення
піктограма семінарії
Супротивник намагається обманути нас хибною доктриною.

В Aлма 30 Коригора названо “антихристом” (вірш 6). Антихристом є хтось або щось, що відкрито чи таємно протистоїть Ісусу Христу та Його євангелії. У яких віршах в Алма 30:6–31 показано, що Коригор відповідає цьому описанню? Вивчення лжевчень Коригора може допомогти вам розпізнавати та відкидати подібні вчення. У вашому вивченні ви можете скористатися такими вправами:

  • Які наочні приклади ви можете придумати, щоб краще зрозуміти різницю між вченнями Спасителя та підробками Сатани? Ось кілька прикладів: приманка, яка використовується для риболовлі, фальшиві гроші та неправдива реклама. Як ви можете визначити, що якась річ є підробною? Як ви можете розпізнати істину?

  • Можна скласти список лжевчень Коригора з Алма 30:6–31. Які з його вчень можуть бути привабливими і сьогодні? (Див. Алма 30:12–18, 23–28). Якої шкоди може завдати прийняття таких ідей? Які неправдиві повідомлення використовує супротивник, щоб спробувати обдурити вас сьогодні?

  • Що зробив Алма, щоб істиною протидіяти вченням Коригора? (Див. Алма 30:31–54). Як ви можете скористатися цими ж принципами у вашому житті?

Подібно до Алми сучасні пророки й апостоли допомагають нам зрозуміти різницю між істиною та брехнею Сатани. Яку пораду ви знаходите в цих вуступах: Гарі Е. Стівенсон, “Не обманюй мене” (Ліягона, лист. 2019); Даллін Х. Оукс “Не обманюйтеся” (Ліягона, лист. 2004).

Див. також “О істино”, Гімни, № 166.

Зображення
Коригор говорить з Алмою

Коригор протистоїть Алмі, художник Роберт Т. Барретт

Aлма 30:39–46

Усе свідчить про Бога.

Сьогодні багато людей вірять, що Бога немає. Що зі знайденого в Алма 30:39–46 допомагає вам знати, що Бог дійсно існує? Що утримує нас від знання про Нього? Які інші свідчення Бог дав вам про те, що Він живий?

Aлма 30:56–60

Супротивник не підтримує своїх послідовників.

Що ви дізнаєтеся з Aлма 30:56–60 про те, як диявол ставиться до своїх послідовників? Що ви можете зробити, аби захистити свою домівку від його впливу?

Див. також Aлма 36:3.

Алма 31

Слово Бога має силу вести людей до праведності.

Проблема відокремлення зорамійців від нефійців, на чийсь погляд, могла вимагати політичного чи військового врегулювання (див. Aлма 31:1–4). Але Алма навчився довіряти “сил[і] слова Бога” (Aлма 31:5). Що ви дізнаєтеся з Алма 31:5 про силу Божого слова? (Див. також Євреям 4:12; 1 Нефій 15:23–24; 2 Нефій 31:20; Кн. Якова 2:8; Геламан 3:29–30).

Які інші євангельські істини ви змогли знайти під час вивчення Алма 31, що стосуються вашого земного досвіду? Наприклад:

  • Коли ви бачили, як слово Бога вело людей робити добрі справи? (Див. вірш 5).

  • Порівняйте ставлення, почуття і дії Алми стосовно інших людей (див. вірші 34–35) зі ставленням, почуттями і діями зорамійців (див. вірші 17–28). Як ви можете бути більш схожими на Алму?

  • Що зі знайденого вами в Алма 31:30–38 може допомогти тим, хто сумує через гріхи інших?

Алма 31:5–6

Завдяки Ісусу Христу будь-хто може змінитися.

Зверніть увагу на те, яку групу людей взяв Алма із собою, щоб навчати євангелії зорамійців (див. Aлма 31:6). Що ви дізнаєтеся про життя цих людей в Moсія 27:8–37; 28:4; Aлма 10:1–6; 11:21–25; 15:3–12? Які послання можуть міститися для вас у тому, що з ними сталося?

Щоб знайти більше ідей, див. випуски журналів Ліягона і Заради зміцнення молоді за цей місяць.

Ідеї для навчання дітей

Алма 30

Книга Мормона застерігає нас про лжевчення.

  • Можна показати якісь предмети (наприклад, гроші або щось із їжі) та іграшкову їх подобу. Це може привести до обговорення, як дізнатися про різницю між справжніми речами і підробками. Потім ви можете допомогти дітям визначити з Алма 30:12–18 брехню або лжевчення, яких Коригор навчав про Бога. Як Алма відповів на цю брехню в Алма 30:32–35? Про що ми дізнаємося з його прикладу?

Алма 30:44

Усе свідчить про Бога.

  • Алма розповідає як усе в небі і на землі свідчить, що Бог живе. Якщо можливо, вийдіть з дітьми на подвірʼя або станьте біля вікна, коли будете читати Алма 30:44. Попросіть їх вказати, що з того, що вони бачать, допомагає їм знати про реальність Бога і про те, що Він любить їх. Вони також можуть намалювати побачене (див. творчу сторінку цього тижня).

  • Поки ви та ваші діти співатимете “Я знаю, Він любить мене” (Збірник дитячих пісень, сс. 16–17), передавайте по колу м’яч або інший предмет. Періодично припиняйте музику і просіть дитину, яка тримає цей предмет, назвати щось, створене Небесним Батьком, за що вона вдячна.

Діти навчаються за допомогою наочних прикладів. Наочність допоможе вашим дітям краще зрозуміти та надовше запам’ятати те, чого їх навчили. У більшості вправ для дітей у цьому навчальному плані пропонується використання наочних матеріалів. Подумайте про те, щоб у майбутньому ще раз показати ті самі візуальні матеріали, щоб допомогти вашим дітям згадати вивчене.

Алма 31:5

Слово Бога має велику силу.

  • Як ви можете допомогти дітям зрозуміти, що слово Бога є сильнішим за “щось інше”? (Алма 31:5). Можна запропонувати дітям подумати про щось чи когось із великим впливом, або показати малюнки із зображенням кількох впливових речей. Що робить їх впливовими? Прочитайте разом Алма 31:5 і запитайте дітей, що, на їхню думку, означає цей вірш. Розкажіть про ваш досвід, коли слово Бога мало на вас сильний вплив.

Aлма 31:8–35

Небесний Батько чує мої молитви.

  • Коротко підсумуйте історію Алми і зорамійців, використовуючи вірші Aлма 31:8–35 (див. також “Розділ 28: Зорамійці та Рамеумптом”, Оповідання з Книги Мормона, сс. 78–80). Коли ви з дітьми будуватимете з кубиків чи камінців башту Рамеумптом, допоможіть їм визначити, що казали зорамійці у своїй молитві (див. Алма 31:15–18). Поясніть, що ми повинні молитися не так. Коли ви з дітьми говоритимете про те, як нам слід молитися, нехай вони по одному знімають із побудованої вами споруди блоки чи камінчики. Вони можуть зберігати один із камінчиків біля свого ліжка як нагадування про необхідність молитися щоранку та щовечора. Можливо, вони захочуть розфарбовувати свій камінець.

Щоб знайти більше ідей, див. випуск журналу Друг за цей місяць.

Зображення
Зорамійці моляться на Рамеумптомі

Серця зорамійців “були піднесені до великого вихваляння, в їхній гордовитості” (Aлма 31:25).