За Мною йдіть 2024
29 квітня–5 травня: “Сильна зміна”. Мосія 4–6


“29 квітня–5 травня: “Сильна зміна”. Мосія 4–6”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024 (2024)

“29 квітня–5 травня. Мосія 4–6”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. 2024 (2024)

Зображення
Цар Веніямин навчає свій народ

Ви тільки служите вашому Богові, художник Уолтер Рейн

29 квітня–5 травня: “Сильна зміна”

Мосія 4–6

Чи бувало у вас таке, що під час чийогось виступу ви відчули натхнення змінити своє життя? Можливо, ви вирішили завдяки почутому змінити своє життя трохи, а може, навіть і радикально. Проповідь царя Веніямина була саме такою, а істини, яких він навчав, мали саме такий вплив на людей, які їх чули. Цар Веніямин поділився зі своїми людьми тим, чого його навчав ангел, — що чудові благословення були можливі через “спокутуючу кров Христа” (Moсія 4:2). Завдяки Його посланню, вони повністю змінили свій погляд на самих себе (див. Мосія 4:2), Дух змінив їхні бажання (див. Moсія 5:2) і вони уклали завіт з Богом, що завжди будуть виконувати Його волю (див. Мосія 5:5). Ось як слова царя Веніямина вплинули на його народ. Як вони вплинуть на вас?

Ідеї для вивчення вдома і в Церкві

Мосія 4

Через Ісуса Христа я можу отримати й зберегти прощення моїх гріхів.

Іноді, навіть коли ви відчували, що ваші гріхи вам прощено, вам може бути важко утримувати це почуття і залишатися на шляху праведності. Цар Веніямин навчав свій народ, як отримати і як зберегти прощення гріхів. Вивчаючи розділ 4 книги Мосії, ви можете поставити такі запитання:

Вірші 1–8.За яких умов Бог надає звільнення від ваших гріхів? Що ви дізналися про Нього в цих віршах, що надихає вас покаятися? Як дізнатися, що ви покаялися?

Вірші 11–16.Згідно з цими віршами, що відбувається в нашому житті, якщо ми робимо те, що описано у вірші 11? Яким чином ви, чи хтось близький вам, відчули такі зміни? Порівняйте ці зміни з описаними в Moсія 3:19.

Вірші 16–30.Як вам може допомогти зберегти прощення ваших гріхів те, що ви ділитеся тим, що маєте, з іншими? Як ви можете застосувати вірш 27 у ваших зусиллях бути схожими на Христа?

У якому сенсі ми всі є жебраками? Згідно з цими віршами, як ми маємо ставитися до всіх дітей Бога? (Див. Moсія 4:26). Кому потрібна ваша допомога?

Див. також Бекі Крейвен, “Продовжуйте змінюватися”, Ліягона, лист. 2020, сс. 58–60.

Мосія 4:5–10

Зображення
піктограма семінарії
Я вірю і довіряю Богу.

Запрошення царя Веніямина вірити в Бога й довіряти Йому є таким же важливим сьогодні, як і в давні часи. Читаючи Мосія 4:5–10, знайдіть істини про Бога, які дають вам підстави довіряти Йому. Зверніть увагу на запрошення царя Веніяміна у вірші 10. Чому довіра до Бога полегшить виконання того, до чого запрошує цар Веніямин?

Ви можете переглянути кілька з цих додаткових уривків з Писань, щоб скласти список якостей характеру Бога: Єремія 32:17; 1 Івана 4:8; 2 Нефій 9:17; Алма 32:22; Мормон 9:9; Етер 3:12; Учення і Завіти 19:1–3; 88:41. Ви можете скористатися своїм переліком, щоб по-різному завершити таке речення: “Оскільки я знаю, що Бог є, я можу довіряти Йому, щоб”.

Наша довіра до Бога зростає, коли ми маємо досвід спілкування з Ним. Що в Мосія 4:1–3 допомогло народу царя Веніямина “прий[ти] до пізнання великодушності Бога”? (Вірш 6). Подумайте про випадки такого спілкування з Богом, які трапилися у вашому житті. Чого цей досвід навчив вас про Нього? Які кроки ви зробите (або можете зробити), щоб поглибити вашу віру або довіру до Бога?

Див. також Джеффрі Р. Холланд, “Велич Бога”, Ліягона, лист. 2003, сс. 70–73; “Я знаю, Ти живий”, Гімни, № 189.

Ділитися священним досвідом. Деякий досвід є надто священним чи особистим, щоб ним ділитися. Запрошуючи інших поділитися досвідом, не змушуйте їх розповідати те, чого вони не хочуть.

Moсія 4:29‒30

Мені слід стежити за своїми думками, словами і вчинками.

Бог не дає нам список всіх можливих гріхів. Відповідно до Мосія 4:29–30, що Він робить замість цього? Подумайте, як ваші думки, слова та вчинки впливають на вас та інших. Як вони впливають на ваші стосунки з Богом? Як ви “стежите [за собою]”?

Moсія 5:1–5

Дух Господа може спричинити сильну зміну в моєму серці.

Для людей звично сказати: “Я не можу змінитися. Це мій характер”. На противагу цьому досвід народу царя Веніямина показує нам, як Дух Господа може дійсно змінити наші серця. Коли ви будете читати Moсія 5:1–5, подумайте про те, як “сильна зміна”, що веде до справжнього навернення, відбулася — або може відбутися — у вашому житті. Подумайте про невеличкі, поступові зміни, а також про “могутні” переживання. Як цей досвід допомагає вам, коли ви стикаєтеся зі спокусою?

Див. також Єзекіїль 36:26–27; Алма 5:14.

Зображення
Христос зцілює хвору жінку

Зцілюючі руки, художник Адам Абрам

Мосія 5:5–15

Я беру на себе ім’я Христа, коли укладаю завіти з Ним.

Що ви дізнаєтеся з Moсія 5:7–9 про те, що означає взяти на себе ім’я Христа? Чого навчають про це причасні молитви (див. Moроній 4–5)? Як ви можете показати, що “належите” Спасителю?

Див. також Д. Тодд Крістофферсон, “Чому шляхом завіту”, Ліягона, трав. 2021, сс. 116–119.

Ідеї для навчання дітей

Мосія 4:1–3, 10

Покаяння приносить радість.

  • Щоб навчати про радість покаяння, можливо, ви могли б дозволити своїм дітям зробити руки липкими або брудними і звернути увагу на їхні відчуття після того, які вони їх помиють. Потім ви можете порівняти це з тим, як почувалися люди в Мосія 4:1–3 до і після прощення їхніх гріхів. Поділіться своїм свідченням про силу Спасителя очистити нас духовно.

  • Чи знають ваші діти, як повністю і щиро каятися? Допоможіть їм знайти, що зробив народ царя Веніямина в Мосія 4:1–3, 10. Вони також можуть переглянути “Покаятися, Покаяння” в Путівнику по Писаннях. Яким чином Ісус Христос уможливив покаяння?

Moсія 4:12–26

Євангелія Ісуса Христа надихає мене ставитися до інших з любов’ю і добротою.

  • Служіння іншим викликає добрі почуття. Запропонуйте дітям поділитися випадком, коли вони відчували любов до когось або комусь служили і що вони відчували у цьому процесі. З яких причин деякі люди можуть не хотіти служити іншим? Що б ми могли сказати комусь, аби переконати їх допомагати людям у скруті? Пошукайте ідеї в Мосія 4:16–26

  • Цар Веніямин навчав, що коли ми приходимо до Христа й отримуємо прощення наших гріхів, ми “сповн[юємо]ся любовʼю Бога” (Мосія 4:12). Це дає нам почуття любові та доброти до інших. Ви та ваші діти можете пошукати в уривках Мосія 4:13–16, 26 (або в такій пісні, як, “Дружить з тобою буду я”, Збірник дитячих пісень, сс.78–79) фрази, які описують, як ми можемо служити іншим. Потім вони можуть розіграти або намалювати їх і вгадати фрази одне одного. Як ми можемо виявляти любов та доброту вдома, у школі та у церкві?

Зображення
дівчинка грає з немовлям

Ісус Христос навчав нас бути добрими з іншими.

Moсія 5:5–15

Коли я укладаю завіти з Богом, я беру на себе ім’я Христа.

  • Можливо, ваші діти захочуть виготовити бейджики, на яких буде написано ім’я “Ісус Христос” та причепити їх на рівні своїх сердець (див. творчу сторінку цього тижня). Поки вони їх виготовлятимуть, ви можете прочитати їм Мосія 5:12 і поговорити про те, що укладати завіти з Богом, або давати Йому обіцяння — це те саме, що мати ім’я Христа “завжди написаним у [наших] серцях”.

Щоб знайти більше ідей, див. випуск журналу Друг за цей місяць.

Зображення
Христос годує птахів

Під Його постійною опікою, художник Грег К. Олсен