Семінарія
3 Нефій 12:17–48: “Я б хотів, щоб ви були досконалими”


“3 Нефій 12:17–48: “Я б хотів, щоб ви були досконалими”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“3 Нефій 12:17–48”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

3 Нефій 12:17–48

“Я б хотів, щоб ви були досконалими”

Зображення
Портрет Ісуса Христа

Ісус Христос навчав, що ми повинні “бути досконалими”, якими є Він і наш Небесний Батько (3 Нефій 12:48). Хоча ця заповідь може здатися приголомшливою, вона дає осмислене розуміння природи нашого Небесного Батька та Ісуса Христа. Вона також вчить нас, що ми можемо стати схожими на Них. Цей урок має на меті допомогти вам зрозуміти свій потенціал стати досконалими, як наш Небесний Батько та Ісус Христос.

Ваш потенціал

Зображення
насіння в землі, коричневе цуценя
Зображення
щаслива дитина в кошику
  • Ким або чим можуть стати ці приклади, коли повністю розвинуться?

  • Що їм потрібно, щоб розкрити свій потенціал?

  • Яким є потенціал кожної дитини в плані Небесного Батька?

  • Як розуміння вашого божественного потенціалу впливає на ваші рішення? Як це впливає на ваше ставлення до себе?

Навчаючись на сьогоднішньому уроці, поміркуйте про те, наскільки ви вже розвинулися й чого навчилися протягом свого життя, а також про те, ким ви ще здатні стати з Божою допомогою.

Запрошення Спасителя розкрити наш потенціал

У 3 Нефій 12:17–47 Ісус поділився з людьми з Книги Мормона кількома прикладами із закону Мойсея. Після кожного прикладу він пояснював вищий закон або запрошував жити на основі вищого рівня праведності. Це може допомогти нам краще зрозуміти, ким Він і наш Небесний Батько хочуть, щоб ми стали.

Щоб побачити приклади вищого закону, прочитайте 3 Нефій 12:21–22, 27–29, 38–42 і знайдіть інформацію про те, у які способи Спаситель запрошує нас рухатися до розкриття нашого потенціалу.

  • Як ці вчення можуть допомогти нам стати більше схожими на Небесного Батька та Ісуса Христа?

Прочитайте 3 Нефій 12:48 і знайдіть повний потенціал, який, як знає Ісус Христос, є в кожному з нас.

3 Нефій 12:48 є доктринальним уривком для опанування. Ви можете позначати доктринальні уривки для опанування якось по-особливому, щоб потім їх було легко знайти. На наступному уроці у вас буде можливість попрактикуватися в застосуванні вчення, про яке сказано в цьому уривку, відповідаючи на запитання або розбираючи навчальну ситуацію.

Цей вірш навчає, що Ісус Христос хоче, щоб ми стали досконалими, як Він і наш Небесний Батько.

  • Які запитання чи занепокоєння, на вашу думку, можуть виникнути в людей щодо цього вчення? Чому?

  • Що дає вам надію чи впевненість у тому, що стати схожими на Небесного Батька та Ісуса Христа справді можливо?

  • Як ця істина може стосуватися зображень, показаних на початку уроку?

Досконала любов Небесного Батька та Ісуса Христа

Ставати досконалим означає уподібнюватися Небесному Батьку та Ісусу Христу. Вищий закон, якого Ісус навчав у цьому розділі, може допомогти нам зрозуміти характер і якості Небесного Батька та Ісуса Христа. Коли ми краще зрозуміємо, ким Вони є, то зможемо прагнути стати схожими на Них і отримати надію, що Вони будуть терпляче допомагати нам на нашому шляху розвитку.

Прочитайте 3 Нефій 12:43–45 і наведене далі висловлювання старійшини Джеффрі Р. Холланда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, і знайдіть те, чого вони вчать про любов Небесного Батька та Ісуса Христа.

Я вдячний за знання про те, що попри мої недоліки, принаймні Бог є досконалим — що принаймні Він, наприклад, може любити Своїх ворогів, оскільки надто часто, через “тілесну людину” в нас, ми з вами іноді є тим ворогом. Як же я вдячний, що принаймні Бог може благословляти тих, хто переслідує Його, оскільки всі ми іноді, ненавмисно, переслідуємо Його. (Джеффрі Р. Холланд, “Отож, будьте досконалі — зрештою”, Ensign або Ліягона, лист. 2017, с. 41)

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Запишіть ваші відповіді на наведені далі запитання:

  • Чому втішно знати, що Небесний Батько та Ісус Христос люблять Своїх ворогів і благословляють тих, хто ненавидить Їх?

  • Як Їхні любов, допомога й терпіння можуть дати вам надію одного дня досягти досконалості?

Досконалість є процесом, можливим лише через Ісуса Христа

Цілком природно запитувати себе, чи можливо стати досконалим. Якби нам довелося досягти досконалості самостійно або якби цього потрібно було досягти протягом нашого земного життя, це було б неможливо.

Прочитайте Учення і Завіти 76:69–70 та Мороній 10:32–33 і знайдіть інформацію про те, що дає нам змогу стати досконалими. Ви можете зробити перехресні посилання між цими уривками та 3 Нефій 12:48.

  • Завдяки чому всі ті, хто згодом стають досконалими, досягають такого результату?

Прочитайте Учення і Завіти 93:11–13 і знайдіть, що саме ці вірші допомагають нам зрозуміти про досконалість Ісуса Христа.

  • Чому важливо розуміти, що навіть Ісус Христос набув Свою досконалість?

Президент Рассел М. Нельсон навчав такого про визначення та процес досконалості:

Зверніть увагу, що слово [досконалий] не означає “уникнення помилок”…

Нам не слід засмучуватися через те, що зараз наші щирі намагання стати досконалими здаються такими непосильними [важкими] і нескінченними. Вдосконалення — це процес, що триває. Він зможе завершитися лише після Воскресіння і лише завдяки Господу. Воно чекає на всіх, хто любить Його і дотримується Його заповідей. (Russell M. Nelson, “Perfection Pending”, Ensign, Nov. 1995, 86, 88)

  • Що це твердження допомагає вам зрозуміти про досконалість?

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Виконайте запропоноване далі завдання:

Уявіть, що вас попросили упродовж двох-трьох хвилин виступити на духовну тему під час вашого наступного молодіжного заходу. Ваші провідники просять вас поділитися своїми думками щодо того, чому вчення в 3 Нефій 12:48 має дати нам надію. Запишіть свої думки. Додайте відповіді на наведені далі запитання:

  • Що означає ставати досконалими? Що це не означає?

  • Як те, що ви знаєте про Небесного Батька та Ісуса Христа, дає вам надію стати схожими на Них?