Семінарія
3 Нефій 12:1–16: “Благословенні ви”


“3 Нефій 12:1–16: “Благословенні ви”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“3 Нефій 12:1–16”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

3 Нефій 12:1–16

“Благословенні ви”

Зображення
Христос навчає в Америці

Небесний Батько та Ісус Христос хочуть благословити нас. Ми можемо бути впевнені, що, дотримуючись Їхніх порад, отримаємо Їхні благословення відповідно до Їхнього часу та в Їхній спосіб. Навчаючи нефійців, Ісус проголосив багато благословень, які ми можемо отримати. Цей урок може допомогти вам підготуватися отримати благословення, про які говорив Спаситель, якщо ви намагатиметеся виконувати Його поради.

Благословенні

Уявіть статтю у світовому журналі під назвою “П’ять найблагословенніших людей року”.

  • На яких конкретних благословеннях, на вашу думку, буде зосереджена стаття, якщо брати їх як критерій оцінки успіху людей?

Тепер уявіть статтю в журналі Ліягона з такою самою назвою.

  • Про які конкретні благословення, на вашу думку, говоритиметься у статті як про найбільші благословення, які може отримати будь-яка людина?

  • Чому, на вашу думку, Спаситель і Його Церква навчають нас надавати вищої цінності благословенням, відмінним від тих, яких прагне багато хто у світі?

У 3 Нефій 12–14 Ісус Христос виголосив нефійцям проповідь, дуже схожу на Його Проповідь на горі, наведену в Новому Завіті. Президент Джозеф Філдінг Сміт (1876–1972) сказав, що Проповідь на горі — це “найвеличніш[а проповідь] з усіх, що будь-коли звучали, наскільки це нам відомо” (Учення Президентів Церкви: Джозеф Філдінг Сміт [2013], с. 244).

Сьогодні, вивчаючи частину проповіді Спасителя під назвою “Заповіді Блаженства”, ви матимете можливість дізнатися, як Небесний Батько та Ісус Христос бажають вас благословити. Президент Гарольд Б. Лі (1899–1973) називав Заповіді Блаженства Спасителя “конституцією досконалого життя” й пояснював, що “у своїй Проповіді на горі Учитель дав нам певне одкровення про свій власний характер, який був досконалий… й таким чином дав нам план для нашого власного життя” (Decisions for Successful Living [1973], 56–57). Навчаючись, поміркуйте, чому благословення, які пропонує Христос у цій проповіді, є набагато ціннішими, ніж будь-які благословення, які може запропонувати світ.

Заповіді Блаженства в Америці

Прочитайте 3 Нефій 12:1–12 та позначте слово “благословенні” і будь-які інші благословення, які Спаситель описує в цих віршах. Зверніть увагу, що слово “благословенні” у цих віршах означає “надзвичайно щасливі” або “привілейовані Богом”.

  • Що говорять вам про Нього і Його Батька всі благословення, які Спаситель описав у цих віршах?

Одна з істин, які ми можемо почерпнути з цього уривка, полягає в тому, що Небесний Батько й Ісус із радістю благословляють нас, коли ми прагнемо дотримуватися Їхніх порад.

Прочитайте 3 Нефій 12:1–2 і спробуйте позначити, що Спаситель просить нас робити, якщо ми прагнемо благословень, які нам пропонують Він і Його Батько.

Зображення
піктограма, записуйте
  1.  Дайте відповіді на наведені далі запитання:

  • Чому, на вашу думку, Бог благословляє тих, хто “прислухається до слів [тих] дванадцятьох, яких [Він] обрав”? (3 Нефій 12:1.)

  • Як Бог благословив вас чи інших ваших знайомих за те, що ви прислухалися до слів пророків і апостолів?

Шукати благословення

Прочитайте 3 Нефій 12:3–12 ще раз, цього разу шукаючи умови, які Спаситель пов’язав із кожним благословенням. Спробуйте позначити ці умови у своїх примірниках Писань в інший спосіб, ніж ви вже позначили благословення, наприклад, використовуючи інші кольори або обводячи їх, а не виділяючи.

Виберіть із цих віршів одне благословення, яке ви хотіли б отримати. Зверніть увагу на дію чи умову, які дають змогу отримати це благословення. Вивчіть цю дію чи умову, використовуючи доступні ресурси, наприклад Путівник по Писаннях, додаток “Євангельська бібліотека” або виноски.

Також можна скористатися таблицею Заповідей Блаженства, наданою в розділі “Додатково. Бажаєте дізнатися більше?” цього уроку.

  • Що, як ви дізналися, необхідно робити тим, хто бажає отримати благословення, яке ви вивчали?

  • Як Спаситель продемонстрував цю дію чи умову? Як Його приклад може допомогти вам краще зрозуміти, як вам шукати цього благословення?

Пам’ятайте, що, оскільки Небесний Батько любить нас, Він благословить нас відповідно до Свого часу та у Свій спосіб. (Див. Учення і Завіти 88:64.)

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Виконайте запропоноване далі завдання:

Тепер, коли ви визначили благословення, якого бажаєте, і дізналися, як отримати його у своєму житті, складіть план того, як досягти цього благословення. Наведені далі запитання можуть у цьому допомогти:

  • Що конкретно ви могли б зробити, щоб отримати це благословення?

  • Коли ви плануєте почати?

  • Які перешкоди можуть стати на заваді, і як ви можете їх подолати?