Семінарія
Геламан 13, частина 2. “Покаялися і були спасенними”


“Геламан 13, частина 2. “Покаялися і були спасенними”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Геламан 13, частина 2”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Геламан 13, частина 2

Покаялися і були спасенними

Зображення
юнак, стоячи на колінах, молиться

Як, на вашу думку, більшість людей сприймає покаяння: як Божий дар чи як Боже покарання? Чому? Самуїл Ламанієць настільки любив навіть злочестивих нефійців, що ризикував своїм життям, аби навчити їх, що покаяння — це дар Ісуса Христа, який веде до щастя й спасіння. Цей урок призначений допомогти вам подолати будь-які перешкоди на шляху до покаяння.

Правильний шлях

Зображення
фотознімок гірського озера

Уявіть, що ваші друзі намагаються знайти високогірне озеро, про яке вони чули, але біля якого ніколи не були. Подорожуючи дикою місцевістю, вони зустрічають чоловіка, який каже, що живе в цій місцевості вже багато років. Він попереджає їх, що дорога, якою вони йдуть, не веде до озера і є небезпечною в деяких місцях. Він радить їм розвернутися й піти іншою стежкою, яка приведе їх до озера безпечним шляхом.

  • З яких причин друзі можуть не прислухатися до чоловіка?

Як і чоловік з цієї історії, іноді пророки можуть застерігати нас від вибору, який не приведе до щастя, розвитку і завадить нам повернутися до Небесного Батька. Вони можуть закликати нас покаятися й змінити наше життя.

  • Які причини можуть заважати нам покаятися?

На попередньому уроці, на якому розглядалися настанови Самуїла Ламанійця нефійцям, ви дізналися, що Господь милостиво застерігає людей від наслідків гріха й прощає тих, хто кається. Однак ми не завжди каємося, навіть якщо й розуміємо цю істину. Вивчаючи матеріали цього уроку, попросіть допомоги в Господа, щоб дізнатися, як подолати будь-які перешкоди на шляху до покаяння.

Наслідки гріха

Прочитайте Геламан 13:21–23 і знайдіть, що сказано про погляди і дії людей, у яких, за словами Самуїла, їм необхідно було покаятися. Можливо, вам буде корисно дізнатися, що прокляття “приносить суд з його наслідками на річ, особу або народ, головним чином, через неправедність” (Путівник по Писаннях, “Проклинати, Прокляття”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org).

  • Що ще, крім багатства, може спокушати нас “прикипіти серцями [нашими]” до чогось і “завжди згаду[вати]” щось інше, а не Господа?

У віршах 24–30 Самуїл також застерігає народ від відкидання пророків.

Прочитайте Геламан 13:31–38 і завершіть своїми словами формулювання такого принципу: Якщо ми постійно відкидаємо запрошення пророків покаятися…

Поміркуйте над тим, як ваше розуміння цього принципу, а також набутий вами досвід або побачене вами підтверджує його істинність.

Дар від Бога

Як свідчив Самуїл нефійцям: “Ніщо не спасе [нас], окрім покаяння і віри в Господа Ісуса Христа” (Геламан 13:6). Завдяки Спокуті Спасителя за нас, “якщо [ми] покає[мося] і поверне[мося] до Господа Бога [нашого], [Він] відверн[е] [Свій] гнів” (Геламан 13:11).

Читаючи наведені далі слова Президента Рассела М. Нельсона, знайдіть істини, яких він навчав і які можуть допомогти нам подолати перешкоди на шляху до покаяння.

“Забагато людей вважають покаяння покаранням, чимось, чого слід уникати, окрім найсерйозніших випадків. Але це відчуття, що вас карають, приходить від Сатани. Він намагається не дати вам покладатися на Ісуса Христа, Який стоїть з відкритими обіймами, сподіваючись і будучи готовим зцілити, пробачити, очистити, зміцнити, звільнити та освятити нас…

Ніщо так не звільняє, не облагороджує і не є таким поворотним у нашому індивідуальному розвитку, як регулярна, щоденна зосередженість на покаянні. Покаяння — це не подія, це — процес. Це ключ до щастя і відчуття спокою. У поєднанні з вірою покаяння дає нам можливість відчути силу Спокути Ісуса Христа…

Коли ми вирішуємо покаятися, ми вирішуємо змінитися! Ми дозволяємо Спасителю перетворити нас на кращу версію самих себе. Ми вибираємо духовно зростати і мати радість — радість викуплення у Ньому. Коли ми вибираємо покаятися, ми вибираємо стати більше схожими на Ісуса Христа!” (Рассел М. Нельсон, “Ми можемо чинити краще і бути кращими”, Ensign або Ліягона, трав. 2019, с. 67)

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді на такі запитання:

    • Як слова Президента Нельсона можуть допомогти комусь подолати перешкоди на шляху до покаяння?

    • Яких результатів покаяння, згаданих Президентом Нельсоном, ви бажаєте досягти найбільше? Чому?

    • Що з того, чого Президент Нельсон навчав про Спасителя, може допомогти людині, яка вагається, чи варто їй покаятися?

Покаяння

Можуть існувати й інші перешкоди на шляху до покаяння, про які Президент Нельсон не згадав, або ж нам можуть бути потрібні додаткова допомога чи відповіді. Приділіть кілька хвилин, щоб більше дізнатися про дар покаяння, шукаючи відповіді на запитання, які у вас можуть виникнути, або істини, які допоможуть вам подолати перешкоди, з якими ви зіштовхуєтеся на шляху до покаяння. Джерела, які можуть вам допомогти: “Покаятися, Покаяння” у Путівнику по Писаннях і “Ісус Христос допоможе тобі” у брошурі Заради зміцнення молоді: Путівник з прийняття рішень (2022).

  1. Дайте відповіді на такі запитання:

    • Що з вивченого було для вас корисним?

    • Як Спаситель може допомогти нам у процесі покаяння?

Прочитайте наведене нижче запрошення від Президента Нельсона:

“З молитвою прагніть зрозуміти, що заважає вам покаятися. Визначте, що перешкоджає вам покаятися. А потім змінюйтеся! Покайтеся! Усі ми можемо чинити краще і бути кращими, ніж ми були раніше”. (Рассел М. Нельсон, “Ми можемо чинити краще і бути кращими”, Ensign або Ліягона, трав. 2019, с. 68)

Приділіть трохи часу роздумам та молитві і напишіть, що, на вашу думку, Небесний Батько хотів би, щоб ви зробили для покаяння.