Семінарія
Геламан 13, частина 1. Господня милість


“Геламан 13, частина 1. Господня милість”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Геламан 13, частина 1”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Геламан 13, частина 1

Господня милість

Зображення
Ісус Христос обіймає людину

Як ви думаєте, що відчуває до нас Бог, коли ми грішимо? Багато нефійців повстали проти Бога і Його заповідей, тому Бог послав до них Самуїла Ламанійця з чітким закликом покаятися, щоб вони могли бути прощені. Цей урок допоможе вам краще зрозуміти природу милостивого Господа, Який прощає.

Страждання від гріха

Президент Рассел М. Нельсон розповів історію про жінку, яка опинилася в складних життєвих обставинах. Подумайте, що б ви хотіли, аби вона дізналася про Небесного Батька та Ісуса Христа.

“Ми зі старійшиною Девідом С. Бакстером їхали на конференцію колу і по дорозі зупинилися, щоб поїсти в ресторані. Потім, коли ми вже поверталися до своєї машини, нас покликала якась жінка і підійшла до нас. Нас дуже вразила її зовнішність. Її зовнішній вигляд (тобто відсутність його) з чемності я б назвав “екстрімом”. Вона спитала, чи ми є старійшинами Церкви. Ми відповіли ствердно. Майже не зупиняючись, вона розповіла нам про своє трагічне життя, затягнуте в болото гріха. Тепер, коли їй лише 28 років, вона — пропаща людина. Вона відчувала, що їй ні для чого жити… Слізно благаючи, вона спитала, чи є для неї хоч якась надія, хоч якийсь шлях вибратися з її безнадійності”. (Рассел М. Нельсон, “Покаяння і навернення”, Ensign або Ліягона, трав. 2007, с. 102)

  • Якби ви розмовляли з цією жінкою, які істини про Небесного Батька та Ісуса Христа ви б хотіли, щоб вона дізналася?

  • Що б ви зробили, аби спробувати допомогти цій жінці?

  • Як її теперішні почуття можуть вплинути на її бажання звернутися до Спасителя?

Можливо, ви або хтось із ваших знайомих також відчували себе нікчемними або непрощенними. Поміркуйте над тим, у що саме ви справді вірите, думаючи про Небесного Батька, Ісуса Христа і прощення.

Вивчаючи матеріал цього уроку, спробуйте зрозуміти, якою є природа Небесного Батька та Ісуса Христа, а також про те, як Вони ставляться до нас, навіть коли ми грішимо. Подумайте, як ці істини можуть допомогти вам і тим, кого ви знаєте.

Самуїл Ламанієць

Як і ця жінка, нефійці закореніли у гріху. У Своїй любові Господь послав пророка Самуїла з посланням для них.

Прочитайте Геламан 13:5–8, 11, 39; 14:11–13; 15:3 і зверніть увагу на те, що ви дізналися про Господа, особливо на те, що може допомогти нам, якщо ми згрішили. (Можливо, буде корисно знати, що карати [див. Геламан 15:3] означає виправляти або дисциплінувати. Див. Путівник по Писаннях, “Карати, Покарання”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org)

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді на такі запитання:

    • Чому отримати попередження про негативні наслідки, з якими ми зіштовхнемося, якщо не покаємося, може бути благословенням? Як покарання Господа виявляють Його любов?

    • Чому звістка про народження Ісуса Христа, а також наша здатність до покаяння — це “добра новина”? (Геламан 13:7).

    • В яких фразах сказано про готовність Господа простити нефійців, якщо вони покаються навіть після того, як вони вчинили тяжкий гріх?

Господня милість і прощення

Одна з істин, про які ми дізнаємося з цих уривків, полягає в тому, що Господь милостиво попереджає людей про наслідки гріха й прощає тих, хто кається.

Пророк Джозеф Сміт (1805–1844) свідчив, що “всі перебувають у межах досяжності милостивого прощення” (“Discourse, 3 October 1841, як опубліковано в Times and Seasons”, с. 577, josephsmithpapers.org).

  • Як розуміння природи милостивого Господа, Який прощає, може вплинути на ставлення до своїх гріхів і покаяння?

Важливо розуміти, що хоча Господь і милостивий, Він також цілковито справедливий. Він не ігнорує, тобто не відкидає, наслідки наших гріхів. Але оскільки Спаситель сплатив за наші гріхи Своєю Спокутою і “виконав вимоги справедливості” (Мосія 15:9), Він пропонує нам прощення, якщо ми покаємося.

  • Як знання про цілковиту справедливість і милосердя Господа може вплинути на ваші стосунки з Ним?

Уявіть, як більш глибоке розуміння Господа могло б вплинути на жінку, про яку була наведена розповідь Президента Нельсон на початку уроку. Підготуйте для неї пояснення, виконавши такі дії:

  1. Виконайте завдання А або Б, а потім використайте відповіді з цих завдань, виконуючи завдання В.

    1. Виберіть принаймні дві фрази з віршів, які ви прочитали в книзі Геламана, або знайдіть інші уривки, які ілюструють, як Господь прощає нас, коли ми каємося, наприклад, Мосія 26:30 або Мороній 6:8. Як ці фрази можуть допомогти жінці, про яку йшла мова?

    2. Не розповідаючи подробиць про минулі гріхи, наведіть приклад з життя свого чи інших людей або з Писань, який би підтверджував природу милостивого Господа, Який прощає. Щоб побачити деякі приклади, ви можете проглянути Лука 7:36–50 чи Енош 1:1–8 .

    3. Використовуйте знайдені уривки або приклади, щоб допомогти тій жінці зрозуміти, що Господь дарує нам Свою милість і прощення, коли ми каємося.

Президент Нельсон розповів, що сталося з цією жінкою.

“Коли вона говорила, почала виявлятися приємність її душі. Слізно благаючи, вона спитала, чи є для неї хоч якась надія, хоч якийсь шлях вибратися з її безнадійності.

“Так, — відповіли ми, — надія є. Надія пов’язана з покаянням. Ви можете змінитися. Ви можете “прий[ти] до Христа, і вдосконалю[ватися] в Ньому” [Мороній 10:32]”. Ми настійливо порадили їй не відкладати своє покаяння [див. Алма 13:27; 34:33]. Вона, принижено схлипуючи, щиро подякувала нам”. (Рассел М. Нельсон, “Покаяння і навернення”, Ensign або Ліягона, трав. 2007, с. 102)

Наступний урок буде зосереджений на темі покаяння і на тому, як ми можемо подолати будь-які перешкоди на шляху до покаяння.

Знайдіть час, щоб серйозно замислитися над тим, як краще розуміння Господа може допомогти вам, якщо ви згрішили. Запишіть далі, що з того, про що ви дізналися і що відчули, було для вас найбільш важливим і чому. Подумайте про те, як краще розуміння природи милостивого Господа, Який прощає, а також бажання часто каятися можуть принести більше миру у ваше життя.

Поділіться тим, про що ви сьогодні дізналися і що відчули, з кимось, кого ви любите.