Семінарія
Геламан 13–16. Розуміння Господніх пророків


“Геламан 13–16. Розуміння Господніх пророків”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Геламан 13–16”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Геламан 13–16

Розуміння Господніх пророків

Зображення
Самуїл Ламанієць на стіні

Що ви відчували, коли чули, як люди висловлювали занепокоєння або критику на адресу пророків? Коли Самуїл Ламанієць стояв на стіні й закликав людей до покаяння, вони неоднозначно реагували на його слова. Схожим чином люди реагують на пророків і в наші дні. Цей урок може допомогти вам зрозуміти роль пророків і те, як вони можуть допомагати нам.

Довіра до Господніх пророків

Намалюйте у своїх щоденниках для навчання описану нижче картинку:

Зображення
схема, на якій зображено одну людину під заголовком “Ті, хто вірить і слідує за пророками”, та іншу людину під заголовком “Ті, хто не вірить і навіть критикує пророків”

Навколо малюнка, який представляє кожну групу, перелічіть причини, чому люди або вірять пророкам і йдуть за ними, або не вірять і навіть критикують їх.

Знайдіть хвилинку, щоб поміркувати над тим, що з того, що ви вже дізналися й знаєте про пророків, може допомогти вам та іншим повірити в те, що вони покликані Богом. Наприклад, ви можете скласти список істин про пророків, вивчаючи розділ про Нефія в Геламан 7–10.

У Геламан 13 сказано, що Господь послав ще одного пророка, Самуїла Ламанійця. Цей урок є стислим оглядом його вчень (див. Геламан 13–16). Вивчаючи урок, ви можете доповнити свій список істин про пророків. Шукайте ідеї, як допомогти тим, кому важко повірити.

Самуїл проповідував нефійцям

Прочитайте Геламан 13:1–7; 14:9 і зверніть увагу на те, що вас вражає в Самуїлі.

  • Що ви дізналися про пророків на прикладі Самуїла? (Можете додати у свій список ті істини, які ви знайшли).

Однією з істин, яку ви, можливо, визначили, є те, що послання пророка не є його власним, воно приходить від Господа. Можете позначити фрази в Геламан 13:5, 7; 14:9, які підтверджують цю істину. Ви також можете прочитати Геламан 7:29 і Учення і Завіти 1:38; 21:4–5 як перехресні посилання і поєднати їх з віршами в Геламан 13.

  • Як розуміння цієї істини може позначитися на тому, як ми прислухаємося до пророків?

  • Як це розуміння може допомогти, коли ми відчуваємо спокусу засумніватися в них або критикувати їх?

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Виконайте таке завдання:

    Приділіть кілька хвилин, щоб переглянути фрагмент виступу пророка на нещодавній генеральній конференції. Подумайте про Господа і Його турботу про вас. Намагайтеся читати текст цього виступу так, як послання від Господа. Підготуйте одне з таких завдань:

    • Знайдіть конкретну фразу або конкретне вчення, які, на вашу думку, були натхненні Господом. Поясніть, чому ви так вважаєте.

    • Опишіть, що ви можете зробити, аби отримати особисте свідчення про те, що послання від пророка йде від Господа.

Нефійці відповідають пророкам

Прочитайте Геламан 13:24–29; 14:10, дізнаючись, як нефійці ставилися до пророків.

  • Які істини, що стосуються пророків, ви можете визначити в цих віршах?

Можливо, ви визначили таку істину: Господні пророки не мають успіху у злочестивих. Ви можете написати цю істину поруч з цими віршами.

  • Як саме ви розумієте цю істину в наш час?

  • Чому ті, хто критикує пророків і чинить їм опір, стають, як “нерозумні і сліпі провідники”? (Геламан 13:29).

  • Як наша відмова звертатися до Спасителя, щоб покаятися й виправитися, може бути схожа на вибір “темряви замість світла”? (Геламан 13:29).

Президент Спенсер В. Кімболл (1895–1985) навчав:

“Пророки… не можуть змінювати послання Господа лише для того, щоб людям було спокійно. Вони надто добрі, щоб бути такими безжалісними. Я радий, що пророки не прагнуть популярності”. (Spencer W. Kimball, “Listen to the Prophets”, Ensign,May 1978, 77)

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Напишіть відповідь щонайменше з трьох речень з приводу наведеної далі навчальної ситуації:

    Уявіть, що хтось вважає, ніби може “роб[ити] те, що [його] серце бажає” (Геламан 13:27). Через це такі люди засмучуються, коли пророки закликають їх покаятися. Основуючись на вивченому, підготуйте відповідь на це занепокоєння або цю критику.

Господь береже Самуїла

Уважно подивіться на це зображення, вміщене на початку уроку. На ньому зображено те, що сталося в кінці проповіді Самуїла.

Прочитайте Геламан 16:1–8, шукаючи і позначаючи докази тієї істини, що Божа сила перебуває з Його пророками. (Ви можете додати цю істину до свого списку.)

  • Який доказ того, що Бог був із Самуїлом, ви помітили?

Хоча не всі пророки захищені таким чином, усе ж Бог доти захищає Своїх пророків, доки вони не завершать свою роботу (див. Мосія 13:1–4; Учення і Завіти 122:9).

  1. Виконайте запропоновані далі два завдання і дайте відповіді на запитання, наведені після них:

    Виберіть одного пророка з Писань або історії Церкви. Назвіть докази того, що Бог був з цим пророком. Ви можете звернутися до вказаних далі прикладів про Ноя, Мойсея, Петра і Джозефа Сміта.

    Зображення
    Ной у ковчезі з тваринами

    (див. Буття 7:7, 10–13, 17, 23)

    Зображення
    Мойсей розділяє води Червоного моря

    (див. Вихід 14:21–30)

    Зображення
    Ангел визволяє Петра з в’язниці

    (див. Дії 12:4–11)

    Зображення
    Ілля відновлює ключі священства

    (див. Джозеф Сміт—Історія 1:15–25)

    Тепер назвіть докази того, що Бог також є і зі Своїми сучасними пророками. Приклади можуть стосуватися того, як вчення або заклики сучасних пророків допомогли нам подолати якісь труднощі в наш час.

    • Чому може бути корисно пам’ятати про ці докази?

Як і народ Нефія, ми маємо право вибирати: приймати вчення пророка чи реагувати на них критично і гнівно. Запишіть у своєму щоденнику для навчання, що ви дізналися про пророків і як ви ставитеся до них. Продовжуючи на цьому тижні вивчати те, чого навчав Самуїл Ламанієць, з молитвою старайтеся дотримуватися його натхненних настанов і застосовувати їх на практиці.