Семінарія
Алма 57. Прагнення постійно слухатися заповідей


“Алма 57. Прагнення постійно слухатися заповідей”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Алма 57”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Алма 57

Прагнення постійно слухатися заповідей

Зображення
поранені юні воїни

Як ви ставитеся до дотримання заповідей? Чому ваше ставлення має значення? Б’ючись у черговій небезпечній битві, юні воїни стежили “за виконанням кожного слова наказу з точністю”, покладаючи “свою надію на Бога постійно” (Алма 57:21, 27). Цей урок призначений допомогти вам прагнути постійно слухатися Божих заповідей.

Ставлення до заповідей

Опишіть три різних ставлення, які люди могли б мати щодо дотримання Божих заповідей, і поясніть, чому це саме такі ставлення.

Знайдіть хвилинку, щоб записати у своєму щоденнику для навчання відповіді на такі запитання:

  • Як ви ставитеся до дотримання Божих заповідей? Чому ваше ставлення має значення?

  • Якщо ви зараз не прагнете дотримуватися заповідей якнайкраще, то що вам заважає це робити?

Під час сьогоднішнього уроку шукайте принципи щодо послуху, які можуть надихнути й мотивувати вас, а також допомогти у вирішенні будь-яких питань чи проблем. Обдумайте, як вони можуть стосуватися вашого життя й благословити його.

Юні воїни

На попередньому уроці ви дізналися, як 2000 юних воїнів допомогли Антіпові і його людям перемогти “найсильніше” і “найчисленніше” військо ламанійців на тих землях (див. Алма 56:34). В Алма 57 Геламан продовжив свого листа до полководця Моронія. Ще шістдесят синів народу Аммона приєдналися до його війська (див. Алма 57:6) і 2060 молодих воїнів стикнулися з новою загрозою. Ламанійці напали на нефійців і вже були готові пересилити їх, коли до Геламана та його людей приєдналася група воїнів, які перед цим супроводжували полонених ламанійців (див. Алма 57:1–18).

Дві навички вивчення Писання, що можуть поглибити ваше вивчення цієї історії та допомогти вам застосувати її уроки у своєму житті, — це визначення й обдумування важливих слів або фраз.

Прочитайте Алма 57:19–23, щоб дізнатися, що сталося. Позначте слова та фрази, які описують юних воїнів Геламана.

У вірші 21 підкресліть слова, якими Геламан описав послух цих молодих чоловіків. Прочитайте Алма 58:40, щоб дізнатися про ставлення воїнів до Бога і Його заповідей після чергової військової загрози.

  • Що, на вашу думку, означає “виконувати кожне слово наказу з точністю” (Алма 57:21) і “стежити постійно за дотриманням… Його заповідей” (Алма 58:40)?

  • Як наша віра в Ісуса Христа і пам’ять про Нього впливає на наше бажання та здатність слухатися Божих заповідей?

Прочитайте Алма 57:24–27, щоб знайти слова або фрази, які показують, які благословення сини Геламана отримали у своїй другій битві завдяки своїй вірі в Бога й послуху Йому.

  • Що з того, що ви дізналися з цієї історії, може стосуватися вашого життя сьогодні?

Один із принципів, який ми можемо засвоїти: якщо ми покладаємо свою надію на Бога і намагаємося постійно дотримуватися Його заповідей, то Він благословить нас Своєю дивовижною силою.

  • Як знання того, що існує “справедливий Бог”, Який має “чудотворну” й “дивовижну силу” (Алма 57:26), може вплинути на наше ставлення до послуху Йому?

  • Як ви вважаєте, якого ставлення Господь хоче від нас, коли ми прагнемо дотримуватися Його заповідей, але не досягаємо досконалого послуху? Як ваше розуміння Спокути Ісуса Христа допомагає відповісти на це запитання?

Важливо розуміти: якщо ми будемо слухняні Його заповідям, Бог благословить нас у Свій спосіб і в Свій час. В обох битвах юні воїни були благословенні тим, що їхні життя було збережено, незважаючи на небезпечні битви та поранення.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Виконайте принаймні два пункти з наведених нижче й напишіть, чого ви навчилися:

    1. Прочитайте принаймні два з наведених нижче уривків, щоб поглибити своє розуміння цілей Божих заповідей і того, як Він може благословити вас за послух: Авраам 3:25; Іван 14:15; Мосія 2:41; Алма 9:13.

    2. Подумайте про приклади послуху Спасителя Небесному Батьку й обдумайте, чого ви навчилися на Його прикладі. Старійшина Роберт Д. Хейлз (1932–2017), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав, що “наша любов до Спасителя є складовою послушності, яку мав Спаситель” (“Якщо ви Мене любите, — Мої заповіді зберігайте”, Ensign або Ліягона, трав. 2014, с. 37). Подумайте, чому ви любите Спасителя, і як ця любов впливає на ваше ставлення до дотримання заповідей.

    3. Подумайте про те, у який спосіб ви проявляли послушність Божим заповідям, і про благословення, які Він дарував вам за ваш послух.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Виконайте наведене далі письмове завдання та дайте відповіді на запитання нижче:

    Подумайте про одну з Божих заповідей. Опишіть, як у реальному житті сучасний підліток прагне пам’ятати про Господа й постійно слухатися цієї заповіді. Потім опишіть, які благословення може отримати підліток, який буде послушним у такий спосіб.

    • З яких причин ми можемо відчувати спокусу не робити все можливе, щоб виконувати заповідь? Як ми можемо подолати ці спокуси?

    • Як прагнення постійно дотримуватися заповідей вимагає від нас покладатися на Спасителя Ісуса Христа?

    На завершення цього уроку запишіть у своєму щоденнику для навчання мету, як би ви хотіли “пам’ятати Господа Бога [свого] день у день; [і]… стежити постійно за дотриманням… Його заповідей” (Алма 58:40). Ви можете вибрати конкретну заповідь, яку хотіли би більш старанно виконувати. Як частину своєї мети, визначте для себе часовий проміжок — наприклад, “Я буду прагнути щиро молитися вранці й увечері протягом наступних п’яти днів” або “Я збираюся в Суботній день протягом наступних чотирьох тижнів”.