Семінарія
Алма 56. 2000 юних воїнів


“Алма 56. 2000 юних воїнів”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Алма 56”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Алма 56

2000 юних воїнів

Зображення
Ламанійська мати обіймає молодшого сина, поки старший син готується йти, тримаючи списа

Ми можемо багато чого навчитися на прикладі вірної молоді в Господній церкві. Під час великої війни Геламан став на чолі 2000 доблесних молодих чоловіків і вів їх до перемог у битвах, завдяки чому було врятовано багато життів. Цей урок має допомогти вам зрозуміти, що коли ви сміливо виявлятимете віру в Ісуса Христа, Господь благословить вас Своєю силою.

Мати сміливість

Уявіть, що б ви відчули й чому, якби вас попросили зробити таке:

  • служити на місії повного дня;

  • дотримуватися заповідей, навіть якщо вони непопулярні;

  • виступити в церкві або провести урок.

  • Які сумніви можуть спокушати вас у таких ситуаціях?

У своєму щоденнику для навчання запишіть одну річ (що, можливо складна чи викликає страх), яку Господь, можливо, хоче, щоб ви зробили зараз або незабаром. Ви також можете записати будь-які сумніви чи занепокоєння, які у вас є. (Ви повернетеся до цього запису пізніше на цьому уроці.)

Обдумайте, що вам потрібно знати або розуміти, щоб впевнено виконати це завдання. Під час навчання шукайте Господнього скерування, яке допоможе вам знайти й зрозуміти потрібні істини.

Послання Геламана до Моронія

Алма 56–58 — це лист, який Геламан написав полководцю Моронію під час війни. Геламан писав про групу молодих чоловіків із анті-нефій-легіїв, відому як “2000 юних воїнів”. Ці молоді чоловіки під керівництвом Геламана приєдналися до війська на чолі з Антіпою і приготувалися захищати свою землю та сім’ї від ламанійців (див. Алма 56:9–12).

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Виконайте такі завдання:

Ситуація, з якою стикнулися 2000 юних воїнів

Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024) — “Алма 56: 2000 юних воїнів”

Щоб дізнатися про страшну й важку ситуацію, з якою стикнулися сини Геламана, прочитайте наведені далі вірші та знайдіть до них правильні підсумкові твердження.

1.___Алма 56:30–33

а. Антіпа наказав Геламану і його 2000 воїнів пройти повз місто Антіпара, намагаючись вивести ламанійців із міста.

2.___Алма 56:34–38

б. Через три дні 2000 воїнів більше не могли бачити ламанійців позаду себе. Вони не знали, чи військо Антіпи наздогнало ламанійців, чи ламанійці намагалися заманити їх у пастку. Геламан запитав своїх юних воїнів, чи готові вони йти в бій.

3.___Алма 56:39–42

в. Коли ламанійці вийшли з міста, щоб напасти на 2000 воїнів, військо Антіпи пішло за ламанійцями.

4.___Алма 56:43–44

г. Замість того, щоб розвернутися й битися з Антіпою, ламанійці прискорилися, сподіваючись знищити військо Геламана до того, як Антіпа зможе напасти на них ззаду.

Прийняття рішення про те, чи варто битися

Уявіть, що ви були з юними воїнами й вас запитали, чи готові ви йти в бій. Як би ви на це зреагували? Що могло вплинути на ваше рішення?

Прочитайте Алма 56:45–48 і дізнайтеся, що вирішили зробити ці молоді чоловіки й чому.

  • Що знали ці молоді чоловіки, згідно з віршем 46?

  • Хто навчив їх цієї істини? (Див. Алма 56:47–48.)

  • Як ця істина могла надати їм відваги йти в бій?

Уявіть, що міг відчувати Бог, коли ці молоді чоловіки так довіряли Йому, перебуваючи в страшній і важкій ситуації.

Захист у бою

Прочитайте Алма 56:49–56 і дізнайтеся про те, що сталося внаслідок того, що юні воїни були мужніми й “не сумнівалися” (Алма 56:47) або, іншими словами, виявляли свою віру в Бога.

  • Про що ви дізнались із цих віршів?

Один із принципів, якого ми можемо навчитись у юних воїнів, полягає в тому, що коли ми маємо сміливість діяти з вірою, ми отримуємо силу від Бога.

Важливо знати, що хоча Бог зберіг усе військо Геламана, Він не завжди фізично захищає вірних. Але Він завжди благословлятиме їх у такий спосіб, який, як Він знає, принесе користь їхнім душам (див. Алма 60:12–13).

  • Що вам стає зрозумілим із цієї розповіді про Бога і Його силу?

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Виберіть і виконайте одне з наведених далі завдань, яке допоможе вам порівняти розповідь про військо Геламана з нами й нашим сьогоденням.

Варіант А. Реальні життєві ситуації

Визначте ситуацію, у якій сучасній молоді може знадобитися відважно діяти з вірою, як це робили вірні юні воїни Геламана. Назвіть кілька сумнівів, які можуть виникнути у молоді в цій ситуації. Потім назвіть один або два способи, у які молодь може виявляти віру в Бога, незважаючи на сумніви. Назвіть способи, у які Небесний Батько може благословити їх силою, коли вони діятимуть із вірою.

Варіант Б. Їх навчили матері

Напишіть про свою матір або іншу жінку у вашому житті, яка, подібно до матерів юних воїнів, навчила вас вірити в Бога та Ісуса Христа. Приділіть час, щоб записати, чого вона навчила вас словом і прикладом, і як вона вплинула на вас. Ви можете додати, як ви, наслідуючи її приклад, виявляли віру в Господа й відчували Його силу.

Подумайте про одну річ (що, можливо, складна для вас чи викликає страх), яку Господь хоче, щоб ви зробили зараз або незабаром. Ви також можете обміркувати будь-які сумніви чи занепокоєння, які у вас можуть виникнути. У своєму щоденнику для навчання запишіть, що з того, що ви знаєте про Бога й дізналися про Нього з розповіді про юних воїнів, могло б допомогти вам у цій ситуації. Ви можете написати, у які способи ви відчуваєте натхнення виявляти віру в Нього та як Він може зміцнити вас.