Семінарія
Алма 53. Шанування наших завітів


“Алма 53. Шанування наших завітів”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Алма 53”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Алма 53

Шанування наших завітів

Зображення
народ Аммона, який закопує свою зброю

Усі ми стикаємося в цьому житті з випробуваннями, що можуть спокушати нас порушити завіти з Богом. Народ Аммона надав нам потужний приклад дотримання завітів навіть тоді, коли нам доводиться стикатися зі складними обставинами. Цей урок має допомогти укріпити вашу рішучість дотримуватися своїх укладених із Богом завітів.

Шлях завітів

У своєму щоденнику для навчання намалюйте шлях, подібний до представленого на зображенні нижче, що символізуватиме наші життя й основні завіти, які ми маємо укласти, щоб повернутися до Небесного Батька. Ви можете не малювати круглі картинки, а написати завіти, які представляють кожну з таких картинок. Наприклад, замість четвертої картинки (знизу догори), ви можете написати вздовж шляху “храмовий ендаумент”.

Зображення
шлях завітів

Зробіть позначку (або намалюйте фігуру, яка символізуватиме вас), яка вказуватиме на ваше поточне знаходження на особистому шляху завітів.

Небесний Батько та Ісус Христос люблять вас, тому вони допоможуть вам у ваших зусиллях не сходити зі шляху завітів, який веде вас до Них. Зупиніться, щоб згадати про завіти, які ви вже уклали з Ними, і про те, як ви намагаєтеся дотримуватися цих завітів. (Якщо вам буде корисно переглянути завіти, які ми укладаємо під час хрищення та відновлюємо через причастя, прочитайте Мосія 18:8–10 і Мороній 4:3.)

Під час першої прес-конференції в якості новопокликаного пророка Президент Рассел М. Нельсон навчав:

А зараз я звертаюся до кожного члена Церкви: залишайтеся на шляху завітів. Ваше зобов’язання іти за Спасителем шляхом укладання і дотримання завітів з Ним відкриє двері всім духовним благословенням і привілеям, доступним чоловікам, жінкам і дітям, де б вони не жили (Рассел М. Нельсон, “Разом уперед”, Ліягона, квіт. 2018, с. 7).

  • Що для вас означає “залишатися на шляху завітів”?

  • Які благословення Небесний Батько та Ісус Христос дають тим, хто продовжує йти шляхом завітів?

Можливо, ви захочете написати в кінці свого малюнка, що зображує шлях, слова, як-от: “вічне життя”, “уподібнення Богу,” “вічні сім’ї” тощо.

Обдумайте свої відповіді на вказані далі запитання, опираючись на шкалу від 1 до 5 (де 1 — відсутність рішучості або сміливості, а 5 — непохитна рішучість чи сміливість):

  • Наскільки ви сповнені рішучості дотримуватися завітів, які ви вже уклали з Богом? Чому?

  • Наскільки ви сповнені рішучості укласти з Ним завіти, які ще чекають на вас попереду? Чому?

Навчаючись сьогодні, просіть допомоги в Небесного Батька, щоб краще розуміти суть завітів і мати бажання укладати з Ним ці завіти і їх дотримуватися.

Народ Аммона

Зображення
народ Аммона, який закопує свою зброю

В Алма 24 група ламанійців, які покаялися (також відомі як народ Аммона), уклала унікальний завіт із Богом, щоб захиститися від повернення до попередніх гріхів після очищення з допомогою Спасителя.

Прочитайте Алма 53:10–12, щоб ознайомитися з їхнім завітом (чи клятвою).

  • На що вони були готові піти, щоб дотриматися свого завіту, згідно з віршем 11?

Пізніше, коли могутня армія ламанійців атакувала нефійців, полководець Мороній і його війська були змушені вступити в криваву війну. Прочитайте Алма 53:13 і наведене далі висловлювання старійшини Річарда Г. Скотта (1928–2015), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, щоб дізнатися про те, перед якими складними рішеннями довелося постати народу Аммона.

Настав критичний момент у духовному житті народу Аммона. Вони були вірні своєму завіту ніколи більше не брати до рук зброю. Але вони також розуміли, що батьки несуть відповідальність за захист своїх сімей. Здавалося, що ця потреба була настільки великою, що прийшов час подумати, чи не варто порушити свій завіт (Річард Г. Скотт, “Здобувати особисту силу через Спокуту Ісуса Христа”, Ensign або Ліягона, лист. 2013, с. 82).

Погляньте на свій малюнок із шляхом завітів. Між тим місцем, де ви зараз перебуваєте на шляху, і майбутніми завітами, які Спаситель закликає вас укласти, зазначте ситуації, які можуть спокушати підлітків порушувати вже укладені завіти й відволікати їх від укладання майбутніх завітів, зокрема храмових.

Продовжуючи навчатись, подумайте про те, як Спаситель може допомогти вам рухатися вперед, незалежно від того, де ви зараз перебуваєте та з якими перешкодами стикаєтеся.

Порада пророка Геламана

Прочитайте Алма 53:14–15; 56:7–8 і знайдіть пораду, яку пророк Геламан дав народу Аммона. (Алма 56 — це лист, який Геламан написав полководцю Моронію, щоб пояснити ситуацію.)

  • Як би ви підсумували те, що дізналися про завіти з Богом?

Можливо, ви дізналися про такі істини, наприклад, коли ми вирішуємо дотримуватися завітів, укладених із Небесним Батьком та Ісусом Христом, Вони допомагають нам і зміцнюють нас, а також якщо ми порушуємо укладені з Ними завіти, то втрачаємо призначені нам благословення.

Старійшина Скотт пояснив, як Бог благословив народ Аммона за те, що вони дотримувалися своїх завітів.

Їхнє зобов’язання відмовитися від гріхів, яке вони смиренно прийняли на все життя, більше захистило їхні сім’ї, ніж те, що вони могли б зробити на полі битви. Їхнє смирення не позбавило їх благословень. Воно зміцнило і благословило їх та майбутні покоління (Річард Г. Скотт, “Здобувати особисту силу через Спокуту Ісуса Христа”, Ensign або Ліягона, лист. 2013, с. 83).

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді на такі запитання:

    • У які способи Господь може зміцнити й благословити вас, якщо ви намагатиметеся укладати завіти й дотримуватися їх?

    • Як дотримання завітів може зміцнити ваш зв’язок із Господом?

Дві тисячі молодих чоловіків укладають завіт

Народ Аммона, який уклав завіт, дослухався до поради Геламана не брати до рук зброю. Одним із способів, у які Господь благословив їх, полягав у тому, що їхні сини вирішили укласти свій особистий завіт і дотримуватися його. У наступних розділах ми дізнаємося, що за допомогою цих молодих людей, які дотримувалися свого завіту, Бог у чудесний спосіб захистив їхні сім’ї та нефійців.

Прочитайте Алма 53:16–22. Позначте описані якості цих молодих чоловіків, які могли допомогти їм дотримуватися завітів. (Корисно знати, що слово розсудливість може означати спокій, серйозність або уважність.)

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді на такі запитання:

    • Які якості ви помітили в цих юнаках, що могли б допомогти сучасній молоді дотримуватися їхніх завітів?

    • Як ви вважаєте, як рішучість батьків у дотриманні завітів могла вплинути на цих молодих людей?

    • Хто з ваших знайомих є для вас гарним прикладом людини, яка дотримується завітів?

Ваш шлях завітів

Запишіть у своєму щоденнику для навчання, що з того, що ви дізналися й відчули сьогодні, могло б зміцнити вашу рішучість не сходити зі шляху, який веде до Небесного Батька й Ісуса Христа. Ви можете зазначити будь-які спокуси й перешкоди, з якими ви стикаєтеся на шляху завітів, і те, як ваші рішучість і довіра Господу можуть допомогти вам подолати ці перешкоди.