Семінарія
Алма 41. Ісус Христос відновлює все


“Алма 41. Ісус Христос відновлює все”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Алма 41”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Алма 41

Ісус Христос відновлює все

Зображення
щасливі підлітки

Навчаючи Коріантона про небезпеку його гріхів, Алма також намагався виправити хибні вчення. Він навчав Коріантона важливих істин, щоб допомогти йому зрозуміти план відновлення Небесного Батька та покаятися. Цей урок допоможе вам зрозуміти, що злочестивість не приводить до щастя.

Вірування про життя після смерті

Подумайте, як могло б вплинути на ваші дії одне з наведених далі невірних тверджень, якби ви в них вірили:

Життя після смерті немає.

Після нашої смерті ми будемо піднесені незалежно від наших справ на землі.

  • Чому важливо мати правильне розуміння того, що станеться з нами після смерті?

  • Що з того, що ви знаєте про життя після смерті, впливає на ваші дії тут і зараз?

Значення відновлення

Пам’ятайте, чого Алма навчав свого сина, Коріантона, який вчинив серйозні гріхи (див. Алма 39) і мав запитання щодо євангелії. В Алма 41 ми дізнаємося, що Коріантон був збентежений вченнями людей, які відійшли від євангелії Ісуса Христа.

Прочитайте Алма 41:1 і дізнайтеся про те, чого не зрозумів Коріантон. (У вченнях Алми слово відновлення стосується повернення чогось у попередній стан. Також може бути корисно знати, що перекручувати писання означає спотворювати або змінювати їх значення.)

  • Чого не зрозумів Коріантон?

Щоб допомогти Коріантону покаятися, Алма навчив його істинного вчення. Він знав, що “істинне вчення, якщо його зрозуміли, змінює ставлення і поведінку” (Бойд К. Пекер, “Не бійся”, Ensign або Ліягона, трав. 2004, с. 79). Розуміння вчення щодо відновлення допомагає нам усвідомити, чому вибір, який ми робимо в цьому житті, такий важливий.

Прочитайте Алма 41:2–9 і дізнайтеся про те, чого навчав Алма, щоб розвіяти занепокоєння Коріантона.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді на такі запитання:

    • До чого нас буде відновлено після смерті?

    • Завдяки чому, за словами Алми, це відновлення стало можливим?

    • Як це знання про відновлення може спонукати людину, схожу на Коріантона, повернутися на шлях завітів?

“Злочестивість ніколи не була щастям”

Прочитайте Алма 41:10 і дізнайтеся про те, чого Алма навчав про відновлення, злочестивість і щастя.

Алма 41:10 є доктринальним уривком для опанування. Ви можете позначати доктринальні уривки для опанування якось по-особливому, щоб потім їх було легко знайти. На наступному уроці у вас буде можливість попрактикуватися в застосуванні доктрини, про яку сказано в цьому уривку, відповідаючи на запитання або розглядаючи навчальні ситуації.

  • Яке неправильне тлумачення істини Коріантоном виправив Алма?

В Алма 41:10 ми дізнаємося, що злочестивість ніколи не була щастям.

  • Зважаючи на вчення Алми щодо закону відновлення, чому, на вашу думку, твердження “злочестивість ніколи не була щастям” є правильним?

Розуміння природи Бога

Божий план відновлення — це більше, ніж просто план для того, щоб ми жили знову. Це план, який допоможе нам стати такими, як Він, і відчути Його щастя.

Прочитайте Алма 41:11 і дізнайтеся про те, чому неможливо бути по-справжньому щасливими, роблячи неправильний вибір. Можливо, корисно буде знати, що “жовч гіркоти” (вірш 11) означає переживання надзвичайного горя або сильного емоційного страждання внаслідок гріха.

  • Які відмінності ви бачили між щастям, яке пропонує Бог, і щастям світу?

  • Які з хибних ідей, що, на вашу думку, пропагуються, не приносять щастя, навіть якщо й звучать спокусливо?

Старійшина Маркус Б. Неш, сімдесятник, пояснив зв’язок між природою Бога та щастям:

Зверніть увагу, що “жити без Бога в світі”, або іншими словами, відмовитися жити за Його євангелією і тому не мати супроводу Духу, означає бути в стані, протилежному до суті щастя. Євангелія Ісуса Христа насправді є — зауважте, що тут зазначається однина — єдиним “великим планом щастя” (Алма 42:8). Якщо ви віддасте перевагу будь-якому іншому способу життя або житимете лише частково за євангелією (що може бути доволі зручно), такий вибір оманою відбере у вас повноту, сяяння радості і щастя, що призначається для вас нашим люблячим Батьком Небесним і Його Сином (Маркус Б. Неш, “Великий план щастя”, Ensign або Ліягона, лист. 2006, с. 49).

Зображення
icon
  1. Виконайте наведене далі завдання:

    Щоб зрозуміти, що сутністю Бога є щастя, складіть список деяких Його характеристик або якостей. Склавши список, подумайте про те, як ці якості приносять щастя Небесному Батькові й іншим. Наприклад, Бог милостивий. Оскільки Бог милостивий, Він може радіти за душі тих, хто кається, і дарувати радість прощення іншим (див. Учення і Завіти 18:13). Виберіть принаймні одну рису або заповідь Бога та опишіть, як життя з цією рисою чи дотримання цієї заповіді може принести щастя.

Бути відновленим до добра

Коріантон думав, що може жити злочестивим життям і все одно воскреснути в славі. Згідно з Божим законом, цього не могло бути (див. Галатам 6:7–8). Алма виправив Коріантона й запропонував йому почати робити кроки для повернення до Бога та вічного щастя. Прочитайте Алма 41:12–15 і дізнайтеся про те, як Алма заохочував Коріантона жити, щоб він міг відновитися до добра й щастя.

  1. Виконайте наведене далі завдання:

    • Що людина може “відправити”, якщо хоче, щоб більше щастя “повернулося до [неї] знову”, зважаючи на те, що ви прочитали? (Алма 41:15.)

    • Коли ви відчували справжнє щастя, живучи за євангелією Ісуса Христа?

Подумайте про те, чого ви навчилися під час вивчення Алма 41, і про своє бажання бути щасливими. Зазначені нижче запитання можуть допомогти вам скласти план досягнення більшого щастя:

  • Що я можу почати робити, що допоможе мені бути щасливим і відновитися до добра?

  • Що я можу припинити робити, щоб стати щасливим і відновитися до добра?

Запросіть Святого Духа скеровувати ваші думки та почуття. Можете записати свої враження у свій особистий щоденник або примірник з Писань, де ви зможете їх переглянути. Складіть план дій, зокрема укажіть, коли ви почнете діяти та як ви будете оцінювати свій прогрес.