Семінарія
Алма 36. “Я не пам’ятав більше болю”


“Алма 36. “Я не пам’ятав більше болю”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Алма 36”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Алма 36

“Я не пам’ятав більше болю”

Зображення
радісна молода жінка

Якщо ми ділимося хвилюючими духовними переживаннями з тими, кого любимо, то це може стати джерелом сили для них і для нас. Розмовляючи зі своїм сином Геламаном, Алма розповів про те, що бачив ангела, відчув муки за свої гріхи і був звільнений від них завдяки Ісусу Христу. Цей урок може допомогти вам звертатися до Ісуса Христа з вірою та відчувати радість від Його визволення.

Протилежності

Скопіюйте наведене нижче у свої щоденники для навчання. Після стрілки напишіть, що, на вашу думку, є антонімом до кожного з цих слів.

  • Біль →

  • Жалкування →

  • Сум→

Згадайте, коли ви, можливо, згрішили й мали почуття, зазначене ліворуч. Чи ставало це почуття коли-небудь тим, що ви вказали праворуч? Що допомогло зробити цей перехід можливим?

Коли негативні почуття викликані гріхом, то тільки Господь може допомогти нам перетворити ці почуття в їхні позитивні протилежності.

Подумайте, наскільки правдивими для вас є такі твердження:

  • Згрішивши, я знаю, як звернутися до Господа, щоб отримати прощення, мир і надію.

  • У мене є впевненість, що з допомогою Господа я зможу змінитися.

  • Я регулярно звертаюся до Господа по цю допомогу.

Сьогодні ви дізнаєтеся, як мука Алми молодшого, викликана його гріхами, змінилася на радість і спокій, коли він молив Спасителя про допомогу. Навчаючись, шукайте, як ви можете звернутися по допомогу до Господа, щоб подолати гріх і його наслідки та відчути радість завдяки Ісусу Христу.

Могутня зміна Алми

Зорамійці, відкинувши євангелію, якої їх навчали, приєдналися до ламанійців, щоб розпалити в них гнів проти нефійців. Потім зорамійці та ламанійці напали на нефійців, що призвело до великої війни. Серця багатьох нефійців також “почали ставати закам’янілими” проти Божого слова (Алма 35:15). У відповідь на духовний занепад нефійців Алма скликав своїх синів, щоб “дати їм, кожному з них, своє доручення окремо, стосовно того, що є праведним” (Алма 35:16). Спочатку він поговорив зі своїм сином Геламаном і розповів йому про свій досвід навернення.

Зображення
навернення Алми молодшого
  • Що ви пам’ятаєте про Алму молодшого, і що зображено на цьому малюнку?

Прочитайте Алма 36:6–11 і знайдіть деталі, які ви, можливо, пропустили.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді на такі запитання:

    • Як ви думаєте, чому слова ангела так сильно вплинули на Алму?

    • Що, крім зустрічі з ангелом, може змусити людину усвідомити, що їй потрібно змінитися?

Позначення уривків у Писаннях може допомогти вам краще зрозуміти та запам’ятати, чого навчають Писання. Так вам буде легше візуалізувати закономірності або порівняння в Писаннях. Це завдання також може полегшити пошук важливих уривків пізніше. Позначати можна підкресленням, обведенням кружечком і виділенням слів і фраз.

Прочитайте в указаних далі наборах віршів, як Алма описав те, що він пережив і відчував протягом трьох днів, коли не міг рухатись. Ви можете позначити те, що запропоновано.

  • Алма 36:12–16: слова чи фрази, що описують, як Алма ставився до своїх гріхів

  • Алма 36:17–18: слова чи фрази, які вказують, що із згаданого і зробленого Алмою привело до його зміни

  • Алма 36:19–21: слова або фрази, що описують почуття Алми, протилежні, тобто контрастні, тим, що він мав спочатку

  • Що вас вразило в тому, що викликало зміни в Алмі?

  • Яких істин ми можемо навчитися з його досвіду?

Одна з істин, які ми можемо засвоїти, полягає в тому, що Ісус Христос має силу звільнити нас від болю наших гріхів і наповнити нас радістю.

  • Як Алма запрошував силу визволення Спасителя?

Прочитайте наведені далі твердження і подумайте, як вони допоможуть вам глибше зрозуміти істини, про які ми дізнаємося з досвіду Алми. Ви можете скопіювати фразу, яку хочете запам’ятати, записавши її в нотатках або на полях Писань.

Президент Бойд К. Пекер (1924–2015), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснював:

Вам не обов’язково знати все, щоб сила Спокути почала діяти на вас. Вірте в Христа; він починає діяти в той день, коли ви попросите! (Boyd K. Packer, “Washed Clean”, Ensign, May 1997, 10).

Старійшина Ніл Л. Андерсен, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Якщо ми чесно визнаємо свої гріхи, відшкодовуємо завдані нами прикрощі й збитки і полишаємо свої гріхи, виконуючи заповіді, тоді ми знаходимося у процесі отримання прощення. З часом ми відчуваємо, що біль від нашого суму стихає, “знімаючи провину з наших сердець” і приносячи “спокій у свідомість” (Ніл Л. Андерсен, “Покайтеся, щоб Я міг зцілити вас”, Ensign або Ліягона, лист. 2009, с. 42).

  • Які додаткові висновки ви зробили на основі цих тверджень?

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Виберіть одну з наведених далі ситуацій і напишіть відповідь, основуючись на власних думках і тому, про що ви дізналися сьогодні. Обов’язково використайте у своїй відповіді один або кілька віршів з Алма 36.

    Що б ви сказали підлітку, який:

    • відчуває величезний жаль і біль через свої гріхи;

    • відчуває, що його або її гріхи не страшні і з часом вирішаться самі собою без покаяння.

Знайдіть хвилинку, щоб подумати про власну ситуацію і як сьогоднішній урок можна застосувати до вашого життя. Подумайте про щось одне, що ви можете зробити сьогодні, аби звернутися до Спасителя і запросити Його силу визволення у своє життя.