Семінарія
Алма 30:1–29. Вчення Коригора багатьох відвели від Спасителя


“Алма 30:1–29. Вчення Коригора багатьох відвели від Спасителя”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Алма 30:1–29”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Алма 30:1–29

Вчення Коригора багатьох відвели від Спасителя

Зображення
Коригор збиває людей зі шляху

Злочестивий чоловік на ім’я Коригор прийшов до нефійців. Він проповідував, заперечуючи пророцтва про Ісуса Христа, і відвів серця багатьох людей від Бога. У наші дні можна почути чимало голосів, які прагнуть відвести нас від Ісуса Христа. Цей урок може допомогти вам розпізнати та відкинути вчення, які можуть відвести вас від Ісуса Христа.

Обман Сатани

Мака-феке — приманка для восьминога. Приманки для восьминогів настільки схожі на справжню їжу, що обманутий восьминіг не полишає її, навіть коли його спіймають. Коли це стається, рибалка може легко закинути такого восьминога у свій човен.

Зображення
мака-феке

Президент Томас С. Монсон (1927–2018) використав приклад про мака-феке, щоб навчати, як діє Сатана.

Сьогодні нас оточують мака-феке, які Супротивник розгойдує перед нами і за допомогою яких намагається привабити нас, а потім захопити. Один раз потрапивши в таку мака-феке, звільнитися потім дуже важко, а то й зовсім неможливо. Щоб лишитися в безпеці, нам треба навчитися розпізнавати ці пастки, а також бути непохитними у своєму рішенні уникати їх (Томас С. Монсон, “Віддані вірі”, Ensign або Ліягона, трав. 2006, с. 18).

  • Наскільки впевнені ви у своїй здатності розпізнавати фальшиві вчення Сатани, які можуть “спокусити” і “заманити” вас у пастку?

Уникайте того, що віддаляє вас від Спасителя

Після великої битви між нефійцями та ламанійцями на землі настав мир. Приблизно через два роки чоловік на ім’я Коригор почав проповідувати серед людей в Зарагемлі. Сатана навчив Коригора, що говорити (див. Алма 30:53). Навчаючись сьогодні, зверніть увагу на те, що Коригор використовував свої слова та хибні вчення як мака-феке, щоб заманити людей у пастку.

Прочитайте Алма 30:6, 12 і знайдіть слова та фрази, які описують послання і місію Коригора.

  • Що, на вашу думку, означає, що він був “антихристом” (Алма 30:6)?

Слово антихрист означає “будь-яку особу, яка підроблює істинний євангельський план спасіння і відкрито або таємно протидіє Христові” (Путівник по Писаннях, “Антихрист”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org). З розповіді про Коригора ми можемо дізнатися про ту істину, що Сатана використовує хибні вчення, аби відвернути нас від Ісуса Христа.

Вчення Коригора, спрямовані проти Христа

Прочитайте Алма 30:12–18 і знайдіть, якими були хибні вчення Коригора. Можете позначити вчення Коригора так, щоб виокремити їх (наприклад, унікальним кольором чи символом), або записати їх у свій щоденник для навчання.

  • Якими були деякі з хибних вчень Коригора?

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді на вказані далі запитання.

    Виберіть два або три конкретні вчення Коригора, щоб використати їх, відповідаючи на перші два запитання:

    • Як би ви могли інакше сформулювати вчення Коригора, використовуючи формулювання, яке є більш поширеним в наш час?

    • За шкалою від 1 до 10 (де 10 — дуже рішуче) оцініть, наскільки рішуче, як ви бачите, пропагуються сьогодні вчення Коригора?

    • Що в цих вченнях може відвести людей від Ісуса Христа? Чому ці ідеї небезпечні?

Шукайте скерування від Духа та поміркуйте про вплив вчень Коригора на ваше власне життя. Подумайте, як будь-яке з цих хибних вчень може вплинути особисто на вас.

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, говорив про Коригора та його вчення. Можна також переглянути відео “Небесний дар покаяння”, часовий код з 2:08 до 2:40, є на сайті ChurchofJesusChrist.org.

[Такі люди, як] Коригор… заперечують саме існування Христа і таку річ, як гріх. Їхнє вчення полягає у тому, що цінності, стандарти і навіть істина — усе це відносне. Тому, що б людина не відчувала, що це є правильним для неї, інші не можуть судити, що це є неправильним або грішним.

На перший погляд ці вчення є привабливими, оскільки дозволяють нам задовольняти будь-які потяги чи забаганки, не переймаючись наслідками (Д. Тодд Крістофферсон, “Небесний дар покаяння”, Ensign або Ліягона, лист. 2011, с. 38).

  • Як, на вашу думку, ці вчення можуть підштовхувати людей до гріха? (Див. вірш 18.)

Прочитайте Алма 30:19–21 і знайдіть, як люди на землях Єршона та Гедеона відреагували на вчення Коригора.

  1. Дайте відповіді на такі запитання:

    Чому, на вашу думку, їхня відповідь була “мудрішою” (Алма 30:20), ніж відповідь людей в Зарагемлі (див. Алма 30:18)?

    • Як ми можемо стати “мудрішими” та відкидати послання, спрямовані проти Христа?

    • Як ваші знання про Спасителя і стосунки з Ним можуть впливати на ваше сприйняття послань, спрямованих проти Христа?

Поміркуйте над тим, про що ви дізналися і що відчували під час навчання. Шукайте скерування від Святого Духа, щоб зосереджуватися на Ісусі Христі й відкидати вчення, які відвели б вас від Нього.