Семінарія
Алма 31:1–11. “Сила слова Бога”


“Алма 31:1–11. Сила слова Бога”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Алма 31:1–11”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Алма 31:1–11

“Сила слова Бога”

Зображення
місіонери навчають із Писань

Що саме може змусити вас почуватися далеко від Спасителя? Що допомагає вам почуватися ближче до Нього? Почувши, що зорамійці “впали у великі помилки” (Алма 31:9), Алма склав плани, як використати силу слова Бога, щоб запросити їх повернутися до Ісуса Христа. Цей урок може допомогти вам покладатися на силу слова Бога, щоб залишатися вірними Ісусу Христу.

Збиватися

Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, розповів про результати дослідження, що підтверджують, як важко йти по прямій, коли в нас немає видимих орієнтирів. Хоча багато учасників наукового дослідження вважали, що вони досягли успіху, результати показали, що “без надійних орієнтирів ми збиваємося з курсу” (Дітер Ф. Ухтдорф, “Щоденне відновлення”, Ліягона, лист. 2021, с. 77). Можливо, ви захочете подивитися відео “Щоденне відновлення”, часовий код з 1:40 до 3:25, є на сайті ChurchofJesusChrist.org, і подумати про те, як це може духовно стосуватися нашого життя.

  • Як це може стосуватися нас духовно?

З написаного в Алма 31–35 ви дізнаєтеся про зорамійців, які колись вірили в Ісуса Христа, але відійшли від своєї віри. Перш ніж почати вивчати Алма 31, поміркуйте, як зросла ваша віра в Ісуса Христа.

  • Куди б ви прямували, якби залишалися на своєму нинішньому шляху: до Христа чи від Нього?

Мета Алми

З написаного в Алма 31:1–11 ми дізнаємося про зорамійців і зусилля Алми, націлені на те, щоб запросити їх повернутися до Господа. Наведене нижче зображення може допомогти вам зрозуміти, як Алма намагався допомогти зорамійцям.

Скопіюйте показане нижче зображення у свої щоденники для навчання.

Прочитайте Алма 31:1–4, 8–11, щоб зрозуміти, як і чому зорамійці почали збиватися з правильного шляху. Запишіть те, що ви знайдете, у частині “Проблема”.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді на такі запитання:

    • Що відвело зорамійців з правильного шляху? До яких проблем це призвело?

    • Через які подібні дії люди можуть збиватися зі шляху сьогодні?

    Прочитайте Алма 31:34 і знайдіть, якою була мета Алми і якими були його сподівання щодо зорамійців. Це можна записати в розділі “Мета”.

    • Беручи до уваги мету Алми та його почуття, про які ви прочитали в Алма 31:1–2, скажіть, що, на вашу думку, мотивувало Алму в його діях? Чому це може бути важливим?

Прочитайте Алма 31:5–7, 11, позначаючи слова або фрази, що описують план Алми для досягнення його мети. Можливо, ви захочете зробити примітку біля вірша 5, що слово сила походить від латинського virtus, що означає міць чи могутність (див. Gospel Topics, “Virtue”), а слово випробувати у цьому контексті означає перевіряти або досліджувати.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповідь принаймні на три з наступних п’яти позначених запитань:

    • Що, на вашу думку, означає “випробували силу слова Бога”? Де ви можете знайти слово Бога? (Ви можете прочитати Учення і Завіти 18:2–4, 34–36; 68:4 і зробити перехресні посилання.)

    • Про яку істину ми можемо дізнатися з мети Алми й плану її досягнення?

    Одна з істин, які ви, можливо, визначили, полягає в тому, що Боже слово має силу приводити людей до Ісуса Христа.

    • Що з того, що ви знаєте про Бога, робить Його слово могутнім, тобто вагомим для вас? Чому ви вважаєте, що воно могутніше за “меч або щось інше”? (Алма 31:5).

    • Як саме слово Бога може допомогти нам ділитися євангелією, виправляти помилкові ідеї або приводити інших до Ісуса Христа?

    • Як слово Бога вплинуло на ваше життя?

    Використовуючи те, що ви дізналися від Алми, та свої відповіді на попередні запитання, заповніть розділ “Як досягти мети”.

Слово Бога в моєму житті

Подумайте, як те, що ви дізнаєтеся з історії про Алму та зорамійців, стосується вашого життя.

  • Через що молодь може віддалятися від Ісуса Христа?

  • Як те, що ми покладаємося на слово Бога, може не допустити, щоб ми віддалилися від Ісуса Христа, або ж допомогти нам повернутися до Нього?

Подумайте про свої стосунки з Ісусом Христом. Чи є щось, що віддаляє вас від Нього? Ви хочете мати міцніші стосунки з Ним? З молитвою сформулюйте для себе мету, яка допоможе вам зміцнити ваші стосунки з Ним. Ця мета може бути пов’язана з вашими цілями за програмою “Діти та молодь” або додана до них.

Скопіюйте ще раз таблицю цілей у своєму щоденнику.

У частині “Мета” напишіть вашу власну мету.

В частині “Проблема” ви також можете написати про будь-які перешкоди на шляху до вашої мети.

У частині “Як досягти мети” напишіть, як ви можете покладатися на силу слова Бога. Укажіть, як це допоможе вам досягти своєї мети.

Корисно буде поставити наведені далі запитання.

  • Чому ви вважаєте, що ця мета є чимось необхідним у вашому житті? Як її досягнення вплине на ваші стосунки з Ісусом Христом?

  • Що конкретно ви можете зробити, аби допомогти собі покладатися на силу слова Бога? Як це може допомогти вам досягнути своєї мети?

  • Які уривки з Писань або слова церковних провідників можуть спонукати вас працювати над досягненням цієї мети?

  1. Після обговорення напишіть у своєму щоденнику для навчання: “Я поставив/поставила перед собою особисту мету”. Ви можете записати будь-які ідеї чи подробиці зі свого досвіду вивчення Алма 31:1–11, які не є надто особистими.