Семінарія
Алма 20–22: “Що мені треба робити, щоб я міг мати … вічне життя?”


“Алма 20–22: “Що мені треба робити, щоб я міг мати … вічне життя?” Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Алма 20–22”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Алма 20–22

“Що мені треба робити, щоб я міг мати … вічне життя?”

Зображення
підліток посміхається

Що може допомогти вам бажати слідувати за Богом більше за все інше? Батько царя Ламонія колись був злочестивою людиною, але коли він дізнався основоположні істини про нашого Спасителя та про план спасіння Небесного Батька, його бажання почали значно змінюватися. Цей урок може допомогти вам бажати Божого більше, ніж будь-чого іншого, що може запропонувати світ.

Чи ви готові?

Чи помічали ви коли-небудь, що певні обставини можуть вплинути на вашу готовність щось робити чи не робити?

Наприклад, згадайте ситуації, у яких ви були готові зробити зазначене далі. Потім подумайте про обставини, які змусили б вас із меншою готовністю робити це.

  • Прибрати у своїй спальні.

  • Почитати книгу.

  • Пройти велику відстань.

Певні речі можуть спонукати нас наслідувати Бога.

Обміркуйте трохи своє бажання наслідувати Бога. Якщо ви відчуваєте бажання наслідувати Його, то що допомогло вам відчути це бажання? Якщо на цей момент у вас немає бажання наслідувати Його, що, на вашу думку, сприяє цим почуттям?

Сьогодні ви дізнаєтеся про людину, чиє бажання наслідувати Бога значно зросло за короткий період часу. Під час навчання зверніть увагу на те, що спричинило цю зміну. Шукайте вчення, які можуть допомогти вам мати більше бажання наслідувати Бога і отримувати благословення, які може вам запропонувати тільки Він.

Аммон і Ламоній зустрічають батька Ламонія

Коли Аммон служив і навчав народ царя Ламонія в землі Ізмаїла, Господь відкрив Аммону, що Аарон та інші люди з їхньої групи були ув’язнені в землі Міддонія. Аммон і цар планували поїхати туди, щоб звільнити Аарона та інших. Дорогою вони зустріли батька Ламонія, який був царем над усією землею (див. Алма 20:1–8).

Прочитайте Алма 20:13–28 і знайдіть, що відбулося між Аммоном, Ламонієм та батьком Ламонія.

  • Як змінювалися бажання батька Ламонія під час його спілкування з Аммоном і Ламонієм?

  • Що саме сприяло цій зміні?

У вірші 23 ви можете позначити те, від чого був готовий відмовитися батько Ламонія, якщо Аммон збереже йому життя. Ви можете порівняти його реакцію в цьому вірші з його реакцією в інших віршах, які вивчатимете пізніше на уроці.

Аарон навчає батька царя Ламонія

Після того, як Аарона й тих, хто був із ним, було звільнено з в’язниці, Аммон повернувся в землю Ізмаїла з царем Ламонієм. Дух привів Аарона відвідати батька Ламонія в землі Нефія (див. Алма 22:1).

Прочитайте Алма 22:2–6 і знайдіть запитання, які виникли у батька Ламонія під час зустрічі з Аароном.

  • Що ви могли б розповісти про Небесного Батька і Його план, відповідаючи на запитання царя у віршах 5–6?

Прочитайте Алма 22:7–14 і знайдіть, як Аарон відповідав на запитання царя. Зверніть увагу, що слово здобути у вірші 14 означає “заробити або заслужити”.

  • Що з того, що цар дізнався про Бога і Його план, імовірно, вплинуло на його бачення життя?

  • Як віра у вчення Аарона про Бога і Його план та їх розуміння можуть впливати на нас?

Прочитайте Алма 22:15–18 і знайдіть, чого бажав цар і що він був готовий зробити після навчання Аарона.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді принаймні на два з наведених далі запитання:

    • Які слова чи фрази допомагають вам зрозуміти, що бажання царя змінилися з того моменту, як він зустрів Аммона та Ламонія дорогою до Міддонії?

    • Від чого був готовий відмовитися цар згідно з віршами 15 і 18?

    • Які фактори сприяли змінам, що відбулися з царем, відповідно до того, що ви дізналися під час вивчення Алма 20 і 22?

    Одна з істин, яку ми можемо засвоїти з цієї історії, полягає у тому, що коли ми розуміємо, що потребуємо Ісуса Христа, наше бажання слідувати за Ним і отримувати благословення, які Він може запропонувати нам, зростає.

    • Чому, на вашу думку, розуміння нашої потреби в Спасителі може мати такий великий вплив на наші бажання та дії?

    • Що може допомогти або допомогло вам краще зрозуміти, що ви потребуєте Ісуса Христа?

Як наші праведні бажання можуть впливати на нас

Досвід, здобутий царем під час спілкування з Аароном, глибоко вплинув на царя та його народ. Цар, його дружина, всі його домочадці і багато інших ламанійців були навернені до Господа й були вірними Йому до кінця життя (див. Алма 22:23; 23:6).

Згадайте, чого, за словами царя, він бажав, у віршах 15–18. Зокрема:

  • благословення вічного життя (вірші 15, 18);

  • “народитися від Бога, вирвавши з коренем цей злочестивий дух з [його] грудей” (вірш 15);

  • отримати Святого Духа (вірш 15);

  • сповнитися радістю (вірш 15) і

  • пізнати Бога (вірш 18).

  1. Дайте відповіді на такі запитання:

    • Що, на вашу думку, змінилося б у вашому житті, якби ви постійно бажали цих речей?

    • Від чого нам, можливо, потрібно відмовитися або що потрібно змінити, щоб отримати ці благословення?

    Замисліться про те, що ви дізналися та відчули під час навчання сьогодні. Поміркуйте, що ви можете зробити, щоб повніше бажати благословень, які Небесний Батько хоче вам дати. Подумайте, що вам, можливо, доведеться зробити або від чого слід буде відмовитися, щоб отримати ці благословення. Запишіть свої думки та духовні враження у щоденник для навчання.