Семінарія
Алма 15: Зцілююча сила Ісуса Христа


“Алма 15: Зцілююча сила Ісуса Христа”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Алма 15”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Алма 15

Зцілююча сила Ісуса Христа

Зображення
Зизром зцілюється

Допомога тим, хто страждав, була головною метою земного священнослужіння Ісуса Христа. Алма й Амулек також мали це за мету, після того, як їх було звільнено з в’язниці рукою Бога у чудесний спосіб. Цей урок може допомогти вам отримати доступ до зцілюючої сили, доступної через Ісуса Христа.

Фізична й духовна неміч

Дослідіть запропонований далі список захворювань. Розгляньте їхні симптоми, а також ті методи лікування, які використовуються для їх усунення.

  • Серцеві захворювання

  • Рак

  • Перелом кісток

  • Що сталося б, якби хтось лікував лише симптоми цих хвороб, не намагаючись зрозуміти основні проблеми?

Як і фізичні хвороби, гріх — або духовне захворювання — також має симптоми. Поміркуйте, якими можуть бути симптоми гріха, і знайдіть хвилинку, щоб подумати про стан свого духовного здоров’я. Виконати це вам допоможуть такі запитання:

  • Якими є наслідки гріха (topics.ChurchofJesusChrist.org)?

  • Як гріх може вплинути на наші почуття до себе та на наші стосунки з іншими людьми?

Під час навчання прислухайтеся до навчання Святого Духа про те, як отримати більше доступу до зцілюючої сили Ісуса Христа, щоб покращити своє духовне благополуччя.

Стан Зизрома

Після чудесного звільнення з в’язниці в Аммонійзі рукою Бога Алма й Амулек вирушили в Сидом (див. Алма 15:1–2). Перебуваючи в Сидомі, вони служили людям, яких було вигнано з Аммонійги за те, що вони повірили в їхнє послання про Ісуса Христа. Одним із таких людей був Зизром.

Намалюйте у своєму щоденнику для навчання довідку від лікаря або бланк рецепта, як показано нижче.

Духовне захворювання

Зображення
doctor note

Прочитайте Писання, надані в розділі “Симптоми”. Напишіть під ними слова чи фрази, що описують стан Зизрома.

  • Опишіть стан Зизрома, зокрема його духовне благополуччя.

  • Що з того, що ви пам’ятаєте про Зизрома, могло викликати в нього такі відчуття?

Фізична хвороба не завжди пов’язана з гріхом (див. Івана 9:2–3). Зверніть увагу на почуття провини Зизрома в Алма 14:6. Хоча переживання провини й не приносить задоволення, воно служить певній меті. Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснював мету цих почуттів. Перегляньте відео “Ми віримо, що маємо бути цнотливими” з часового коду 13:15 до 13:49, доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org, або прочитайте наведений далі текст.

“Усі ми відчували біль, пов’язаний з фізичною травмою або раною. Коли нам болить, ми, як правило, шукаємо допомоги і вдячні за ліки та засоби, які допомагають полегшити наші страждання. Уявіть собі гріх, як духовну рану, яка викликає вину або, як описував Алма своєму синові Коріантону, “муки сумління” (Алма 42:18). Вина для нашого духа є тим самим, що біль для нашого тіла, — попередженням про небезпеку і захистом від ще більшого пошкодження” (Девід А. Беднар, “Ми віримо, що маємо бути цнотливими”, Ensign або Ліягона, трав. 2013, с. 44).

  • Якою є одна з цілей відчуття провини відповідно до слів старійшини Беднара?

  • Як це може змінити наше ставлення до появи відчуття провини після того, як ми зробили помилку?

  • У якому сенсі, на вашу думку, симптоми Зизрома були схожі на “попередження про небезпеку і захист від ще більшого пошкодження”?

Зцілення владою Ісуса Христа

Уважно прочитайте про зцілення Зизрома в Алма 15:4–12. Під час читання звертайте увагу на те, що сприяло зціленню Зизрома. Ви можете записати знайдене в розділі “Рецепт” вашої довідки від лікаря.

  • Яких принципів чи істин ми можемо навчитися зі зцілення Зизрома?

Один із принципів, який ми можемо дізнатися з цих віршів, полягає в тому, що виявляючи віру в Ісуса Христа, ми можемо отримати зцілення.

  • Які ви побачили в цих віршах докази того, що Зизром виявляв віру в Ісуса Христа і до, і після зцілення?

  • Як ми можемо виявляти віру в Ісуса Христа таким же чином?

Старійшина Девід А. Беднар пояснив, як ми можемо виявляти віру. Перегляньте відео “Ми віримо, що маємо бути цнотливими” з часового коду 13:49 до 14:17, доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org, або прочитайте наведений далі текст.

“Спасителя часто називають Великим Цілителем, і цей титул має як символічне, так і буквальне значення. … Зі Спокути Спасителя тече цілющий бальзам втішення, який може зцілити наші духовні рани і усунути вину. Однак цей бальзам може бути застосований лише через принципи віри в Господа Ісуса Христа, покаяння і постійного послуху. Результатами щирого покаяння є мир сумління, втіха і духовні зцілення та оновлення” (Девід А. Беднар, “Ми віримо, що маємо бути цнотливими”, Ensign або Ліягона, трав. 2013, с. 44).

  • У які способи ми можемо отримати доступ до зцілюючої сили Небесного Батька та Ісуса Христа?

  • Чому, на вашу думку, “Великий Цілитель” — це доречний титул для Спасителя? Чому, на вашу думку, Він здатен зцілити нас?

  • Коли ви (або хтось із ваших знайомих) отримали зцілення від Спасителя?

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Виконайте таке завдання:

    Хоча, можливо, не всі ми страждаємо так, як Зизром, кожен із нас має проблеми і зазнає певних страждань, подолати які нам може допомогти Спаситель. Подумайте про наслідки гріхів або помилок, які можуть мати підлітки, а також про те, як вони можуть потребувати зцілюючої сили Спасителя.

    Створіть ще одну довідку від лікаря, щоб допомогти комусь. Прочитайте 3 Нефій 9:13–14 і використовуйте те, що ви дізналися сьогодні, щоб виписати рецепт. Ви можете створити посилання на Алма 15. Розкажіть про те, як Ісус Христос може допомогти й як виглядає виявлення віри в Нього. Обов’язково заповніть наведене далі незавершене твердження:

    • Якщо хтось відчуває [перелічіть симптоми гріха] … , то цій людині потрібні [рецепт або ліки] …