Семінарія
Алма 14: “Нехай станеться відповідно до волі Господа”


“Алма 14: “Нехай станеться відповідно до волі Господа”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Алма 14”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Алма 14

“Нехай станеться відповідно до волі Господа”

Зображення
Алма й Амулек ув’язнені

Оскільки ми живемо в занепалому світі, до багатьох людей ставляться грубо і несправедливо. Коли Алма й Амулек навчали євангелії Ісуса Христа в місті Аммонійга, злочестиві люди катували віруючих і заподіювали їм смерть від вогню. Тоді Алму й Амулека ув’язнили та жорстоко знущались з них. Мета цього уроку — допомогти вам довіряти Господу, коли ви стикатиметеся з труднощами, стражданнями та несправедливістю.

Випробування смертного життя

Прочитайте наведене далі висловлювання старійшини Ентоні Д. Перкінса, сімдесятника.

“Де б ви не жили, фізичне або емоційне страждання, викликане різними випробуваннями і слабкостями земного життя, було, зараз є або колись буде частиною вашого життя” (Ентоні Д. Перкінс, “Згадай Своїх святих, що страждають, о Боже наш”, Ліягона, лист. 2021, с. 103).

  • У які різні способи ми можемо реагувати на випробування?

Алма 14 — це розповідь про праведних людей, які пережили суворі випробування. Більшість з цих випробувань були спричинені людьми, які зловживали своєю свободою волі. Під час навчання подумайте, як істини, які ви дізнаєтеся з прикладів Алми, Амулека та інших праведних людей, можуть допомогти вам долати випробування зараз і в майбутньому.

Запишіть у своїх щоденниках для навчання наведені нижче імена. Напишіть те, що ви дізнались, поруч із відповідним іменем.

  • Алма та Амулек

  • Зизром

  • Віруючі у слово Боже

Прочитайте Алма 14:1–9 і знайдіть приклади страждань, яких зазнали різні люди.

  • Які запитання могли б виникнути у вас, якби ви стикнулися з подібними випробуваннями, пережитими цими людьми?

Довіра до Господа

Ми можемо реагувати по-різному, коли страждаємо або стаємо свідками страждань інших. Прочитайте Алма 14:10–11 і знайдіть, як Амулек і Алма відреагували на страждання віруючих.

  • Чи хотіли ви коли-небудь позбавитися болю випробування або допомогти іншим у цьому, як цього хотів Амулек? Чому?

  • Що ви дізнались про Бога з відповіді Алми у вірші 11?

Прочитайте Алма 14:12–13 і знайдіть істину, якої Алма навчав про те, як реагувати, коли ми зазнаємо страждань.

  • Як слова Алми свідчать про довіру Господу?

  • Який принцип ми можемо засвоїти з прикладу Алми?

Один із принципів, якого ми можемо навчитися, полягає в тому, що, проходячи через випробування і страждання, ми можемо прийняти рішення довіряти Господу, незалежно від результату. Ви можете записати цей принцип у своєму щоденнику для навчання й позначити у ваших примірниках Писань фразу: “Нехай станеться відповідно до волі Господа”.

  • У чому, на вашу думку, довіра Господу — це вибір?

  • Як би ви могли застосувати фразу “Нехай станеться відповідно до волі Господа” до того, що ви переживаєте зараз?

Подумайте про своє життя та обставини. Що ви робите, коли вам або дорогим вам людям доводиться стикатися з переслідуваннями, випробуваннями або несправедливістю? Відповідайте на наведені далі твердження словами завжди, інколи або ніколи.

  1. Я довіряю волі Господа і Його часу, коли молюся про допомогу у своїх випробуваннях.

  2. Я щиро прагну терпіння та розуміння, коли життя здається несправедливим.

  3. Я зосереджую свою віру на Ісусі Христі та Його вічних обіцяннях, а не на конкретному результаті, на який сподіваюся.

Старійшина Квентін Л. Кук, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, поділився думкою, яка може допомогти нам довіряти Господу під час наших випробувань.  Перегляньте відео “Особистий мир — нагорода за праведність” з часового коду 9:02 до 9:33, на сайті ChurchofJesusChrist.org, або прочитайте наведений далі вислів:

“Всі ми брали участь в нарадах на небесах, завдяки яким ми маємо моральну свободу волі, розуміючи, що через її порушення матимуть місце страждання смертного життя і навіть невимовні трагедії. Ми розуміли, що через це ми можемо гніватися, бентежитися, стати беззахисними й уразливими. Але ми також знали, що Спокута Спасителя подолає й компенсує всю несправедливість смертного життя і принесе нам мир” (Квентін Л. Кук, “Особистий мир — нагорода за праведність”, Ensign або Ліягона, трав. 2013, сс. 33–34).

  • Що з того, що ви дізналися, може допомогти вам у ваших стражданнях або в розумінні страждань інших людей?

Важливо пам’ятати, що, якщо вам завдано болю або ви зазнали насильства, ви маєте шукати підтримки батька чи матері або церковного провідника, оскільки вони можуть допомогти вам вирішити цю проблему. Господь любить вас й хоче, щоб ви відчували спокій і щастя.

Жити з вірою та надією на Господа

Після того, як Алма й Амулек були змушені стати свідками спалення праведних віруючих, правителі міста Аммонійга висміяли їх, побили й ув’язнили (див. Алма 14:14–17).

Прочитайте Алма 14:18–29 і знайдіть, як Алма й Амулек виявляли довіру до Господа під час своїх страждань.

  • Як Алма та Амулек продовжували довіряти Господу під час своїх випробувань?

Кого ви знаєте?

Зображення
піктограма, записуйте
  1. У своєму щоденнику для навчання виконайте таке завдання. 

    Пригадайте когось зі свого життя, хто намагається довіряти Господу під час випробувань і страждань. Чого ви можете навчитися з його або її прикладу? Чим, на ваш погляд, схожі реакція цієї людини з тим, як Алма та Амулек відреагували на лихо?

    Напишіть одну-дві конкретні речі, які ви можете робити, щоб краще довіряти Господу, коли життя важке або здається несправедливим. Написане можна розмістити там, де ви часто бачитимете його.