Семінарія
Алма 12: Закам’яніле чи м’яке серце


“Алма 12: Закам’яніле чи м’яке серце”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Алма 12”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Алма 12

Закам’яніле чи м’яке серце

Зображення
Алма, Амулек і Зизром

Що, на вашу думку, означає мати закам’яніле серце чи м’яке серце щодо Господа? Коли Зизром почав ставити Алмі та Амулеку щирі запитання, Алма навчав, що той, хто не кам’яніє серцем, може навчитися речей Божих. Алма навчав про план Спокути й закликав людей оцінити стан їхнього серця. Цей урок може допомогти вам оцінити стан свого серця та готовність прийняти Слово Бога.

Порівняти серце з глиною

Згадайте час, коли ви спостерігали, як хтось ліпить щось із глини, або коли ви робили це самі. Згадайте, чи була глина легко придатною для роботи. А може вона була сухою або твердою?

  • Як використання м’якої або твердої глини впливає на вашу здатність щось із неї зробити?

Зображення
контурний малюнок закам’янілого й м’якого серця

У своєму щоденнику для навчання намалюйте два серця, позначивши одне “закам’яніле серце”, а інше “м’яке серце”. Можливо, буде корисно знати, що в Писаннях серце часто є символом “розуму й волі” людини (Путівник по Писаннях, “Серце”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org).

Порівняйте наші серця з глиною, а Господа — з людиною, що формує її. Вивчаючи цей урок, зверніться по допомогу до Господа, щоб відповісти на наведені далі запитання:

  • Що означає мати закам’яніле й м’яке серце? Чому стан мого серця має значення?

  • Коли я можу мати закам’яніле серце, а коли — м’яке?

  • Якщо моє серце закам’яніле, як мені звернутися до Господа по допомогу, щоб пом’якшити його?

Навчаючись, робіть нотатки під кожним серцем, яке ви намалювали у своєму щоденнику для навчання.

Закам’янілі й м’які серця

Зизром та інші намагалися обманути і дискредитувати Алму та Амулека, ставлячи запитання, які мали на меті заманити їх у пастку (див. Алма 11:21). Амулек відповідав за натхненням від Духа, свідчачи про Спасителя й Останній суд (див. Алма 11:26–46). Алма пояснив, що вони з Амулеком дізналися про обман Зизрома завдяки натхненню від Духа (див. Алма 12:3–6).

Прочитайте Алма 12:7–8 і знайдіть інформацію про те, що сталося із Зизромом.

  • Які фрази вказують на те, що Зизром змінювався?

  • Який вплив, на вашу думку, може мати позиція Зизрома на його здатність отримувати відповіді?

Оскільки Зизром дійсно хотів дізнатися про Останній суд, Алма скористався цією можливістю, щоб розповісти про Божий план викуплення. Однак Алма спочатку попередив Зизрома, що його серце має бути праведним перед Богом.

Коли ви читатимете Алма 12:9–11, позначайте слова чи фрази, які допоможуть вам зрозуміти, що відбувається з огляду на стан наших сердець. Можливо, це допоможе дізнатися, що “Таємниці Божі — це духовні істини, які пізнаються тільки через одкровення”, (Путівник по Писаннях, “Таємниці Божі”, scriptures.churchofJesusChrist.org).

Ось два принципи, які ви, можливо, визначили: (1) якщо ми не закам’яніємо серцем і будемо старанно дослухатися до слів Бога, ми зможемо пізнати таємниці Бога і (2) якщо ми закам’яніємо серцем, ми будемо отримувати менше слів Бога до тих пір, поки нічого не будемо знати про Божі таємниці. Можна написати кожну істину поруч із серцями, які ви намалювали у своєму щоденнику для навчання.

Щоб краще зрозуміти, що означає мати закам’яніле серце або що ми можемо зробити для Господа, щоб Він пом’якшив наше серце, прочитайте деякі з наведених далі віршів. Поруч із відповідними серцями у вашому щоденнику для навчання напишіть, що ви дізналися, або вкажіть важливі фрази з цих віршів і віршів, які ви прочитали в Алма 12:7–11.

  • Як, на вашу думку, може ставити запитання людина із закам’янілим серцем? У який спосіб можна просити надавати “увагу і старанність” Господу (Алма 12:9)?

  • Чому ми іноді можемо спокушатися закам’яніти серцем?

  • Чому, на вашу думку, стан серця у ставленні до Господа може так сильно впливати на наше життя?

Божий план викуплення

Оскільки в Зизрома з’явилося щире бажання зрозуміти воскресіння й Судний день, Алма розповів йому про Божий план викуплення. Він навчав, що це життя є “часом, щоб підготуватися зустріти Бога”, і про важливу роль Спасителя в подоланні наших гріхів і смерті (див. Алма 12:16–18, 24–28, 33). Він зазначав, як важливо не закам’яніти серцем.

Приділить хвилинку, щоб уявити, як це — постати перед Богом на Останньому суді після життя із закам’янілим серцем. Також уявіть, як це відбувалося б, якби у вас було м’яке серце.

Прочитайте Алма 12:12–15, 33–37 і знайдіть, як ваше серце може вплинути на ваші стосунки з Небесним Батьком та Ісусом Христом на Останньому суді. Ви можете позначити важливі слова або фрази у своїх примірниках Писань.

Ваше серце

Щоб допомогти вам оцінити власне серце, дайте відповіді на наведені далі запитання за шкалою від 1 до 5, де 1 означає “ніколи не стосувалося мене”, а 5 — “завжди стосувалося мене”.

  • Я хочу спрямування від Небесного Батька у всіх аспектах мого життя.

  • Я бажаю слухатися Небесного Батька.

  • Я приймаю виправлення.

  • Я відчуваю, що мені необхідна допомога Спасителя в житті.

  • Я бажаю звертатися до Спасителя й каятися.

Зображення
icon, record
  1. Щоб продемонструвати, що ви дізналися в процесі вивчення Алма 12, виконайте наведене далі завдання:

    Уявіть, що якась людина відчула, що в певних аспектах її серце затвердіває і вона хоче, щоб Господь допоміг пом’якшити його. Як ви могли б використати те, що ви дізналися сьогодні, аби допомогти цій людині? Ви також можете поділитися прикладом Спасителя та власним досвідом.