Семінарія
Алма 10–11: “Згідно з Духом Господа”


“Алма 10–11: “Згідно з Духом Господа”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Алма 10–11”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Алма 10–11

“Згідно з Духом Господа”

Зображення
Амулек та Зизром

Чи обманювали вас коли-небудь? Ви пам’ятаєте, що ви відчували? Коли Алма і Амулек свідчили перед народом Аммонійги, їм протистояли люди, які застосовували обман у спробі зупинити їхнє проповідування. Алма та Амулек дізналися про цей обман через Святого Духа. Цей урок може допомогти вам стати сприйнятливішими до Святого Духа, щоб пізнати істину й розпізнати тонкі хитрощі спокусника.

Стережіться зла

Старійшина Ніл Л. Андерсен, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, поділився наведеною далі історією про друга, який працював слідчим для уряду США. Виявіть, чого ви можете навчитися з цього досвіду про уникнення обману.

“Мій друг розслідував діяльність організованих злочинних угруповань, що займалися контрабандою наркотиків до Сполучених Штатів.

Одного разу він з іншим агентом дісталися до помешкання, де, за їхніми даними, відомий наркоділер розповсюджував кокаїн. Мій друг описує, що сталося:

“Ми постукали у двері наркоділера. Підозрюваний відчинив двері і, побачивши нас, спробував закрити собою дверний прохід. Але то було запізно; ми змогли угледіти кокаїн у нього на столі.

Чоловік і жінка біля столу моментально почали прибирати кокаїн. Ми мали не дати їм знищити цей доказ, тому я хутко відштовхнув убік підозрюваного, який блокував двері. Коли я штовхнув його, мій погляд зустрівся з його поглядом. На диво, він не виглядав ані розлюченим, ані наляканим. Він посміхався мені.

Його очі і обеззброююча посмішка склали у мене враження, що він не становить загрози, тому я швидко покинув його і рушив до столу. Підозрюваний тепер був позаду мене. У цей момент в моєму розумі з’явилося чітке, могутнє враження: “Стережися зла, що причаїлося за усміхненими очима”.

Я блискавично розвернувся до підозрюваного. Його рука знаходилася у великій передній кишені. Інстинктивно я схопив його за руку і потягнув її з кишені. Лише тоді я побачив стиснутий в його руці напівавтоматичний пістолет, готовий до пострілу. Ми швидко затримали цього чоловіка, і я роззброїв його” (Ніл Л. Андерсен, “Стережися зла, що за очима, які посміхаються”,Ensign або Ліягона, трав. 2005, с. 46).

  • Що вам особливо запам’яталося з досвіду, яким поділився старійшина Андерсен?

  • У які способи Сатана може спробувати обманути нас сьогодні?

Під час уроку шукайте способи, у які можна розпізнати обман, аби уникнути того, що може завдати вам духовної шкоди.

Попереджені про обман

Коли Амулек засвідчив народу Аммонійги, що він був покликаний Богом, деякі люди були вражені (див. Алма 10:12). Він був “людин[ою] не малої репутації” (Алма 10:4) серед свого народу, і долучився до Алми у свідченні проти них. Деякі досвідчені законники хотіли обманути Алму й Амулека та заробити на цьому гроші (див. Алма 10:13; 11:20).

Прочитайте Алма 10:15–17 і знайдіть, як Амулек відреагував на цих законників.

  • Яким чином обмани подібні до “пастки й западні”? (Алма 10:17).

Продовжуючи своє навчання, знайдіть те, як Амулек міг розпізнати думки та пастки законників.

Зизром, один із законників, який був “обізнаним у витівках диявола” (Алма 11:21), влаштував пастку.

Прочитайте Алма 11:21–25 і знайдіть, як Зизром намагався обманути й спокусити Амулека, щоб той заперечив існування Бога. Можливо, буде корисно знати, що “шість онтіїв срібла” (Алма 11:22) становили приблизно шеститижневу зарплату законника (див. Алма 11:3, 11–13).

  • Що ви дізналися з відповіді Амулека?

Навіть якби Амулек зрікся Бога, Зизром не дав би йому гроші; він запропонував їх лише для того, щоб спробувати дискредитувати та “знищити” Амулека (Алма 11:25).

Пізніше Алма пояснив Зизрому, як Алма та Амулек змогли розпізнати його обмани та пастки. Прочитайте Алма 12:2–7 і знайдіть відповідь.

Одна з істин, які ми можемо засвоїти, полягає в тому, що Бог може допомогти нам розпізнати обмани Сатани через Святого Духа.

  • Яким чином історія старійшини Андерсена є прикладом цього принципу?

  • Яким чином Святий Дух спілкується з нами? (Якщо це корисно, ви можете прочитати Учення і Завіти 8:2–3; 9:7–9; 11:12, або вивчити статтю “Святий Дух” у Путівнику по Писаннях).

  • Як рішення, що ми приймаємо, впливають на нашу здатність керуватися Святим Духом?

Позначте фрази в Алма 11:22, які показують рішучість Амулека діяти за спонуканнями Духа. Подумайте, як цей вибір допоміг йому.

Уникати обману, знаючи правду

Один із способів, яким Сатана намагається обманути нас, — заплутати в тому, що ми знаємо про Ісуса Христа.

Прочитайте Алма 11:26–37, 40–41 і знайдіть хибні вчення Зизрома про Ісуса Христа й те, як відреагував Амулек.

Щоб зрозуміти ці вірші, намалюйте зазначену далі таблицю у своєму щоденнику для навчання. Під кожним вченням напишіть ставлення, ідеї або моделі поведінки, до яких може привести кожне з вчень.

Хибне вчення: Ісус Христос врятує нас “у [наших] гріхах” без покаяння (Алма 11:34).

Істинне вчення: Ісус Христос врятує нас від наших гріхів, якщо ми щиро звернемося до Нього й покаємося.

  • Чому важливо знати, що Ісус Христос може врятувати нас від наших гріхів, але не в наших гріхах?

  • Що ви дізналися з того, як Амулек відповів на запитання Зизрома?

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Виконайте такі завдання:

    Напишіть принаймні трі реальних способи, у які Сатана може спробувати обманути підлітків у наш час. Ви можете додати приклади обманів, перед якими постав Амулек, як-от: хибні вірування про Бога, обіцянку багатства або влади чи нападки на наше свідчення про Бога. Інші можливі приклади обманів — це виставлення чогось хорошого злом або навпаки (див. Ісая 5:20) і брехня про те, що не існує таких понять, як правильне або неправильне (див. 2 Нефій 28:22).

    Поруч із кожним способом, у який Сатана може спробувати обманути нас, напишіть принаймні один спосіб, у який ми можемо звернутися по допомогу до Бога через Святого Духа, щоб подолати цю спокусу. Запишіть нижче конкретні відомі вам речі про Святого Духа, які можуть допомогти.