Семінарія
Алма 5:1–32: Запитання Алми для самооцінювання


“Алма 5:1–32: Запитання Алми для самооцінювання”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Алма 5:1–32”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Алма 5:1–32

Запитання Алми для самооцінювання

Зображення
переміна в серці

Моменти самооцінювання можуть допомогти нам чіткіше побачити, наскільки міцними є наші зв’язки з Ісусом Христом. Алма, знаючи, що гординя та чвари поширилися в Церкві, поставив членам Церкви в Зарагемлі ряд запитань, які спонукали їх задуматися про те, на чому зосереджені їхні серця, і про їхнє положення перед Богом. Цей урок має на меті допомогти вам оцінити ваш духовний прогрес і зміцнити ваше навернення до Ісуса Христа.

Самооцінювання

Подумайте про те, коли з вами проводили співбесіди, зокрема співбесіди для отримання храмової рекомендації, щорічні співбесіди з вашим єпископом або президентом філії, а також співбесіди для отримання роботи.

  • У чому мета співбесід?

  • А якби вам довелося провести співбесіду із собою?

Президент М. Рассел Баллард, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, розповів, як корисно регулярно приділяти часу оцінюванню нашого духовного прогресу. Можливо, ви захочете подивитися відео “Повернутися і отримати”, доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org, з часового коду 8:14 до 8:58, або прочитати текст нижче.

“Я дізнався, що аби бути постійно зосередженим на поверненні [до Божої присутності] і отриманні обіцяних благословень, мені потрібно регулярно приділяти час для того, щоб запитувати себе: “Як у мене справи?”

Це схоже на особисту, приватну співбесіду з самим собою. І, якщо це звучить незвично, подумайте ось про що: хто у цьому світі знає вас краще, ніж ви знаєте себе? Ви знаєте свої думки, ваші дії наодинці з собою, ваші бажання, мрії, цілі і плани. І ви знаєте краще за інших, які успіхи ви робите” (М. Рассел Баллард, “Повернутися і отримати”, Ensign або Ліягона, трав. 2017, с. 64).

Подумайте, як часто ви приділяєте час оцінюванню власного духовного прогресу.

  • Яку користь може принести, якщо ви робити це регулярно?

Навичка, яку ви можете застосовувати під час вивчення Писань, полягає в тому, щоб зробити паузу й оцінити, наскільки точно ви живете за вченнями або принципами, які вивчаєте. Сьогодні у вас буде можливість попрактикуватися в цій навичці під час вивчення Алма 5. У цьому розділі міститься багато запитань, які Алма ставив своєму народу. Ви також можете поставити ці запитання собі, щоб оцінити свій духовний прогрес. Під час навчання шукайте скерування Небесного Батька, які допоможуть вам зрозуміти, що у вас виходить добре і як Він хотів би, щоб ви вдосконалювалися.

Алма проповідує жителям Зарагемлі

Нагадаємо, що, побачивши гординю й жадібність серед свого народу, Алма залишив посаду головного судді нефійців, щоб присвятити себе проповідуванню слова Божого (див. Алма 4:19).

Алма почав своє проповідування на землі Зарагемля. Він нагадав цим людям про духовний і фізичний полон, який нефійці пережили за часів царя Ноя (див. Алма 5:3–5).

Прочитайте Алма 5:6–13 і знайдіть, що Алма хотів закарбувати в пам’яті свого народу про попереднє покоління нефійців.

  • Чому, на вашу думку, Алма хотів, щоб його народ пам’ятав це?

  • Що Алма хотів, щоб його народ знав про Ісуса Христа у вірші 7?

Прочитайте Алма 5:14, 26 і знайдіть запитання, які Алма поставив своєму народу після того, як нагадав їм про їхню духовну спадщину.

  • Як ви думаєте, що Алма хотів, щоб його люди зрозуміли, ставлячи їм ці питання?

  • Який вплив, на вашу думку, можуть справити на ваше життя запитання, подібні до тих, що наведені у віршах 14 і 26?

Використання вчень Алми для самооцінювання

Знайдіть час, щоб вивчити слова Алми, звернені до жителів Зарагемлі в Алма 5:14–30, і подумайте про те, чи переживали ви раніше або, можливо, переживаєте зараз переміну, описану Алмою. Під час навчання здійсніть самооцінювання, використовуючи деякі або всі запитання, які Алма поставив у цих віршах. Ось кілька способів того, як це можна зробити.

  1. Робіть паузу й розмірковуйте через кожні два-три вірші, оцінюючи, як запитання Алми в цих віршах співвідносяться з вашим життям.

  2. Виберіть кілька запитань Алми, які, на вашу думку, є найбільш значущими та найбільш доречними для вас. Запишіть ці запитання у своєму щоденнику для навчання та дайте відповідь на кожне запитання, а також будь-які інші думки чи враження, які у вас можуть виникнути.

  3. Визначивши запитання, які Алма поставив у цих віршах, складіть два-три запитання, які ви могли б використати для оцінювання власного духовного прогресу. Запишіть свої відповіді у вашому щоденнику для навчання.

  1. Дайте відповіді принаймні на два з наведених далі запитань:

    • Які із запитань Алми, на вашу думку, були найбільш значущими для вас? Чому?

    • Які слова або фрази з цих віршів могли б надати вам бажання й мужності покаятися?

    • Що ви дізналися про Бога і про те, що Він вам бажає, із вивченого сьогодні?

Подумайте про те, що ви дізналися або відчули сьогодні, коли використовували слова Алми для оцінювання свого духовного прогресу. Визначте одну-дві речі, над якими ви хотіли б працювати з огляду на те, що ви вивчили. Подумайте, що ви почнете робити сьогодні, з якими перешкодами ви можете зіштовхнутися і як ви можете звернутися до Бога по допомогу для подолання ваших перешкод. Запишіть думки та відчуття у щоденник для навчання.