Семінарія
Мосія 18: Завіт хрищення


“Мосія 18: Завіт хрищення”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Мосія 18”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Мосія 18

Завіт хрищення

Зображення
хрищення підлітка

Певні рішення є настільки важливими, що можуть вплинути на все інше в нашому житті. Одне з таких рішень — укладення завіту з Богом через обряд хрищення. Поблизу вод Мормона Алма навчав свій народ про завіт, який ми укладаємо з Богом, коли христимося. Цей урок може допомогти вам краще зрозуміти, що таке завіт хрищення і як він може вплинути на ваші стосунки з Богом та іншими людьми.

Ваше хрищення

Щоб розпочати сьогодні ваше навчання, подумайте про своє хрищення і спробуйте згадати подробиці того дня. Якщо ви ще не охристилися, подумайте про те, що ви знаєте про хрищення або що ви пам’ятаєте з того, що відбувалося, коли ви були присутніми на хрищенні.

  • Що вам дуже подобається згадувати про той день? Що ви відчували?

  • Як ваше рішення охриститися вплинуло на ваші стосунки з Богом та іншими людьми?

Алма навчає слів Авінадія

Зображення
Авінадій свідчить перед Ноєм

У розділі Мосія 18 міститься розповідь про Алму — одного зі священників царя Ноя, який навчав інших слів Авінадія. Алма був змушений навчати таємно, тому що цар Ной хотів убити його за те, що він повірив свідченню Авінадія про Ісуса Христа.

Прочитайте Мосія 18:1–7 і знайдіть, чого Алма навчав людей.

  • Чого Алма навчав про Спасителя, почувши свідчення Авінадія?

  • Чому, на вашу думку, Алма вирішив навчати того, про що сказано в цих віршах?

Завіт хрищення

Навчивши людей про викуплення через Ісуса Христа, Алма навчав про важливість хрищення. З його вчень ми можемо дізнатися, що коли ми христимося, то вступаємо в завіт з Богом. Продовжуючи вивчати вчення Алми, подумайте про те, що ви знаєте про завіт, який ми укладаємо під час хрищення й оновлюємо щоразу, коли приймаємо причастя, а також про якісь запитання, що можуть у вас виникнути. З молитвою прагніть краще зрозуміти, як цей завіт може вплинути на ваші стосунки з Богом та іншими людьми.

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, так пояснював, що таке завіт:

“Завіт — це угода між Богом і людиною, в якій умови визначає Бог (див. Путівник по Писаннях, “Завіт”, с. 65). За цією небесною угодою Бог бере на себе зобов’язання підтримувати, освячувати і дати нам піднесення в обмін на наше зобов’язання служити Йому і виконувати Його заповіді” (Д. Тодд Крістофферсон, “Сила завітів”, Ensign або Ліягона, трав 2009, с. 20).

У Мосія 18:8–10 Алма описав, що таке завіт хрищення. Прочитайте Мосія 18:8–10 і позначте, що ми зобов’язуємося робити, коли христимося, а потім іншим кольором або в інший спосіб позначте благословення, які пропонує нам Небесний Батько.

Мосія 18:8–10 є доктринальним уривком для опанування. Доктринальні уривки для опанування можна позначати якось по-особливому, щоб надалі їх було легко знаходити. На наступному уроці у вас буде можливість попрактикуватися в застосуванні доктрини, про яку сказано в цьому уривку, відповідаючи на запитання або розбираючи навчальні ситуації.

  • Що, на вашу думку, означає “сумувати з тими, хто сумує” і “співчувати тим, хто потребує співчуття”? (вірш 9)

  • Як саме ми можемо “бути свідками Бога в усі часи і в усьому, і в усіх місцях”? (вірш 9) Хто з ваших знайомих є гарним прикладом того, як це робити?

  • У чому ви помічали, що Бог благословляв вас або інших, виконанням обіцянь, які Він дає нам через хрищення?

Дотримуватися своїх завітів хрищення

Щоб зрозуміти, як краще дотримуватися завіту, укладеного при хрищенні, можна переглянути названі далі відео, шукаючи приклади виконання обіцянь, описаних Алмою у Мосія 18:8–10. Ці відео доступні на сайті ChurchofJesusChrist.org.

  • Які слова і фрази з віршів 8–10, як ви бачили, було продемонстровано у відео?

Виберіть принаймні одне з обіцянь, які ми даємо під час хрищення і які Алма назвав у Мосія 18:8–10. Наприклад, ви можете вибрати “нести тягарі один одного” (вірш 8) або “виконувати Його заповіді” (вірш 10).

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Запишіть, на якому обіцянні/на яких обіцяннях ви вирішили зосередитися, і дайте відповідь принаймні на три з наведених далі запитань:

    • Яким чином підліток міг би виконати це обіцяння?

    • Чому, на вашу думку, Небесний Батько ввів його як частину нашого завіту, який ми укладаємо під час хрищення?

    • Як Спаситель показав на Своєму прикладі, як виконувати це обіцяння?

    • Коли ви або хтось із ваших знайомих дотримувалися цього обіцяння? Чого ви навчилися завдяки цьому?

Знайдіть час, щоб записати у своєму щоденнику, наскільки добре, на вашу думку, вам вдається виконувати обіцяння, дані під час хрищення і які названі Алмою в Мосія 18:8–10. Наскільки успішно вам вдалось виконати деякі з цих обіцянь? В яких ситуаціях ви могли би більш усвідомлено виконувати одне з них? Як, на вашу думку, це вплине на ваші стосунки з Господом та з іншими людьми, якщо ви так зробите?