Семінарія
Мосія 2:19–41: “Благословенні в усьому”


“Мосія 2:19–41: Благословенні в усьому”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Мосія 2:19–41”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Мосія 2:19–41

“Благословенні в усьому”

Зображення
молоді люди сміються

Що ви готові зробити, аби отримати нескінченне щастя? Цар Веніямин запропонував своєму народу шукати таке щастя через праведний спосіб життя та відданість Богу. Цей урок спонукатиме вас прагнути “благословенн[ого] і щаслив[ого] стан[у] тих, хто виконує заповіді Бога” (Мосія 2:41).

Звертайте увагу на свої благословення

Заспівайте гімн “Дякуй Богу” (Гімни, №145) або прочитайте його слова чи подивіться запропоноване далі відео. Поміркуйте над цими словами і тим, як вони стосуються вашого життя.

Приділіть одну-дві хвилини, щоб написати у своєму щоденнику для навчання список благословень, даних вам Богом.

  • Що ви помітили або про що дізналися, перераховуючи свої благословення?

Розповівши про служіння, цар Веніямин запропонував нефійцям подумати про те, як вони прагнуть благословень від Небесного Батька і як їх отримують. Навчаючись сьогодні, поміркуйте про те, як Господь уже благословив вас за те, що ви прагнете дотримуватися Його заповідей.

Прочитайте Мосія 2:19–25 і спробуйте знайти відповіді на такі запитання:

  • Як саме Бог благословив нефійців? Ви можете позначити ті благословення, які мали вони і які також маєте ви.

  • Що робить Бог, коли ми дотримуємося Його заповідей? Як швидко Він це робить?

  • Чого ці вірші навчають вас про Бога?

Допомігши нефійцям розпізнати їхні благословення, цар Веніямин оголосив, що його син Мосія стане їхнім новим царем. Він нагадав їм, що існує багато способів, у які люди можуть втратити свої благословення через суперечки, провини, бунт і порушення Божих заповідей. Він також навчав про вічні наслідки цих вчинків і дав обіцяння тим, хто дотримується заповідей. (Див. Мосія 2:29–40).

Благословенний і щасливий

Прочитайте Мосія 2:41 і знайдіть обіцяння, яке дав цар Веніямин.

Мосія 2:41 є доктринальним уривком для опанування. Ви можете якось по-особливому позначати доктринальні уривки для опанування, щоб потім їх було легко знайти. На наступному уроці у вас буде можливість попрактикуватися в застосуванні доктрини, про яку сказано в цьому уривку, відповідаючи на запитання або розглядаючи навчальні ситуації.

  • Як би ви коротко підсумували вірш 41 як принцип істини?

Ось одне з обіцянь, даних у Мосія 2:41: якщо ми дотримуємося Божих заповідей, Бог благословить нас і в мирському, і в духовному. Проте з цього вірша ми можемо дізнатися ще й багато іншого, вивчаючи кожну фразу окремо.

Мирськими благословеннями можуть бути фізичне здоров’я, процвітання або інші благословення, пов’язані із земним життям. Духовними благословеннями є те, що є вічним. До них належать наше свідчення, наші стосунки з Богом і нашими сім’ями, прощення гріхів, скерування через Святого Духа тощо.

  1. Виберіть два або більше з наведених далі завдань для Мосія 2:41 і дайте відповіді на запитання.

Благословенний і щасливий стан тих, хто виконує заповіді

Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024) — “Moсія 2:19–41: “Благословенні в усьому”

Завдання А

“Зважте на благословенний і щасливий стан тих, хто виконує заповіді Бога. … Вони благословенні в усьому, як у тлінному, так і в духовному”.

Подивіться на список благословень, який ви склали на початку цього уроку. Запишіть будь-які додаткові благословення, про які ви могли згадати. Підкресліть благословення, які більше стосуються мирського життя, і обведіть благословення, які більше стосуються духовного життя. Ви можете ясно зрозуміти, що деякі благословення можуть стосуватися обох цих категорій.

  • Які докази істинності твердження з Мосія 2:41 ви бачили у своєму житті?

  • Прочитайте Учення і Завіти 130:20–21. Що ви дізналися про зв’язок між дотриманням заповідей і отриманням Божих благословень? Можливо, ви захочете додати посилання або перехресне посилання на ці вірші до Мосія 2:41.

  • Чому, на вашу думку, Небесний Батько благословляє нас як мирськими, так і духовними благословеннями? Чого це навчає нас про Нього?


Завдання Б

“І якщо вони вистоять вірними до кінця, їх приймуть на небесах, щоб завдяки цьому вони могли жити з Богом у стані нескінченного щастя”.

У своєму щоденнику для навчання напишіть це твердження в центрі чистої сторінки, залишивши навколо місце для нотаток. В цьому висловлюванні обведіть важливі для вас слова чи фрази. Додайте коло зі словом до кожного обведеного слова або фрази і напишіть визначення, відповідні уривки з Писань або якісь інші думки, які у вас можуть виникнути.

Наприклад, якщо ви обвели фразу “приймуть на небесах”, коло з пов’язаним словом може містити щось на кшталт “Бути прийнятим означає, що хтось там чекає мене або очікує на мене”. Ісус навчав, що Він приготує для нас місце на небесах, а потім прийме нас там (див. Іван 14:2–3). Мої люблячі Небесні Батьки та Ісус Христос там, і Вони приймуть мене, якщо я залишатимусь відданим/відданою”.

Заповніть коло для кожного слова чи фрази, які ви обвели. Звертайте увагу на запитання або враження, які приходять до вас.

  • Які думки виникали у вас під час виконання цього завдання?

  • Як ці думки можуть допомогти у вашому житті зараз?


Завдання В

“О пам’ятайте, пам’ятайте, що це є істинне; бо Господь Бог сказав це”.

  • Що пам’ятати легко? А що пам’ятати важче?

Пригадайте, що ви дізналися про Бога під час вивчення Мосія 2. Прочитайте Мосія 2:22 і знайдіть інші істини про Бога.

  • Що з того, що ви знаєте про Бога, може допомогти вам довіряти Його обіцянням і виконувати Його заповіді?

  • Що ви можете зробити, щоб пам’ятати це про Нього?

Поміркуйте

Коли ви виконаєте навчальні завдання, приділіть кілька хвилин, щоб “подумати про [ваш] благословенний і щасливий стан”. Поміркуйте й напишіть у щоденнику для навчання про своє ставлення до Бога та виконання Його заповідей. Розкажіть про те, як ви можете й надалі зміцнювати і виявляти свою віру, щоб отримати Його благословення. Поміркуйте над тим, як дотримання Божих заповідей вплине на ваше життя.