Семінарія
Слова Мормона: “Для мудрої цілі”


“Слова Мормона: “Для мудрої цілі”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Слова Мормона”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Слова Мормона

“Для мудрої цілі”

Зображення
чоловік пише на золотих пластинах

Чи були ви коли-небудь благословенні чиєюсь попередньою підготовкою? Як така підготовка вплинула на ваш досвід? Мормон виявив малі пластини Нефія після того, як уже зробив скорочення частини літопису Нефія. Керуючись Духом Господа, Мормон додав малі пластини “для мудрої цілі” згідно з волею Господа (див. Слова Мормона 1:3–7). Цей урок може допомогти вам відчути впевненість у тому, що Господь знає все і що Його робота буде завершена.

Вірування, які стосуються Бога

Приділить час, щоб чесно оцінити свій рівень віри для кожного з указаних нижче тверджень за шкалою від 0 до 5 (0 = не вірю, 5 = твердо вірю):

  • Я вірю в Бога.

  • Я вірю, що Він знає все й має всю силу.

  • Я вірю, що Він готує мені шлях до успіху у моєму житті.

  • Я відчуваю, що можу довіряти порадам і спонуканням, які Він дає мені через Святого Духа.

Можливо, буде корисно подумати, чому ви вважаєте саме так.

Навчаючись сьогодні, шукайте істини, які можуть посилити або підтвердити вашу віру в Бога та довіру до Нього, в Його силу і в те, як Він виконує Свою роботу.

Скорочення пластин Мормоном

Зображення
Мормон пише на золотих пластинах

Уявіть, як це — бути пророком Мормоном, який жив майже через 1000 років після того, як сім’я Легія покинула Єрусалим. Він був одним з останніх зберігачів нефійських літописів і працював над тим, щоб звести тисячолітню історію нефійців на єдиному наборі пластин. Як би ви вирішували, які події записати, а які залишити без уваги?

Коли його робота над скороченням нефійських пластин дійшла до часів царя Веніямина, Мормон зробив важливе відкриття. Він помістив коротке пояснення свого досвіду в книгу під назвою Слова Мормона.

Прочитайте Слова Мормона 1:3–6 і знайдіть, що знайшов Мормон і що він зробив через це.

Можливо, буде корисно знати, що фраза “ці пластини” (Слова Мормона 1:3–4) стосується малих пластин, які Нефію було наказано виготовити (див. 1 Нефій 9:2–4). Малі пластини розповідали про більшу частину того самого періоду, що й великі пластини Нефія, які Мормон уже скоротив, проте були зосереджені на духовних подіях, що відбулися. Якщо ви хочете дізнатися більше про ці літописи, прочитайте “Коротке пояснення до Книги Мормона”, розміщене на початку Книги Мормона.

І Мормон, і Нефій отримали конкретні вказівки від Господа щодо малих пластин. Прочитайте 1 Нефій 9:5–6 і Слова Мормона 1:7–8 та знайдіть подібності в тому, що пережили ці два пророки.

  • Які слова чи фрази привернули вашу особливу увагу?

  • Що ці вірші говорять нам про Нефія та Мормона?

  • Яких істин їхні слова можуть навчити нас про Господа?

Серед інших істин ви, можливо, помітили, що Господь знає все, має всю силу та готує шлях, щоб виконати Свою роботу.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Напишіть відповіді на два з наведених далі запитань:

    • Чому для вас важливо знати, що Господь знає все й має всю силу?

    • Як це знання може допомогти вам у житті?

    • Як розуміння цих істин може вплинути на вашу готовність прислухатися до спонукань Господа?

Господь підготував шлях

Доказ здатності Господа передбачати та Його сили можна побачити в тому, що Він наказав Нефію підготувати малі пластини й спонукав Мормона додати цю частину у свій скорочений літопис.

Сотні років по тому, коли Джозеф Сміт перекладав пластини Книги Мормона, він почав зі скорочених Мормоном великих пластин Нефія. Мартін Гарріс, який допомагав Джозефу й був писарем, неодноразово просив дозволу показати сторінки з перекладом своїй дружині та іншим членам сім’ї. Хоч Господь і відхилив прохання Мартіна, Джозеф продовжував просити на це дозволу в Господа. Нарешті, із суворими вказівками та попередженнями Мартіну було дозволено забрати 116 сторінок рукопису до свого будинку в Пальмірі, штат Нью-Йорк. Він зобов’язався повернути рукопис Джозефу в Гармоні, штат Пенсільванія, за два тижні.

Можливо, ви захочете подивитися відео “Діяння Бога”, часовий код 6:52–11:30, щоб дізнатися, як Господь підготував шлях до того, як відбулися ці події. Відео можна знайти на сайті ChurchofJesusChrist.org. Або ви можете прочитати наведені далі факти, що описують те, що пережили Джозеф і Мартін. (Див. також Святі: Розповіді про Церкву Ісуса Христа в останні дні, том 1, Стяг істини, 1815–1846 [2018], сс. 51–53).

  1. Дружина Джозефа, Емма, народила їхнього первістка, який вже через кілька годин помер. Джозеф провів два тижні, доглядаючи за Еммою, а потім поїхав до Пальміри, коли Мартін ще не повернувся до Гармоні.

  2. Мартін зізнався, що втратив рукопис Книги Мормона. Джозеф був покараний Господом, і йому не було дозволено продовжувати переклад.

  3. Після того як Джозеф пережив період щирого каяття і благав про прощення, Господь дозволив Джозефу продовжити переклад з пластин. Однак йому було дано вказівку не перекладати повторно втрачену частину.

  4. Господь повідомив, що під впливом Сатани нечестиві люди вкрали рукопис. Вони мали намір змінити слова й подати це так, нібито Джозеф тільки вдавав, що перекладає, і тим самим зруйнувати роботу Господа (див. Учення і Завіти 10:10–19, 29–33).

  5. Господь наказав Джозефу перекласти літопис Нефія на малих пластинах, які Мормон додав у своє скорочення і в яких розповідається про більшу частину того самого періоду та подій, що й у втраченій частині. Господь засвідчив: “Моя мудрість більша за підступність диявола” (Учення і Завіти 10:43).

  1. Дайте відповіді принаймні на два з наведених далі запитань:

    • Яким чином цей приклад з історії Церкви демонструє знання та силу Господа?

    • Як ця подія може запевнити вас, що Господь може підготувати шлях у вашому житті?

    • Коли дія за духовним спонуканням допомагала вам або комусь із ваших знайомих виконувати роботу Господа?

    • Як істини, про які ви дізналися сьогодні, можуть вплинути на ваші стосунки з Небесним Батьком та Ісусом Христом?

Дослухатися до спонукань

Усе, що ви вивчали упродовж року до цього часу в Книзі Мормона (1 НефійОмній), у вас є завдяки тому, що Мормон вірив у те, що Господь знає все, і дослухався до духовного спонукання додати малі пластини до книги, яку він укладав.

Як і Нефій, ви, можливо, захочете створити розділ “малі пластини” у своєму щоденнику для навчання, щоб записати події, які є для вас священними. Можливо, вам захочеться поміркувати й записати те, що ви знаєте, а також про свою віру в Бога і те, як Він може допомогти вам діяти з вірою, щоб виконати Його роботу.