Семінарія
Книга Якова 2:22–35: Закон цнотливості


“Книга Якова 2:22–35: Закон цнотливості”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Книга Якова 2:22–35”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Книга Якова 2:22–35

Закон цнотливості

Зображення
молода жінка

Світ відмовляється від норм статевої чистоти, але Господня норма статевої чистоти залишається незмінною. Отримавши доручення від Господа, Яків навчав свій народ закону цнотливості. Вчення Якова застосовуються і сьогодні. Цей урок може допомогти вам втішатися цнотливістю, як це робить Господь.

Попередження Якова

Зображення
Діаграма норм
  • Як би ви описали те, що показує ця діаграма стосовно норм Господа і норм світу?

  • З чого стає зрозуміло, що норми світу відходять від норм Господа?

Президент М. Нельсон розповів про один із способів, як світ відходить від Господніх норм:

“Необхідно мати віру, щоб жити цнотливим життям, коли світ кричить, що Божий закон цнотливості став старомодним” (Рассел М. Нельсон, “Христос воскрес, і віра в Нього зрушить гори”, Ліягона, трав. 2021, с. 104).

  • Які приклади цього ви бачите?

Господній закон цнотливості ясний і незмінний. “Цнотливість — це статева чистота. Ті, хто цнотливий, є морально чистими у своїх думках, словах і вчинках. Цнотливість означає не мати ніяких статевих стосунків до вступу у законний шлюб. Це також означає цілковиту вірність своєму чоловікові чи дружині у шлюбі.” (Gospel Topics, “Chastity”).

Вивчаючи Кн. Якова 2, зверніть увагу на те, як Спаситель ставиться до цнотливості.

Яків любив свій народ. За допомогою влади Господа Яків знав думки людей і злочестивість їхніх сердець (див. Кн. Якова 1:15; 2:5–6). Він знав, що вони “почина[ють] чинити гріх, гріх, який є дуже мерзотним … для Бога” (Кн. Якова 2:5). Попередивши нефійців про гріх гордовитості (див. Кн. Якова 2:12–21), Яків попередив нефійців про “тяжчий [або серйозніший] злочин” (Кн. Якова 2:22), який має намір здійснити його народ.

Прочитайте Кн. Якова 2:22–24, щоб дізнатися, як Яків описав цей серйозніший гріх. (Розпуста — це коли хтось вступає в сексуальні стосунки з кимось, крім свого подружжя).

ChurchofJesusChrist.org

  • Яку роль відіграють наші думки в нашому послуху закону цнотливості (див. Матвій 5:28)?

Господь втішається цнотливістю

Деякі нефійські чоловіки порушували закон цнотливості, маючи більше однієї дружини, хоч ця практика була засуджена Господом ще до того, як Легій покинув Єрусалим (Кн. Якова 2:34). Поміркуйте над тим, що ви робите у своєму житті, щоб протистояти спокусам, пов’язаним із законом цнотливості.

Прочитайте Кн. Якова 2:25–28 і знайдіть, чого Яків навчав нефійців, щоб допомогти їм протистояти спокусі вчинити сексуальний гріх.

  • Який погляд Господа на цнотливість?

Яків звертався до чоловіків, багато з яких переконували жінок порушити закон цнотливості. Тож він говорив про те, що Господь втішається цнотливістю жінок. Господь втішається цнотливістю всіх Його дітей — як чоловіків, так і жінок.

Прочитайте розділ “Ваше тіло — священне” з брошури Заради зміцнення молоді (2022) і знайдіть, чому дотримання закону цнотливості приносить втіху.

Щоб побачити приклади того, як певна молодь втішається цнотливістю, ви можете подивитися відео “Я обираю бути чистим” (4:19) на сайті ChurchofJesusChrist.org.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді на такі запитання:

    • Чому, на вашу думку, Господь втішається, коли люди цнотливі?

    • Що може свідчити в житті людини про те, що вона втішається цнотливістю?

    • Які риси Христового характеру допомагають нам розвинути дотримання закону цнотливості?

Прочитайте Кн. Якова 2:31–35 і знайдіть, як аморальний вибір нефійських чоловіків вплинув на їхні сім’ї.

  1. Дайте відповіді на такі запитання:

    • Які проблеми виникають, коли ми не сприймаємо цнотливість так, як її сприймає Господь?

    • Наскільки змінився б світ, якби всі ставилися до цнотливості так, як до неї ставиться Господь?

    • Як, на вашу думку, втіха цнотливістю може вплинути на ваші стосунки з Господом та з іншими людьми?

Зображення
храм

Одне з питань під час співбесіди для отримання храмової рекомендацій звучить так: “Чи дотримуєтеся ви закону цнотливості?”

  • Які думки та почуття виникають у вас, коли ви думаєте над відповіддю на це запитання своєму єпископу?

  • Що ви можете зробити, щоб Господь міг втішатися вашою цнотливістю?

Подумайте, що ви робите, щоб жити за законом цнотливості, і як це позитивно впливає на ваше життя. Якщо ви порушили закон цнотливості, поговоріть зі своїм єпископом. Він може допомогти вам покаятися. Спаситель прагне прощати вас. У Ньому ви можете знайти прощення, спокій, зцілення та силу жити за законом цнотливості.

Вчення Якова про множинний шлюб

Після того як Яків навчав свій народ не мати більше одного подружжя одночасно (див. Кн. Якова 2:27), він пояснив умови, за яких Господь може дозволити множинний шлюб (див. Кн. Якова 2:30).

  • Чого Яків вчив про множинний шлюб у вірші 30?

Множинний шлюб дозволено тільки тоді, коли Господь наказує про це через Свого пророка — Президента Церкви — і ні через кого іншого (див. Учення і Завіти 132:45–48). У певні періоди в історії світу і у певних місцях Господь заповідав Своєму народу вдаватися до практики множинного шлюбу. Наприклад, множинний шлюб практикувався Авраамом, Сарою та Аґарою (див. Буття 16:1–3; Учення і Завіти 132:34–35). Онук Авраама Яків також практикував множинний шлюб (див. Буття 29–30; Учення і Завіти 132:37). Це практикувалося деякий час у перші дні відновленої Церкви, починаючи з пророка Джозефа Сміта. Множинний шлюб більше не практикується членами Церкви (див. Офіційна декларація 1).