Семінарія
2 Нефій 28:1–26: Виявлення та подолання тактик Сатани


“2 Нефій 28:1–26: Виявлення та подолання тактик Сатани”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“2 Нефій 28:1–26”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

2 Нефій 28:1–26

Виявлення та подолання тактик Сатани

Зображення
молода людина читає Писання

Чи відчуваєте ви впевненість у своїй здатності розпізнати спроби Сатани відвести вас від Спасителя? Нефій визначив деякі хибні ідеї та стратегії, які Сатана використовуватиме, щоб відвернути людей від Небесного Батька та Ісуса Христа в останні дні. Мета цього уроку — допомогти вам розпізнати підступні тактики Сатани та звертатися по допомогу до Спасителя, щоб їх подолати.

Цілі Сатани

Ми беремо участь у безперервній війні проти зла. Президент Езра Тефт Бенсон (1899–1994) розповів про те, як Книга Мормона може допомогти нам у цій війні:

“Книга Мормона викриває ворогів Христа. Вона руйнує лжевчення і кладе край суперечкам. (Див. 2 Нефій 3:12). Вона зміцнює смиренних послідовників Христа проти злих намірів, стратегій і вчень диявола в наші дні” (Ezra Taft Benson, “The Book of Mormon Is the Word of God”, Ensign, Jan. 1988, 3).

  • Як, на вашу думку, Книга Мормона виконує дещо з того, чого навчав Президент Бенсон?

Вивчаючи, шукайте істини, які допоможуть вам краще розпізнати та подолати підступні тактики Сатани.

Лжевчення та стратегії Сатани

У 2 Нефій 28 Нефій продовжив своє пророцтво про останні дні. Прочитайте 2 Нефій 28:5–9 і знайдіть деякі з учень і настроїв, які, як бачив Нефій, існуватимуть у наші дні.

  • Які ви бачите докази цих вчень і настроїв у наш час?

  • Яким чином лжевчення, викладені в цих віршах, і погляди тих, хто вірить їм, є духовно небезпечними?

Ці вірші представляють деякі погляди та вірування, які є результатом обману Сатани. Нефій продовжував свої вчення, визначаючи конкретні стратегії, які Сатана використовуватиме, щоб спробувати захопити нас своєю силою.

У своєму щоденнику для навчання запишіть таке: Сатана прагне захопити нас у свої вічні кайдани шляхом …

Прочитайте 2 Нефій 28:19–22 і знайдіть вчення, які можуть допомогти вам завершити це твердження:

  1. Дайте відповідь на таке запитання:

  • На основі того, що ви дізналися з цих віршів, як ви могли б закінчити твердження: Сатана прагне захопити нас у свої вічні кайдани шляхом … ?

Одна з істин, яку ми можемо засвоїти, така: Сатана прагне захопити нас у свої вічні кайдани шляхом…

  • збурення людей до гніву проти того, що є добрим,

  • умиротворення, приспання людей до плотської безпечності та

  • переконання людей, що пекла і диявола не існує.

Може бути корисно знати, що фраза “умиротворить, приспить їх до плотської безпечності” (вірш 21) стосується спроб Сатани змусити людей почуватися комфортно в їхньому гріховному стані, щоб їм не було потреби змінюватися.

Поміркуйте, яка зі стратегій Сатани з віршів 20–22 проілюстрована в кожній із наведених далі ситуацій:

  1. Марія вирішила списати, виконуючи шкільне завдання, щоб отримати хорошу оцінку. Спочатку вона почувалася винною, але усвідомила, що її не спіймали, і почала списувати, виконуючи й інші завдання. Тепер вона відчуває, що нечесна поведінка може допомогти їй отримати те, чого вона хоче в житті.

  2. Дмитро помітив, що коли читає дописи в соціальних мережах про Ісуса Христа або Церкву, часто з’являється багато негативних коментарів, у яких критикують Церкву або людей, які вірять у Спасителя.

  3. Соломія має кілька друзів, які намагаються переконати її знизити свої стандарти. Вони стверджують, що оскільки життя після смерті не існує, безглуздо хвилюватися про місце, куди потрапляють люди, щоб відповісти за свої так звані гріхи.

  • Які ще приклади ви можете згадати, що ілюструють стратегії Сатани, перелічені у віршах 20–22?

Подумайте про своє власне життя. Чи відчуваєте ви, що якась зі стратегій Сатани, про які ви дізналися, впливає на вас? Ви можете записати свої думки у щоденнику для навчання. Продовжуючи вивчення, пошукайте, як Небесний Батько та Ісус Христос можуть допомогти вам подолати обмани Сатани у вашому житті.

Звертайтеся до Небесного Батька та Ісуса Христа, щоб подолати тактики Сатани

Ми можемо подолати тактики Сатани та його обман, якщо покладаємося на Небесного Батька та Ісуса Христа. Напишіть такий заголовок у своєму щоденнику для навчання: “Як Небесний Батько та Ісус Христос допомагають мені подолати тактики Сатани”.

Знайдіть уривки з Писань або вчення провідників Церкви, які можуть допомогти у ваших зусиллях подолати тактики Сатани. Запишіть свої думки в щоденник для навчання.

Можна опрацювати деякі уривки з Писань із вказаних у статті “Спокушати, Спокуса” у Путівнику по Писаннях. Ви також можете ознайомитися з вченнями Нефія у 2 Нефій 28:17, 26–32. Серед інших корисних уривків з Писань є такі: 1 Нефій 15:24; Геламан 5:12 і 3 Нефій 18:15, 18.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповідь на таке запитання:

  • Як вчення провідників Церкви та знайдені уривки з Писань можуть допомогти вам подолати стратегії Сатани, які ви визначили раніше на уроці?

Поміркуйте про те, що ви відчули, коли навчалися сьогодні. Виділіть трохи часу, щоб скласти план дій, яких, за вашими відчуттями, очікує від вас Господь і які краще захистять вас від тактик Сатани. Запишіть цей план у свій щоденник для навчання. Ви матимете можливість звернутися до цього плану на наступному уроці “Оцініть підсумки навчання”.