Залежність
Крок 12: Служіння


“Крок 12: Служіння,” Програма подолання згубних звичок: Путівник з подолання згубних звичок та зцілення (2005), 71–76

“Крок 12,” Програма подолання згубних звичок, 71–76

Крок 12

Служіння

Ключовий Принцип: Досягти духовного пробудження завдяки Спокуті Ісуса Христа, поділіться цим посланням з інтими людьми і практично застосовуйте ці принципи в усіх ватих справах.

Служіння допоможе вам зростати у світлі Духа протягом всього життя. Під час 10-го кроку, ви навчилися щодня проводити самооцінку свого життя і бути відповідальними за свої дії. Під час 11-го кроку, ви навчилися часто згадувати про Спасителя, щоб мати провід Святого Духа якомога постійніше. 12-й крок дає нам третій якір—служіння людям—який забезпечує безперервне уздоровлення і відпущення гріхів.

Щоб залишатися вільними від згубних звичок, ви повинні забути про себе і служити. Бажання допомагати іншим людям—це природний результат духовного пробудження.

У вас є послання надії для інших людей, що страждають від згубних звичок, для всіх стражденних і стурбованих, хто прагне замислитися над духовним підходом до зміни свого життя, і для кожного, хто шукає істину і праведність. Це послання таке: Бог є Богом чудес, саме так, як Він завжди був (див. Мороній 7:29). Ваше життя є доказом цього. Ви стаєте новою людиною завдяки Спокуті Ісуса Христа. Ви будете ділитися цим посланням якнайкраще через своє служіння іншим людям. Під час служіння ваше розуміння і знання цього процесу зміцниться і поглибиться.

Принесення свого свідчення про Його милість і благодать є одним з найважливіших служінь, які ви можете здійснити. Несення тягарів інших людей через добрі вчинки і самовіддане служіння є частиною вашого нового життя—життя послідовника Христа (див. Мосія 18:8).

Президент Езра Тефт Бенсон учив: “Чоловіки і жінки, що віддають своє життя Богу, відкриють для себе, що Він може зробити набагато більше в їхньому житті, ніж вони самі. Він поглибить їхні радості, розширить бачення, пожвавить розум, зміцнить м’язи, покращить настрій, примножить благословення, збільшить можливості, заспокоїть душі, знайде друзів та проллє спокій. Той, хто втратить своє життя у служінні Богу, знайде вічне життя” (“Jesus Christ—Gifts and Expectations,” Ensign, Dec. 1988, 4).

Думаючи як саме служити, моліться, завжди прагнучи проводу Святого Духа. Маючи бажання, ви знайдете багато можливостей ділитися вивченими вами духовними принципами. Ви знайдете способи, щоб ділитися своїм свідченням з іншими людьми, і можливості служити їм багатьма іншими способами. Служачи іншим, ви продовжуватимете бути смиренним, зосереджуючись на пізнаних вами принципах і практиках євангелії. Лише тоді ви здобудете переконання, що ваші мотиви і натхнення є добрими. Віддавайте вільно, не очікуючи конкретного результату. Поважайте свободу волі інших людей. Пам’ятайте, що багатьом з нас довелося “впасти на самісеньке дно” перш, ніж ми стали готовими вивчати і застосовувати ці принципи. Так буде з більшістю тих, кому ви бажаєте допомогти.

Дізнаючись про інших, чиє життя або життя їхніх близьких потерпає від згубних звичок, ви можете розповісти їм про цей путівник та Програму подолання залежності Служби з питань сім’ї Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Якщо вони бажають поговорити з вами, дайте їм таку можливість. Розкажіть дещо зі своєї історії, щоб вони побачили, що ви розумієте їх. Не давайте порад і не намагайтеся виправити їх у жодний спосіб. Просто розкажіть їм про програму і духовні принципи, що благословили ваше життя.

Якщо ви бачите, що людина, яка страждає від згубних звичок, не готова прийняти ці духовні принципи, можливо сприйнятливими можуть виявитися хтось з членів сім’ї або друзів цієї людини. Фактично кожний, хто живе в цей небезпечний час, може отримати користь від вивчення і застосування принципів євангелії. Інколи ви можете відчувати натхнення запропонувати комусь примірник цього путівника разом з Книгою Мормона. Роблячи це, ви буквально ділитеся знаряддями, які допомогли вам відбудувати своє життя завдяки приходу до Христа.

Роблячи щось для когось або ділячись посланням надії і уздоровлення, вам не слід дозволяти іншій людині ставати занадто залежними від вас. Ваша відповідальність полягає в тому, щоб заохотити інших людей, які страждають, звернутися до Небесного Батька і Спасителя, щоб отримати провід і силу. Крім того, не соромтеся заохотити їх також звернутися до уповноважених слуг Господа. Великі благословення від Господа можуть прийти через носіїв ключів священства.

Намагаючись допомогти іншим, ви повинні розуміти, що для них буде важко утримуватися на шляху уздоровлення, якщо члени їхніх сімей не надаватимуть їм підтримки чи не розумітимуть, що для уздоровлення потрібен час. Однак кожен може уздоровитися, незалежно від реакції інших людей, навіть найближчих членів сім’ї.

Несучи іншим послання уздоровлення через принципи євангелії, ви повинні бути терпеливими й лагідними. У вашому новому житті немає місця для егоїзму чи будь-якого почуття власної вищості. Ніколи не забувайте звідки ви прийшли, і як були врятовані милістю Бога. Ісус Христос зробить те саме “в усіх випадках” для тих, хто покається і звернеться до Нього (Мосія 29:20).

У своєму ентузіазмі допомагати іншим, переконайтеся, що ви рівною мірою ділитеся посланням і працюєте над своєю особистою програмою. Ваша увага головним чином і далі повинна зосереджуватися на тому, щоб самому продовжувати застосовувати ці принципи. Ваші зусилля ділитися цими ідеями з іншими людьми будуть ефективними лише настільки, наскільки ви продовжуєте власне уздоровлення.

Принципи, яким ви навчилися і які практикували для подолання своїх згубних звичок, є саме тими принципами, що скеровуватимуть вас в усіх аспектах вашого життя діяти згідно з планом Господа. Застосовуючи ці принципи євангелії, ви можете витерпіти до кінця, як заповідав Господь, і ви можете робити це з радістю.

Послідовність дій

Прилюдно свідчіть; звеличуйте покликання і таланти у служінні іншим людям; про-водьте домашні сімейні вечори і сімейну молитву; підготуйтеся до відвідання храму і храмового поклоніння

Ваше свідчення про любов і милість Небесного Батька і Його Улюбленого Сина, Ісуса Христа, вже більше не теорія. Воно стало живою реальністю. Ви відчули це на собі. Дізнавшись про Його любов до вас, ви також дізналися про Його любов до інших людей.

Президент Говард В. Хантер навчав: “Ті з нас, хто пізнали Спокуту, мають обов’язок приносити вірне свідчення про нашого Господа і Спасителя” (“The Atonement and Missionary Work”, семінар для нових президентів місій, 21 червня 1994 р., с. 2).

Свідчіть словами і справами членам вашої сім’ї у затишку вашої оселі. Свідчіть під час регулярних домашніх сімейних вечорів, сімейної молитви та сімейного вивчення Писань. Свідчіть, приєднуючись зі своєю сім’єю до проектів служіння і наслідуючи у житті приклад Спасителя. Ви також можете свідчити в Церкві, наприклад, під час зборів у неділю посту або зборів свідчень, або на уроках чи під час здійснення церковного служіння.

Звеличуйте отримані вами церковні покликання. Якщо ви не маєте обов’язків у приході чи колі, повідомте свого єпископа, що ви готові служити. Ви також можете благословити інших людей, беручи участь в сімейно-історичній роботі та готуючись до поклоніння і служіння в храмі, і укладання там завітів з Господом. Президент Гордон Б. Хінклі вчив: “Кінцевим результатом усього нашого навчання і діяльності є храмове служіння” (Ліяюна, лист. 2005, с. 4). Принципи, викладені у цьому путівникові, вестимуть вас до храму; вони збільшать ваше бажання служити там.

Хоча раніше ви могли й не думати про таку можливість, зараз ви можете уявити, як входите в двері святого храму, глибоко втамовуючи свою спрагу його спокоєм і відчуваючи близькість до Господа в Його домі. У храмі ви знайдете духовну силу продовжувати своє уздоровлення. Старійшина Джозеф Б. Віртлін, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, свідчив: “Регулярна робота в храмі може наділити духовною силою. Вона може бути підтримкою в повсякденному житті, джерелом проводу, захисту, безпеки, спокою і одкровення” (in Conference Report, Apr. 1992, 123; or Ensign, May 1992, 88).

Служіть іншим, хто страждає від залежності, ділячись з ними принципами уздоровлення; застосовуйте ці принципи в усіх аспектах життя

Програма подолання залежності Служби з питань сім’ї Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів надає великі можливості для служіння. Ви можете служити іншим людям, відвідуючи збори і ділячись своїм досвідом, вірою і надією. Ви можете підтримувати і зміцнювати інших людей.

Практикуючи принципи євангелії, ви пізнали, що Спокута стосується кожного аспекту життя. Президент Бойд К. Пекер, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, свідчив: “Ми чомусь думаємо, що Спокута Христа вступає в дію лише наприкінці земного життя, щоб викупити від падіння, від духовної смерті. Насправді вона набагато ширша. Це постійна сила, яку слід прикликати у щоденному житті. Коли ми в катуванні, тортурах чи мученні, або обтяжені стражданням, Він може зцілити нас” (Ліягона, лип. 2001, с. 26).

Ви можете ділитися цим посланням з іншими людьми через свій приклад і слова підтримки. Зустрічаючи людей протягом дня, вітайте їх посмішкою. Висловлюйте вдячність за те, що вони роблять. При нагоді свідчіть про надію, яка приходить завдяки Спокуті Ісуса Христа.

Вивчення і розуміння

Писання і вчення провідників Церкви допоможуть вам продовжувати уздоровлення. Вивчіть наступні уривки з Писань і висловлювання. Використовуйте їх для молитовних роздумів, особистого вивчення і обговорення в групі.

Навернення і уздоровлення

“Навернутися—означає відвернутися від одного вірування чи напрямку дій до іншого. Навернення є духовною і моральною переміною. Навернення стосується не тільки прийняття Ісуса та Його вчень розумом. Це також віра в Нього і Його євангелію, яка спонукає до дій, віра, яка здійснює перетворення, реальні зміни в розумінні людиною значення життя та її відданості Богові в інтересах, думках і поведінці” (Marion G. Romney, in Conference Report, Guatemala Area Conference 1977, 8).

  • Спаситель радив Петру, щоб той, як навернеться, зміцнив своїх братів (див. Лука 22:32). Напишіть про надане президентом Ромні визначення навернення і те, як воно стосується вашого досвіду уздоровлення.

  • Що ви думаєте стосовно зміцнення інших людей, під час їх уздоровлення від згубної поведінки?

Великий прогрес малими кроками

“Отже, не втомлюйтесь у доброчинності, бо ви закладаєте основи великої роботи. І з малого виходить те, що є великим” (УЗ 64:33).

  • Напишіть, що ви відчуваєте, коли думаєте про дотримання цих принципів в усіх сферах свого життя. Як це допомагає усвідомити, що великі справи робляться малими кроками?

Зміцнювати інших людей

“Я пишаюся, що, мабуть, я можу бути знаряддям у руках Бога, щоб привести яку-небудь душу до покаяння; і в цьому моя радість.

І знайте, коли я бачу багатьох моїх братів, які розкаюються і приходять до Господа Бога свого, тоді моя душа сповнюється радістю; тоді я згадую, що Господь зробив для мене, так, а саме, що Він почув мою молитву; так, тоді я згадую Його милосердну руку, яку Він простер до мене” (Алма 29:9–10).

  • Ми пізнали, що для уздоровлення вкрай важливо прагнути ділитися своїми свідченнями про ці принципи. Як розповідь про свій досвід допоможе вам залишатися непохитними на шляху уздоровлення?

“[Оскільки ви] бажаєте сумувати з тими, хто сумує; так, і співчувати тим, хто потребує співчуття, і бути свідками Бога в усі часи і в усьому, і в усіх місцях, де ви можете бути, аж до самої смерті, щоб ви могли бути викупленими Богом, і причислені до тих, хто в першому воскресінні, щоб ви могли мати вічне життя—

Тож я кажу вам, якщо це є бажанням ваших сердець, то що ви маєте проти того, щоб бути хрище-ними в ім’я Господа, як свідчення того перед Ним, що ви увійшли в завіт з Ним, що ви будете служити Йому і виконувати Його заповіді, щоб Він міг пролити Свій Дух більш рясно на вас?” (Мосія 18:9–10).

  • Ваш досвід життя зі згубною звичкою допомагає вам співчувати тим, хто страждає від згубних звичок; ваш досвід уздоровлення допомагає вам втішати їх. Напишіть, як збільшилося ваше бажання і спроможність бути свідком Бога від того часу, коли ви почали здійснювати кроки до уздоровлення.

Служити за допомогою Господа

“Викупитель обрав недосконалого чоловіка навчати шляхам удосконалення. Він так робив у ті часи, Він так робить і тепер” (Ліягона, трав. 2004, с. 20).

  • Інколи ми думаємо, чи готові ми ділитися уздоровленням з іншими людьми, оскільки ще не практикуємо ці принципи досконало. Як усвідомлення того, що Спаситель працює через недосконалих людей, заспокоює ваш страх?

Сила Божа на спасіння

“Бо я не соромлюсь Євангелії, бож вона—сила Божа на спасіння кожному, хто вірує” (Римлянам 1:16).

  • Запишіть свої думки і почуття, озираючись назад і думаючи про набуття духовного досвіду, який допоміг вам подолати ваші згубні звички. Напишіть про будь-яке почуття небажання (що може виникнути у вас) казати іншим, що вас було зцілено через застосування принципів євангелії Христа.

“Направляй свій шлях, куди б Я не повелів, і тобі буде дано Втішителем, що тобі слід робити і куди тобі слід іти.

Молись завжди, щоб тобі не увійти у спокусу і не втратити свою винагороду.

Будь вірним до кінця, і знай, Я є з тобою. Ці слова не від людини і не від людей, але від Мене, Самого Ісуса Христа, твого Викупителя волею Батька” (УЗ 31:11–13).

  • Писання сповнені настанов для тих, хто бажає дотримуватись духовного способу життя, що вестиме їх назад до Бога. Які конкретні настанови ви знаходите у цих віршах?