2012
Безпека і мир у дотриманні заповідей
Грудень 2012 р.


Безпека і мир у дотриманні заповідей

Зображення
Єпископ Гарі Е. Стівенсон

Взірці й істини, що містяться у Книзі Мормона, є чіткими й повчальними, простими і цінними. Якщо ми починаємо з праведності й послуху, то в кінці матимемо благословення і радість.

У наш вік цифрової інформації складається враження, що 24-годинний цикл новин не обходиться без знайомої історії, яка повторюється знову і знову. Герої банального сюжету, як правило, здобули славу і популярність завдяки надзвичайному таланту. Це можуть бути актори, спортсмени, політики або бізнесмени. Роки репетицій або тренувань чи відданого служіння й жертв, які просували їх на вершину успіху до досконалого розвитку таланту чи професії, зводяться нанівець гучним скандалом.

У фінальній сцені ми часто бачимо понуре обличчя героя, який зі сльозами на очах просить вибачення у судді, акціонерів чи виборців, або у сім’ї, друзів чи прихильників таланту за неправильні вчинки. Результатом, як правило, є довга низка непередбачених наслідків, серед яких смуток, сором і нещастя, що поширюються на них і на їхніх близьких та друзів.

Прості, однак глибокі слова древнього пророка Алми з Книги Мормона, звернені до його сина, є так само актуальними у 21 столітті, як і понад 2000 років тому: “Злочестивість ніколи не була щастям” (Алма 41:10).

Якщо проаналізувати майже кожен скандал у наш час, то можна сказати, що знання і послуху заповідям відновленої євангелії було б достатньо, аби відвернути драму в особистому й професійному житті.

Формула щастя

Формула, що міститься у євангелії Ісуса Христа, відкриває шлях до щастя. Це проста і дорогоцінна істина, яку можна знайти на сторінках Книги Мормона. Її особливо добре описано в повчаннях пророка Легія, звернених до власних синів наприкінці його життя. Промовляючи до свого сина Якова, він навчав: “Бо певно є потреба в тому, щоб була протилежність у всьому” (2 Нефій 2:11). Через кілька віршів він додає: “Люди є, щоб мати радість” (2 Нефій 2:25).

Учення Легія в його проповіді Якову можна підсумувати простими словами: послух і праведність ведуть до благословень, які й приносять радість. На противагу, непослух і злочестивість ведуть до покарання, яке призводить до смутку. Спаситель є великим Посередником для всіх людей. Він забезпечує шлях до щастя й вічного життя. Сатана є нещасним батьком брехні. Він забезпечує шлях до неволі й смерті.

Очевидно, що супротивник розуміє: ми ніколи свідомо не виберемо неволю і смерть, однак оскільки він є нещасним навіки, то прагне, щоб і усі люди були нещасними (див. 2 Нефій 2:27). Він робить це, перекручуючи наслідки гріха і непослуху. Це одна з причин, чому його називають батьком брехні.

Президент Спенсер В. Кімбол (1895–1985) сказав: “Усі ви … знаєте про Сатану—батька брехні. Вам відомо, як він правду перекручує на брехню. Він маскує зло, щоб зробити його привабливим, приємним, легким і навіть хорошим”1.

Сатана хоче змусити нас повірити, що формула щастя починається зі злочестивості й гріха. Нас застерігають, що ці спокуси настільки вміло замасковані, що часом він являється навіть у вигляді “ангела світла” (2 Нефій 9:9). Господь описав падіння і цілі Сатани:

“Отже, через те, що Сатана повстав проти Мене, і прагнув знищити свободу вибору людини, яку Я, Господь Бог, дав їй, і також щоб Я дав йому Свою владу; владою Мого Єдинонародженого Я вчинив так, щоб його було скинуто вниз;

І він став Сатаною, так, саме дияволом, батьком усієї брехні, щоб обманювати, і осліпляти людей, і вести їх у полон за його волею” (Moйсей 4:3–4).

Шлях до щастя починається з праведності, яка досягається шляхом виконання заповідей. Заповіді дано нам як божественний план, щоб відводити нас від багатьох неприємностей земного життя. Господь проголосив це на зорі Відновлення: “Отже, Я, Господь, знаючи про лихо, яке прийде на жителів землі, покликав Мого слугу Джозефа Сміта молодшого і говорив до нього з небес, і дав йому заповіді” (УЗ 1:17; курсив додано).

Дотримуйтеся заповідей

Деяким людям здається нелогічним, що заповіді виводять на шлях щастя, а не є тягарем на цьому шляху. Наступна історія, яка сталася, коли я служив президентом місії в Нагої, Японія, кілька років тому, є чудовою ілюстрацією цього.

Ми з моєю дружиною Лісою познайомилися з однією молодою жінкою невдовзі після того, як вона прийшла до церкви на урок англійської мови, що проводився місіонерами. Вона була відкритою, енергійною, успішною в житті, тобто мала хорошу роботу, сім’ю і тривалі стосунки з бойфрендом. Спілкування з місіонерами та членами Церкви на уроках англійської викликали у жінки зацікавленість Церквою, і вона почала слухати місіонерські бесіди. Її свідчення про істинність відновленої євангелії розквітало під час кожної зустрічі з місіонерами. Коли вона читала Книгу Мормона і розмірковувала та молилася про неї і про те, що вона почула, жінка зрозуміла, що це істина.

Коли місіонери почали навчати її заповідям, вона знала, що має виконувати їх. Вона розірвала стосунки зі своїм хлопцем і залишила роботу, бо їй доводилося працювати по неділях. Вона почала дотримуватися Слова мудрості і прийняла закон десятини. Її віра була настільки сильною, що вона починала дотримуватися заповідей відразу ж, як тільки про них дізнавалася.

Коли ця жінка сказала сім’ї про свою зацікавленість Церквою і вивчення відновленої євангелії, батьки сказали, що це негативно вплине на їхні з нею стосунки. Протягом кількох тижнів, як вона почала виконувати заповіді, молода жінка втратила роботу, квартиру і підтримку з боку сім’ї. Очевидно, що внаслідок послуху її життя, як здавалося, було зруйноване.

Я дуже переймався її ситуацією. Якось пізно ввечері, в кінці напруженого дня, ми з Лісою вийшли з дому місії на прогулянку, щоб якийсь час спокійно побути разом. Ми були здивовані, коли, вийшовши на людне перехрестя, наткнулися на цю енергійну молоду жінку, яка зацікавилася Церквою, вона їхала на велосипеді. Вона привітала нас теплою усмішкою і обіймами. Вражені тим, що вона була на вулиці так пізно, ми запитали, що вона там робить.

“Я їду на свою нову роботу. Я працюю в нічну зміну в ресторані швидкого харчування. Продаю їжу водіям”,—радісно вигукнула вона.

Ця робота означала значне зменшення зарплати, кола обов’язків і годин роботи у порівнянні з попередньою роботою. Незважаючи на великі випробування і невдачі у мирському житті, дівчина випромінювала щастя. Потім вона оголосила, що призначено дату її хрищення. Повертаючись у дім місії, ми з Лісою дивувалися тому, як віра і послух щойно прийнятим нею заповідям вивели молоду жінку на шлях до справжньої радості.

Через кілька тижнів вона охристилася. Через якийсь час вона замирилася з сім’єю і знайшла кращу роботу. Через кілька років після хрищення вона запечаталася у Токійському Японському храмі з колишнім місіонером, з яким познайомилася на заході для дорослої молоді. Зараз вони є вічною сім’єю, і нещодавно Господь благословив їх чудовим хлопчиком. Короткий чудовий гімн описує, що відбулося в її житті завдяки виконанню заповідей:

Вірність завітам, вірність завітам

Дає нам безпеку, приносить нам мир.

Благословить нас Бог, Благословить нас Бог.

Каже пророк нам: Вірність завітам

Приносить безпеку і мир”2.

Взірці й істини, що містяться у Книзі Мормона, є чіткими й повчальними, простими і цінними. Якщо ми починаємо з праведності й послуху, то в кінці матимемо благословення і радість.

Посилання

  1. Spencer W. Kimball, “The Blessings and Responsibilities of Womanhood,” Ensign, Mar. 1976, 70.

  2. “Вірність завітам”, Збірник дитячих пісень, сс. 68–69.

Закон

Див. 2 Нефій 2:11–27

Послух (праведність)

Благословення

Щастя (радість)

Непослух (злочестивість)

Покарання

Нещастя (сум)

Ілюстрації Діллін Марш