2008
Щоб вивчення Писань було цікавим
Серпень 2008 р.


Щоб вивчення Писань було цікавим

Члени Церкви в усьому світі стверджують, що є багато чудових способів вивчення Писань.

В одкровенні Джозефу Сміту, даному в 1830 р., Господь запрошував: “Учись від Мене і слухай Мої слова; ходи в лагідності Мого Духа, і ти матимеш мир у Мені” (УЗ 19:23). Президент Спенсер В. Кімбол (1895–1985) підтвердив це обіцяння і спрямування: “Я відчуваю, що, коли стаю недбалим у своїх стосунках з Божеством і коли здається, що божественне вухо не чує і божественний голос не промовляє, я далеко, дуже далеко. Якщо ж я заглиблююсь у Писання, відстань зменшується і духовність повертається”1.

Члени Церкви діляться своїми думками щодо того, як ми можемо заглиблюватися в Писання.

Вивчайте пророків

Я багато разів читала Книгу Мормона, кожного разу звертаючи увагу на різні теми і вчення. Цього разу я вирішила застосувати інший метод, поставивши мету більше дізнатися про пророків Книги Мормона. Коли я почала читати 1 Нефія, то мої нотатки про Легія ділилися на шість категорій: учення, особисті якості, стосунки із сім’єю, стосунки з Богом, стосунки Бога з ним і спосіб отримання ним одкровень. Так само я вивчала наступних пророків: Нефія і Якова. Я намагаюся знайти спільні якості чоловіків, яких Господь покликає пророками, і визначити ключові вчення кожного пророка.

Деб Уелден, шт. Каліфорнія, США

Ставте запитання

Під час читання я ставлю запитання. Мої запитання бувають двох видів. По-перше, я намагаюся зрозуміти Писання і побачити, як можу застосовувати їх у своєму житті. Мої запитання приблизно такі: Що у моєму житті нагадує цю ситуацію? Який принцип тут викладається? Чому автор включив це? Як я можу застосувати це до свого життя прямо зараз? По-друге, я ставлю запитання стосовно того, з чим мені важко справлятися у житті. Це можуть бути ситуації або проблеми, які я намагаюся розв’язати. Вони охоплюють усі сфери життя: від вирішення сімейних проблем до зміни місця роботи. Коли я ставлю ці запитання, то буває так, що весь час, виділений на читання Писань, приділяю лише кільком віршам, намагаючись слухати Духа і розуміти, чого Господь хоче навчити мене. Я побачила, що відповіді надходять тоді, коли я читаю, тримаючи у пам’яті певне запитання.

Джоан З. Джонсон, шт. Каліфорнія, США

Уявляйте себе очевидцем подій у Писаннях

Кожного разу, коли я беру в руки Головні труди, то роблю це з певною метою. Я плекаю бажання відшукати те, що буде цікавим і корисним для мене та інших. Я знаходжу місце, де не чути ні шуму, ні розмов. Я намагаюся не відволікатися і відганяти думки, не пов’язані з Писаннями. Щоб досягнути цього, я уявляю місцевість, де відбуваються події, про які читаю, і проживаю їх, як очевидець. Моя увага настільки зосереджена, що я повністю забуваю про світ навколо мене.

Хуан де Дйос Санчес, Домініканська Республіка

Ведіть щоденник Писань

Аналізуючи той час у житті, коли занурювалася у Писання, я помітила, що завжди вела щоденник, куди записувала думки та уривки, що надихали мене. Отже, я завжди брала зошит і ручку й клала разом з Писаннями. Спочатку писати про те, що я читала було нудно. Це вимагало надто багато часу й зусиль. Признаюся, що я хотіла мати лише невелике духовне підживлення, а потім продовжувати свої щоденні справи. Але я не здавалася, і Писання ожили. Я почала замислюватися, аналізувати уривки й застосовувати їх у своєму житті. Прості фрази містили в собі вирішення складних проблем з виховання дітей. Невдовзі я помітила, що роблю нотатки, і це не забирає більше часу, ніж читання саме по собі. Я також помітила, що, перечитуючи раніше записані думки, знаходжу розв’язання поточних питань і проблем. Це виглядає так, ніби Господь дає мені натхнення за кілька тижнів до того, як я мала в цьому потребу.

Еріка Міллер, шт. Юта, США

Починайте з молитви

Я помітив, що значно краще розумію послання, вміщене в Писаннях, коли починаю з молитви. Але я збагнув це не відразу. Я усвідомив, що гаряча молитва перед читанням дозволяє Святому Духу спілкуватися з моїм розумом. Щира молитва, спрямована до Небесного Батька, дає можливість моєму духові спілкуватися зі Святим Духом, коли я вивчаю Писання й розмірковую над ними. З часом я знаходив у Писаннях багато відповідей на свої запитання. Зосереджуючи свої молитви на окремих питаннях стосовно конкретної ситуації і просячи Небесного Батька благословити мене розумінням, я можу отримувати новий погляд на проблеми свого життя. Коли перед читанням я щиро шукаю проводу, то знаходжу в Писаннях ситуації, які можу прикласти до свого життя (див. 1 Нефій 19:23).

Джесс Рудд, шт. Вашингтон, США

Звертайте увагу на вчення Спасителя

Коли я служив на місії повного дня в Західній місії Сантьяго, Чилі, то отримав цінне розуміння, як підійти до вивчення Писань і як зробити його більш ефективним для зацікавлених і для себе. Одного разу, навчаючи прекрасну молоду сім’ю, я відчув чітке спонукання не лише запропонувати їм прочитати 11 розділ з 3 Нефія, але дати завдання. Замість того, щоб просто розповідати, що вони дізнаються про прихід Спасителя на Американський континент, ми з напарником запропонували їм звернути увагу на те, чого навчав Спаситель, особливо, чого він навчав у першу чергу. Крім того, ми залучили дітей, пояснивши їм, що читання схоже на пошуки скарбів. Коли ми про це сказали, то повністю заволоділи їхньою увагою. Ми мали більшу впевненість у тому, що сім’я виконає зобов’язання читати Книгу Мормона, оскільки діти були налаштовані допомогти своїм батькам знайти заховані скарби істини, що містяться в книзі.

Коли наступного дня ми повернулися, то побачили, що сім’я не лише прочитала і не лише найшла те, чого Христос у першу чергу навчав давніх жителів Америки, але вони знайшли майже всі Його вчення у цьому розділі. Навіть діти були зацікавлені.

Раян Гассін, шт. Мінессота, США

Використовуйте генеральні конференції та гімни

Нам було нелегко проводити сімейне вивчення Писань. Було важко утримувати увагу дітей, отже, ми спробували ось який метод. Ми з чоловіком по черзі читали вголос виступи на конференції для всієї сім’ї, а коли доходили до цитати з Писань, то називали посилання. Коли діти знаходили посилання, кожен робив позначку, а хтось один читав його. Коли ми так робили, наші діти сиділи напоготові з Писаннями і олівцями в руках. По закінченні вони вигукували: “Будь ласка, ще хоча б одне посилання!” Ми закінчували вивчення Писань гімном. Коли всі були готові співати заключну пісню, ми показували дітям, як вони можуть знаходити уривки з Писань у кінці книги гімнів. Вони знаходили один з уривків, який ми позначили, і співали пісню, яка ілюструвала той євангельський принцип, що ми вивчали. То було дійсно суттєве вивчення Писань!

Донна Макарді Нільсон, шт. Вірджинія, США

Посилання

  1. Учення Президентів Церкви: Спенсер В. Кімбол (2006), с. 67.