Щорічні трансляції
“Говори, Господи, бо раб Твій слухає”


“Говори, Господи, бо раб Твій слухає”

Щорічна трансляція С/І, січень 2024

П’ятниця, 26 січня 2024 р.

Я такий вдячний за можливість бути з вами на цій всесвітній навчальній трансляції. Те, що брат Уебб розповів вам про майбутні оновлення нашої навчальної програми семінарії, сповнює мене великою радістю. Це історична подія, яка покращить підготовку молодих людей до життя по всій Церкві. Я бачу молодих чоловіків і молодих жінок, які зосереджуються на Ісусі Христі й Писаннях, що допомагає їм бути краще підготовленими до служіння на місії, прагнути до укладання храмових завітів, бути більш емоційно стійкими, більш самозабезпеченими та краще підготовленими до коледжу.

Ви, вчителі семінарії, відіграєте надзвичайно важливу роль у підготовці нашої молоді до майбутнього життя і до того, що їм буде потрібно, щоб стати учнями Ісуса Христа в ці неспокійні часи. Я сподіваюся, ви помітите, що ці уроки було створено за натхненням, і усвідомите, яку роль ви відіграєте у підготовці вашої молоді до майбутнього, яке на них чекає. Моліться про ідеї та натхнення, щоб побачити їхній майбутній шлях. Намагайтеся бути переконливими, щоб надихнути їх готуватися. Який же це чудовий час навчати в семінарії, і яким дивовижним є цей обов’язок, який на нас поклали.

Тепер я хочу зосередити свій виступ на наших вчителях інституту, але принципи стосуватимуться всіх нас, хто прагне дослухатися до слів наших пророків і впроваджувати їх в життя. У Старому Завіті Ілій радить майбутньому пророку Самуїлу відгукнутися на заклик небес і сказати таке: “Говори, Господи, бо раб Твій слухає Тебе!”1 Цей зразок поведінки дозволив Самуїлу стати речником Господа у його дні. Частково чудо наявності живого пророка полягає в тому, що ми маємо провідника, якому Господь може довіряти в тому, що він почує Його і навчатиме Його слів.

Минулого року я говорив про п’ять пророчих тем, на яких наголошують пророк і апостоли, звертаючись до нашої дорослої молоді:

  1. Знати свою божественну сутність.

  2. Покладатися на силу Ісуса Христа у ваших завітах.

  3. Дозволити, щоб Бог був понад усе, і йти за Його пророком.

  4. Навчати істини з любов’ю.

  5. Взяти на себе відповідальність за своє свідчення.

Можливо, важливішими за самі теми є конкретні послання, на яких вони базуються, послання, які через пророків були донесені до дорослої молоді у наші дні. Наприклад, одне з таких основних послань, на якому ми намагалися наголосити, узято з виступу Президента Нельсона під назвою “Вибір для вічності” на всесвітньому духовному вечорі для дорослої молоді. Теми “Знати свою божественну сутність” і “Взяти на себе відповідальність за своє свідчення” взяті безпосередньо з того послання2. Ми заохочували вас вивчати кожну з цих пророчих тем. Ми просили вас дізнатися про них та застосувати їх у вашому навчанні і вашому навчальному плані. Що найважливіше, ми запросили вас використовувати їх у відповідях на запитання і у служінні, щоб задовольняти потреби ваших студентів.

Я вдячний за багатьох з вас, хто прийняв це запрошення і шукав способи донести слова пророків і апостолів дорослій молоді Церкви. На початковому етапі вчителям релігії та інституту було запропоновано оновити навчальні програми до курсу “Вчення живих пророків”, щоб додати нещодавні пророчі теми для нашої дорослої молоді. Але багато хто з вас також усвідомив, як слова живих пророків можуть зміцнити і посилити курси, основані на Писаннях. Наприклад, одна вчителька УБЯ знайшла спосіб поєднати виступ “Вибір для вічності” та інші пророчі послання з її релігійним курсом 275 “Вчення і доктрина Книги Мормона”. Вона сказала: “Ці сучасні теми, виголошені пророком, посилюють вчення Книги Мормона і навпаки. Якщо об’єднати ті два ресурси, це змінює розуміння євангельських принципів”.

Координатор інституту з Атланти розповів, як він зміг поєднати пророчі теми з релігійним курсом 250 “Ісус Христос і Його вічна євангелія”. Наприклад, в уроці 2 “Зміцнення нашого свідчення про Ісуса Христа” він зміг додати теми про божественну сутність і відповідальність за своє свідчення з виступу Президента Нельсона “Вибір для вічності”. В уроці 10 “Наслідувати приклад покірності Ісуса Христа” він зосередив увагу класу на виступі “Хай Бог буде понад усе”3. А в уроці 18 “Приймати божественний дар Спасителевої благодаті” він зосередився на виступі Президента Нельсона “Вічний завіт”4.

Інші описують, як глибоке ознайомлення з цими пророчими темами допомагає їм органічно відповідати на євангельські запитання. Вчитель інституту при університеті розповів, як обговорення про відвідування храму допомогло йому використати у класі виступ Президента Нельсона “Храм і ваш духовний фундамент”5. Він сказав: “Використовуючи слова Президента Нельсона, послання “Продовжуйте” було чітким для тих, кому важко знайти радість у їхньому храмовому служінні”. Вчитель інституту з Панами розповів, як вчення Президента Нельсона і старійшини Ніла Л. Андерсена допомогли їм як миротворцям відреагувати на проблему, яка спричинила великі розбіжності на місцевому рівні. Ще один вчитель розповів, як він відповів, коли його запитали, чому ми не можемо ігнорувати Божі закони, навіть якщо людям тяжко їх виконувати: він зміг скористатися виступом старійшини Д. Тодда Крістофферсона “The First Commandment First (Спочатку перша заповідь)”6.

Продовжуючи наголошувати на вченнях живих пророків, ми бачимо, як плоди наших зусиль проявляються у наших студентах, коли вони використовують ці пророчі теми. На уроці “Відповіді на мої євангельські запитання” один вчитель інституту описав запитання про проблеми, пов’язані з ЛГБТІК, де студенти одразу ж посилалися на послання Президента Нельсона про пізнання своєї божественної сутності у виступі “Вибір для вічності”. Ще один вчитель описав, як студенти посилалися на виступ президента Далліна Х. Оукса про те, щоб твердо стояти і з любов’ю проголошувати істину, коли вони стикаються зі складними євангельськими запитаннями в обговореннях зі своїми однолітками.

Я також отримував особисті враження, щоб доносити пророчі теми дорослій молоді. Минулої зими я протягом одного семестру співпрацював з Діном Скоттом Еспліном, викладаючи курс “Вчення живих пророків” в УБЯ. Протягом того курсу ми наголошували на кожній з п’яти пророчих тем. Коли ми обговорювали ці теми з нашими студентами, мені було очевидно, наскільки потужними є сучасні пророчі поради для цієї дорослої молоді під час цього нелегкого етапу у їхньому житті.

Цей курс допоміг мені удосконалити спосіб донесення цих принципів, і допоміг мені краще зрозуміти, на яких частинах цих послань мені слід акцентувати увагу, коли у дорослої молоді виникають запитання. Ось ще одне враження, яке я отримав: взяти участь у серії інститутських семінарів. Як вам відомо, частина нашої ініціативи “Інститут інновацій” включає створення коротких семінарів, які допомагають залучати до інституту людей, які ще не відвідують його.

Працюючи спочатку з Логанським інститутом при Університеті штату Юта, а потім з Солт-Лейкським інститутом при Університеті Юти, а нещодавно в Африці з Браззавільським інститутом в Республіці Конго у співробітництві з Кіншаським інститутом в Демократичній Республіці Конго, ми розробили семінар із двох частин, який базувався на виступі Президента Нельсона “Вибір для вічності”. Сесія першого тижня була зосереджена на пророчій темі пізнання своєї божественної сутності. Сесія другого тижня була зосереджена на пророчій темі відповідальності за своє свідчення. Це перша й остання пророчі теми, які ми просили вас впровадити.

Після першої сесії я попросив студентів привести на другу сесію друга чи подругу, які, можливо, ставлять під сумнів свою віру, коли йдеться про свідчення. Під час одного з семінарів відвідуваність збільшилася майже вдвоє. Ми продовжуємо використовувати семінари для підвищення актуальності і доступу до інституту, тому я хочу запросити кожного вчителя нашого інституту знайти можливості для розробки цільових семінарів, зосереджених на пророчих темах, які ми виклали раніше. Я хочу заохотити вас звернути особливу увагу на вчення Президента Нельсона, з наголосом на його головному виступі “Вибір для вічності”.

З того часу, як ми поділилися нашою найпершою порадою доносити пророчі теми дорослій молоді, ми отримали додаткові поради від Господа через Його живих слуг на всесвітніх духовних вечорах для дорослої молоді та на генеральній конференції. Восени 2023 року у своєму всесвітньому посланні для дорослої молоді старійшина Квентін Л. Кук ще раз наголосив на пораді Президента Нельсона пізнавати свою божественну сутність. Він заявив, що частина труднощів у пошуку віри в Бога виникає через стурбованість щодо нашої справжньої сутності.

Старійшина Кук пояснив: “Президент Рассел М. Нельсон переконливо висловився з цього приводу. Він наголосив на трьох сталих визначеннях: “дитина Божа”, “дитина завіту” і “учень або учениця Ісуса Христа”. Трохи раніше у своєму виступі старійшина Кук наголосив на темі Президента Нельсона про відповідальність за своє свідчення, коли заявив: “Кожне покоління стикається з обставинами, які можуть призводити до випробування їхньої віри… Кожне покоління має відкрити для себе і здобути власне знання та свідчення про Бога”7.

Під час всесвітнього духовного вечора для дорослої молоді у травні 2023 року президент Даллін Х. Оукс нагадав нам, що слід з любов’ю відстоювати істину, наголошуючи на двох великих заповідях8. Він процитував висловлювання свого колеги-апостола старійшини Д. Тодда Крістофферсона: “Те, що перша заповідь стоїть на першому місці, не применшує… нашу здатність дотримуватися другої заповіді. Навпаки, вона збільшує і посилює її… Наша любов до Бога звеличує нашу здатність любити інших більше і досконаліше… оскільки, по-суті, [ми] є партнерами Бога у піклуванні про Його дітей”9.

Потім президент Оукс нагадав нам, що ми можемо й надалі з любов’ю ставитися до інших і знаходити щось спільне, не йдучи на компроміс, коли йдеться про істини, які ми знаємо. У своєму зверненні “Мисліть целестіально!” на минулій генеральній конференції Президент Нельсон поглибив таку саму пророчу тему про відстоювання істини, навіть коли це складно, заявивши: “Громадська думка не є законодавцем для істини… Коли хтось, кого ви любите, нападає на істину, мисліть целестіально і не сумнівайтеся у своєму свідченні”10.

У рамках цього всесвітнього навчання я також посилюю своє попереднє запрошення вивчати та застосовувати ці поточні пророчі теми дорослій молоді. Як вчителі семінарії та інституту, один із способів, як ми можемо сказати: “Говори, Господи, бо раб Твій слухає Тебе!”, — це слухати й уважно вивчати слова Господа, які були відкриті через Його живих пророків. Ми можемо стати пророчим відлунням того навчання, яке пророки вже проводять з нашою дорослою молоддю.

У рамках мого покликання генерального авторитета я маю бути свідком Спасителя. Ще один обов’язок, який мають сімдесятники, — це перш за все бути ресурсом для Дванадцятьох. Сьогодні я тут за дорученням старійшини Д. Тодда Крістофферсона, якого я підтримую в моїй ролі відповідального за освіту і в його ролі як голови виконавчого комітету Церковного правління освіти. Я намагаюсь бути хорошим ресурсом для старійшини Крістофферсона у рамках цього доручення. Але навіть коли я не співпрацюю зі старійшиною Крістофферсоном, я працюю над тим, щоб доповнювати поради та вчення кожного з апостолів і, особливо, пророка Церкви.

Коли я перебуваю в церковному середовищі на конференції колу або на зборах навчання провідництва, більшість моїх послань є просто доповненням слів пророків і апостолів. Подібним чином, коли я раджу щось іншим і служу їм, я спираюся на слова цих братів. Коли йдеться про релігійну освіту, пророк і апостоли звертаються до молодих людей Господа від Його імені. Ми маємо обов’язок знати і поглиблювати ці послання. Брати і сестри, наша доросла молодь живе в небезпечні часи, але Господь підготував пророків, які мають покликання і здатність сказати: “Говори, Господи, бо раб Твій слухає Тебе!” Маймо ж мужність, дисципліну та віру, щоб почути їхні слова і, роблячи це, нести Боже послання Його дітям по всій землі. В ім’я Ісуса Христа, амінь.

Зараз я маю привілей і можливість представити нашого головного промовця. Старійшина Д. Тодд Крістофферсон був покликаний у Кворум Дванадцятьох Апостолів Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів 5 квітня 2008 року. Старійшині Крістофферсону було доручено наглядати за багатьма територіями Церкви, зокрема зараз він опікується територією в Юті та Західноафриканською територією. Як згадувалося раніше, зараз його також призначено головою виконавчого комітету Церковного правління освіти.

Крім будь-яких конкретних доручень, усі Дванадцять мають виняткове покликання бути особливими свідками імені Спасителя. Я помітив цю різницю, спостерігаючи за старійшиною Крістофферсоном, коли нам обом доручили відвідати університетський кампус УБЯ–Гаваї. Старійшині Холланду доручили головувати на цих зборах, але через певні накладки в останню хвилину цей обов’язок несподівано було покладено на старійшину Крістофферсона.

Він чудово виконав роль головуючого, крім того під час одних з наших зборів він сказав те, що назавжди залишилося зі мною. Він сказав: “Зрештою, незалежно від сфери нашої відповідальності чи теми навчання, наше головне призначення — бути особливими свідками імені Христа у всьому світі”. Коли він промовив ці слова в Лає, Гаваї, Дух засвідчив мені священну природу покликання старійшини Крістофферсона і те, як він шанує це покликання з гідністю та турботою. Зараз ми матимемо привілей почути старійшину Крістофферсона.

Старійшино Крістофферсоне…