Щорічні трансляції
Почути Його голос у неспокійні часи


Почути Його голос у неспокійні часи

Трансляція щорічного навчання С/І, 2020 р.

Вівторок, 9 червня 2020 р.

Великий привілей---бути з вами сьогодні. Я відчуваю велику любов до всіх вас, хто так старанно працює в семінаріях та інститутах релігії (С/І). Я почав працювати вчителем семінарії повний робочий день 42 роки тому і дивуюся, як швидко промайнув цей час. Я ціную спогади про студентів, інших вчителів та колег, з якими я служив упродовж тих років у різних призначеннях. Я маю глибоку повагу до десятків тисяч покликаних вчителів, які віддають стільки свого часу та енергії, аби благословляти життя молоді. Я відвідував їхні уроки в різних країнах по всьому світові та був зворушений тим, що на них відбувається. Ми з Джилл досягли того етапу в житті, коли деякі з наших онуків уже достатньо дорослі, щоб відвідувати семінарію та інститут, і ми вдячні за тих з вас, хто впливає на них. Дякуємо усім вам, хто бере участь у цій величній роботі.

На початку цього року Президент Рассел М. Нельсон випустив відео під назвою “Як ви #слухаєте Його?”1. У цьому відео він сказав: “У цей особливий рік святкування 200-ї річниці Першого видіння я запрошую вас глибоко і часто задумуватися над цим важливим запитанням: Як ви слухаєте Його? Я також запрошую вас робити те, що допоможе вам чути Його краще і частіше”. Я розмірковував над цим запрошенням, особливо на тлі пандемії COVID-19, що почала поширюватися світом приблизно в той час, коли було випущено це відео, та у світлі її наслідків.

Я навіть подумав, що останні кілька місяців стали особливою нагодою поліпшити те, як я слухаю Його. Багато людей втратили близьких через цю жахливу хворобу. Ця пандемія змінила наше життя та плани і суттєво порушила нормальний щоденний розпорядок, до якого ми так звикли. Вона змінила наші способи навчання, поклоніння та проведення дозвілля. Ми змушені були робити все по-іншому. Вона дала нам, представникам С/І, якийсь проміжок часу, щоб перевірити, що ми робимо і як ми це робимо, та побачити, чи не волів би Господь, аби ми щось змінили. Він направлятиме нас, якщо ми слухатимемо Його.

Здається, що часи випробувань і труднощів часто є особливими часами небесного проводу для тих, хто для нього відкритий. Подумайте, що привело до Першого видіння. Це був час “немал[ого] збудження й розділення між людьми”2 та час “велик[ого] збентеження і недоброзичлив[ості]”3. Пророк Джозеф Сміт сказав, що він “часто серйозно замислювався і відчував великий неспокій”4. Він “відчував сум за [свої] власні гріхи та гріхи світу”5. Саме у цей час своїх випробувань він пішов у гай, і небеса відкрилися.

А як щодо його перебування у тюрмі в Ліберті? Умови для нього особисто були жахливими, а тягар, який він відчував, коли святих виганяли з Міссурі під час його ув’язнення, мабуть, був дуже важким. Втім у цих важких обставинах Господь дав Джозефу ясне розуміння.

Коли Алма старший мусив вирішувати проблеми в Церкві через те, що багато її членів скоювали гріхи, він “занепокоївся духом своїм”6 і не знав, що вчинити з тими членами Церкви, які порушили Божі закони. Він “боявся, що може вдіяти неправильно в очах Бога”7, тому “вилив усю душу свою Богові”8, і Господь навчив його, що робити з тими порушниками.

Згадайте надзвичайно жахливі обставини, коли після розп’яття Спасителя по всій Західній півкулі ширилися смерть і руйнування. У цій непроглядній темряві вони всі почули та зрозуміли голос Спасителя9. Пізніше, коли люди зібралися навколо храму, вони почули голос Батька, але зрозуміли його лише на третій раз, коли “відкрили свої вуха, щоб почути Його; і їхні очі повернулися в напрямі цього звуку”10. Саме тоді вони почули, як Батько представив Сина, і почули слова “слухайте Його”11. Це стало початком низки вражаючих подій, коли Спаситель священнослужив людям, які мали привілей почути Його.

У кожному з наведених прикладів було отримано багато одкровень, які стали благословенням для Церкви і для світу---як для людей тоді, так і для прийдешніх років. Люди, які були долучені до цього, також отримали деякі дуже особисті одкровення і благословення.

Під час тієї події у Священному гаю---на додаток до заборони приєднуватися до будь-якої з церков---Джозефа було навчено ще “багато іншого”12. Господь також сказав йому, що його гріхи прощено13.

У тюрмі в Ліберті Джозефу було обіцяно, що “чисті серцем, і мудрі, і шляхетні, і доброчесні шукатимуть невпинно поради, і повноваження, і благословень з-під [його] руки”14.

Алма старший не тільки отримав настанови щодо того, як поводитися з порушниками, але також отримав особисте послання. Йому було сказано, що він матиме вічне життя15.

Людей, які почули Спасителя, коли Він відвідав землю Щедру, було навчено не тільки доктрини Христа та інших важливих вчень, але кожному з них також було особисто дозволено торкнутися ран на Його тілі та стати особистими свідками реальності Спасителя16.

Ми не можемо тільки очікувати проводу та натхнення для прийняття рішень у наших призначеннях і покликаннях, адже Господь любить нас достатньо, щоб додати особистих благословень та натхнення у часи випробувань.

Наприкінці книги Алми ми читаємо, що “через надзвичайно довгу тривалість війни між Нефійцями і Ламанійцями, багато хто став закамʼянілим, … і багато хто став мʼякшим через свої скорботи, так що вони упокорилися перед Богом, до самих глибин покірності”17. Живучи в ці часи випробувань, ми самі можемо стати м’якшими та покірними. Таким чином, це стає сприятливим часом---дивовижним часом---слухати Його.

Упродовж останніх кількох місяців у нас було достатньо змін, щоб усвідомити, чого можна позбутися---того, що, можливо, добре нам служило, але не є істотно важливим у тривалій перспективі та навіть може уповільнити наш розвиток, якщо ми й далі триматимемося цього. Можливо, ми живемо у час, коли можна адаптуватися та підготуватися до майбутнього з меншими обмеженнями, ніж нам бачилось у минулому.

Часом я гадав, чи не було мене багато разів покликано, а “я не хотів слухати”18. Нинішня ситуація може допомогти нам це подолати. Я відчуваю, що ми маємо можливість змінитися та підготуватися “у такий спосіб, який ніколи не був відомим”19.

Я схвалюю зусилля, які робляться заради досягнення нашої мети і які зосереджуються на тому, як найкращим чином благословити життя цього підростаючого покоління у наші мінливі часи. Мене зацікавило те, що Господь, навчаючи Церкву про духовні дари, пояснює: “[Д]еяким дано Святим Духом знати відмінності в управлінні, …згідно з тим, як Господь хоче, пристосовуючи Свої милості до умов дітей людських”20. Умови, в яких живуть діти людські, змінюються, і Він пристосовує Свої милості до тих умов. Нам потрібен цей дар---знати відмінності в управлінні, щоб ми могли допомагати відповідно до умов, у яких живуть діти людські. Ці умови змінилися і будуть змінюватися у майбутньому.

Я відчуваю, що, коли ми вчитимемося краще слухати Його та отримувати допомогу, якої ми потребуємо, щоб навчати наших дорогоцінних студентів, то також отримаємо особисті скарби та знання---так само, як Джозеф Сміт, Алма та люди в землі Щедрій. Ми отримаємо ці особисті повідомлення, якщо будемо смиренними та відкритими для проводу Господа. Ми можемо отримати їх неочікувано, як це часто буває з тими, хто зосереджується на інших, і це будуть величезні благословення.

Минулого літа норвезька співачка Сіссель виступала з Хором скинії та Оркестром Храмової площі. Вона заспівала чудову пісню “Slow Down” (“Сповільнися”)21. Це було зворушливо та потужно. Я рекомендую вам знайти та подивитися її виступ на YouTube.com. Її послання здається особливо актуальним у цей конкретний час. Ось уривок з пісні:

Коли не знаю, що робити,

Коли не знаю, куди йти,

Коли думки мої не ясні,

Бог каже лагідно мені:

Сповільнися, заспокойся,

Відчуй Дух Господа в собі,

Не поспішай, Він промовляє,

І знай, що Він є Бог.

У часи випробування,

Коли вагаюсь дуже я,

Коли на мене тиснуть справи,

Спокійний, лагідний і чистий голос чую я.

Сповільнися, заспокойся, ти—Моє дитя,

Відчуй Дух Господа в собі,

Не поспішай, Він промовляє,

І знай, що Він є Бог.

Давайте скористаємося цим історичним моментом. Сповільніться. Послухайте Його. А тоді йдіть уперед. Це змінить на краще життя молоді, яку ми прагнемо благословити, це змінить на краще життя кожного з нас особисто.

Я молюся, щоб Господь благословив кожного з вас, в ім’я Ісуса Христа, амінь.