Покликання в місії
Розділ 3: Вивчайте євангелію Ісуса Христа і навчайте їй


“Розділ 3: Вивчайте євангелію Ісуса Христа і навчайте їй”, Проповідуйте Мою євангелію: Як ділитися євангелією Ісуса Христа (2023)

“Вивчайте євангелію Ісуса Христа і навчайте їй”, Проповідуйте Мою євангелію

Зображення
Хрищення Христа, художник Джозеф Брікі

Розділ 3

Вивчайте євангелію Ісуса Христа і навчайте їй

Уроки, наведені в цьому розділі, містять основні доктрини, принципи й заповіді євангелії Ісуса Христа. Сучасні пророки й апостоли рекомендували вам вивчити ці уроки і навчати з них. Вони наведені тут, щоб ви могли допомогти іншим ясно зрозуміти доктрину Христа.

Перша частина у цьому розділі — це запрошення охриститися. У решті розділу містяться такі чотири уроки:

Вивчайте Писання і зберігайте як скарб положення доктрини, наведені у кожному уроці. Якщо ви будете так чинити, Дух свідчитиме про істини, які ви вивчаєте. Він допоможе вам знати, що казати і робити, щоб допомогти іншим отримати свідчення про істину. (Див. Учення і Завіти 84:85).

Люди будуть більше розуміти Спасителя, якщо роблять те, що Він запросив їх робити. На кожному уроці запрошуйте людей брати на себе зобов’язання і допомагайте їм дотримуватися їх. Дотримуючись зобов’язань, люди починають жити за євангелією Ісуса Христа і готуються укласти завіти з Богом.

Навчайте всіх уроків, які мають бути проведені до і після хрищення. Місіонери повного дня відіграють провідну роль у навчанні уроків в обох цих випадках. Місіонери приходу або інші члени Церкви беруть участь у навчанні, коли це можливо. Див. інформацію щодо залучення членів Церкви до навчання, наведену в розділах 10 і 13.

Готуйтеся навчати

Готуючись навчати, перегляньте інформацію стосовно кожної людини, наведену в додатку “Проповідуйте Мою євангелію”. Складайте план уроку, виходячи з потреб людини. Обміркуйте, про що людина має дізнатися і що відчути під час вашого навчального візиту. Якщо ви приділятимете час для підготовки і планування, Дух допоможе вам у ваших зусиллях.

Ось кілька запитань, які вам і вашому напарнику слід з молитвою обміркувати, коли ви готуєтеся навчати.

  • Яке запрошення ми зробимо, щоб допомогти людині зміцнювати віру в Христа і розвиватися? Запрошення — це засіб, за допомогою якого ви допомагаєте людям покаятися і відчути “сил[у] Викупителя” (Геламан 5:11). Розгляньте розвиток людини, її ситуацію і потреби. Потім додайте одне або кілька запрошень до плану вашого уроку.

  • Яка доктрина і які принципи допоможуть людині дотримуватися зобов’язання, яке ми запросили її взяти на себе? З молитвою визначте, яка доктрина і які принципи допоможуть людям зрозуміти, чому дотримання ними взятих на себе зобов’язань важливе для них і для Господа.

  • Як ми допоможемо цій людині вивчати доктрину? Щоб підготуватися навчати доктрини, упорядкуйте і підсумуйте те, чого ви будете навчати, скориставшись матеріалами з уроків 1–4. Визначте запитання, уривки з Писань, приклади і відповідні медіаматеріали, які допоможуть людині зрозуміти те, чого ви навчаєте. Див. інформацію щодо того, як вам покращити навчання, у розділі 10.

  • Які благословення Бог пообіцяв людям за те, що вони беруть на себе зобов’язання і дотримуються їх? Вивчаючи доктрину, визначайте обіцяні Божі благословення. Навчаючи, обіцяйте благословення і свідчіть про них.

  • Хто з членів Церкви може брати участь у навчанні? На щотижневих координаційних зборах визначте, хто з членів Церкви може допомогти вам навчати людину і надавати їй підтримку? Перед уроком обговоріть, як вони братимуть в ньому участь. Див. розділ 10.

  • Що ми можемо зробити, щоб допомогти людям дотримуватися своїх зобов’язань після того, як ми підемо? Здійснюйте контроль, коротко спілкуючись з цими людьми щодня, аби допомогти їм дотримуватися зобов’язань. Шукайте можливості залучати членів Церкви, щоб і вони допомагали тим, кого ви навчаєте, дотримуватися зобов’язань. Під час такого контакту можна, зокрема, прочитати розділ з Книги Мормона або інших Писань. Якщо хтось не дотримується зобов’язання, взятого на себе раніше, можливо, краще буде допомогти дотримуватись цього зобов’язання, перш ніж пропонувати інше. Див. розділ 11.

  • Як ми можемо краще допомогти їм наступного разу? Після кожного навчання оцінюйте досвід людей, яких ви навчаєте. Їхня віра в Христа зростає? Вони відчувають Дух? Вони каються, беруть на себе зобов’язання і дотримуються їх? Вони моляться, вивчають Книгу Мормона і ходять до церкви? Складайте плани, щоб їм допомогти.

Навчайте від серця, як скеровує Дух

Звертаючись до всіх старійшин і сестер, Перше Президентство і Кворум Дванадцятьох Апостолів заявили:

“Наша мета — навчати посланню відновленої євангелії так, щоб Дух міг спрямовувати і місіонерів, і тих, кого вони навчають. Важливо засвоїти поняття, які є в [уроках], але під час навчання людей їх не слід промовляти механічно завченими напамʼять. Місіонер повинен почуватися вільно в тому, щоб навчати власними словами, як підказує Дух. Він не повинен дослівно промовляти текст, завчений напам’ять, а має говорити від серця власними словами. Він може відійти від плану уроку, розповідаючи те, що, як він відчуває через натхнення, є цікавим і потрібним [людині]. Висловлюючи свої переконання власними словами, він має свідчити про істинність того, про що навчає”.

Зображення
місіонери знайомляться з чоловіком

Навчайте і запрошуйте, враховуючи індивідуальні потреби

Ви маєте гнучко навчати уроків у будь-який спосіб, так, щоб це допомагало людям повністю підготуватися до хрищення і конфірмації. Якого уроку ви будете навчати, коли ви будете його навчати і скільки часу ви виділятимете на нього — це найкраще визначається потребами людини і тим, що підказує Дух. Наприклад, якщо ви навчаєте людей, які мало знають про християнство, то можете спочатку допомогти їм налагодити тісніші стосунки з Небесним Батьком і краще зрозуміти Його план (див. “Навчання людей, які мало знають про християнство” у розділі 10).

Нехай вас направляє Дух, підказуючи, які запрошення зробити і коли саме. Належне запрошення, зроблене у належний час, може спонукати людей на вчинки, які зміцнюватимуть їхню віру. Ці дії можуть вести до могутньої зміни серця (див. Мосія 5:2; Алма 5:12–14).

Навчайте уроків просто, ясно і стисло. Зазвичай навчальний візит не повинен тривати більше 30 хвилин, і ви можете навчити людину навіть за 5 хвилин.

Як правило, вам буде потрібно провести кілька зустрічей, щоб навчити принципів, які містяться в одному уроці. Часто люди краще розумітимуть ваше послання, якщо ви будете проводити короткі уроки, навчати часто і подавати матеріал невеличкими обсягами.

Вивчення Писань

Вам наказано навчати чого?

Чому важливо вивчати положення доктрини, наведені в цих уроках?