Інститут
Урок 19 Підготовчий матеріал для уроку: Допомагати Господу у викупленні померлих.


“Урок 19 Підготовчий матеріал для уроку: Допомагати Господу у викупленні померлих”, Ісус Христос і Його вічна євангелія. Матеріал для вчителя (2023)

“Урок 19 Підготовчий матеріал для уроку”, Ісус Христос і Його вічна євангелія. Матеріал для вчителя

Зображення
“Сімʼї”, художниця Кейтлін Конноллі

Урок 19. Підготовчий матеріал для уроку

Допомагати Господу у викупленні померлих.

Що ви знаєте про ваших предків? Багато ви знаєте про них чи мало, вам важливо памʼятати, що вони були реальними людьми. Кожна ця людина є улюбленою дочкою або улюбленим сином Небесного Батька. Подумайте про те, як багато ваших предків та інших людей упродовж усієї історії жили і померли без знання про Ісуса Христа або не мали можливості отримати євангельські обряди. Вивчаючи матеріал, поміркуйте над тим, як священнослужіння Спасителя у духовному світі сприяло тому, щоб всі люди мали можливість отримали благословення євангелії. Подумайте, як ви можете допомагати Спасителю у викупленні померлих.

Частина 1

Що ви дізналися про Ісуса Христа завдяки Його служінню у духовному світі?

Старійшина Спенсер Дж. Конді, служачи сімдесятником, сказав:

Зображення
Старійшина Спенсер Дж. Конді

Факти смерті та Воскресіння Ісуса проголошуються людьми, що належать до християнських конфесій, як основоположні вчення. Однак те, що робив безсмертний дух Ісуса після Його смерті й перед Його воскресінням, є таємницею для всіх, крім святих останніх днів. (“The Savior’s Visit to the Spirit World”, Ensign, July 2003, 32)

Для багатьох людей духовний світ є таємницею, оскільки у Біблії про нього мало що сказано. Під час Свого земного священнослужіння Ісус Христос пророкував, що “голос Божого Сина почують померлі, а ті, що почують, оживуть” (Іван 5:25; див. також вірші 24, 26–28). Висячи на хресті, Ісус сказав розбійнику, який був розіпʼятий поряд з ним і який розкаявся: “Поправді кажу тобі: ти будеш зо Мною сьогодні в раю [тобто у духовному світі]” (Лука 23:43  ). Пізніше Петро навчав, що Ісус після Своєї смерті “духам, що в вʼязниці були, зійшовши, звіщав” (1 Петра 3:19; 4:6).

У 1918 році Президент Джозеф Ф. Сміт, розмірковуючи над цими словами Петра і заглибившись у роздуми про Спокуту Спасителя, побачив у дивовижному видінні духовний світ (див. Учення і Завіти 138:1–11).

Зображення
“Призначені”, художник Гарольд І. Хопкінсон

Призначені”, художник Гарольд І. Хопкінсон

Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте Учення і Завіти 138:12–19, 23–24 і уявіть, як би це було—бути там з вірними духами, яких описано в цих віршах.

Бачачи це видіння, Президент Джзеф Ф. Сміт дивувався, як же Спаситель міг навчати євангелії всіх духів померлих людей, адже Він перебував там такий короткий час (див. Учення і Завіти 138:25–28).

Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте Учення і Завіти 138: 29–35 і знайдіть, як Спаситель підготував шлях, щоб Його євангелію було проповідувано всім людям у духовному світі.

Зображення
“Христос проповідує в духовному світі”, художник Роберт Т. Барретт
Зображення
піктограма, розмірковуйте

Розмірковуйте, готуючись до уроку

Що ми можемо дізнатися про Спасителя з видіння, яке мав Президент Сміт? Як би ви пояснили важливість цієї дивовижної події людині, яка ніколи не чула про неї?

Частина 2

Як я можу допомагати Спасителю у викупленні померлих?

Маючи нескінченні любов і милосердя, Небесний Батько та Ісус Христос підготували для всіх людей шлях, щоб вони могли отримати обряди, необхідні для піднесення: хрищення, конфірмацію, висвячення у Мелхиседекове священство (для чоловіків), храмовий ендаумент і запечатування шлюбу. Якщо дивитися з вічної перспективи, то можна побачити послідовників Спасителя по обидва боки завіси, які працюють з Ним разом заради спасіння всіх дітей Небесного Батька. Робота зі спасіння для померлих є для нас священною можливістю брати в ній участь тепер і упродовж всього свого життя. Один із способів, у який ми можемо допомагати у цій роботі,—брати участь в обрядах за померлих, які можуть бути виконані тільки у храмах.

Зображення
хрищення виконується в храмі

Через Своїх пророків Господь запрошує всіх членів Церкви досліджувати історії своїх сімей і знаходити інформацію про родичів, за яких потрібно виконати спасительні обряди. Президент Рассел М. Нельсон навчав:

Зображення
Президент Рассел М. Нельсон

Виконуючи за інших те, що вони не можуть виконати для себе самі, ми наслідуємо Спасителя, Який здійснив Спокуту, щоб благословити життя інших людей. (“Особиста підготовка до отримання храмових благословень”, Ліягона, лип. 2001, с. 34)

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, так сказав про роботу за померлих, яка виконується у храмах:

Зображення
Старійшина Д. Тодд Крістофферсон

Наша робота для викуплення померлих є красномовним свідченням того, що Ісус Христос є небесним Викупителем усього людства. Його милість й обіцяння поширюються навіть на тих, хто за життя не пізнав Його. (“Викуплення померлих та свідчення про Ісуса”, Ліягона, січ. 2001, с. 11).

Старійшина Дейл Г. Ренлунд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, визначив такий перелік “приголомшливо дивовижних” благословень, які ми можемо отримати, беручи участь у храмовій та сімейно-історичній роботі:

Зображення
Старійшина Дейл Г. Ренлунд
  • Глибше розуміння Спасителя і Його спокутної жертви;

  • Сильніший вплив Святого Духа, щоб відчувати зміцнення і скерування в нашому житті;

  • Зміцнення віри, так що навернення до Спасителя стає глибоким і незмінним;

  • Зростання спроможності навчатися і каятися та мотивації це робити завдяки розумінню того, хто ми, звідки ми прийшли, і яснішому баченню того, куди ми йдемо;

  • Підсилення тих впливів у нашому серці, які спонукають нас ставати більш чистими, святими і поміркованими;

  • Поглиблення радості завдяки підсиленню здатності відчувати любов Господа;

  • Примноження сімейних благословень незалежно від нашого сімейного стану зараз, в минулому чи в майбутньому або того, наскільки недосконалим може бути наше родинне дерево;

  • Поглиблення любові до предків і живих родичів та збільшення вдячності за них, щоб ми більше не почувалися самотніми;

  • Збільшення здатності розпізнавати те, що потребує зцілення, і таким чином, з Господньою допомогою, служити іншим;

  • Посилення захисту від спокус і все більш зростаючого впливу супротивника; та

  • Отримання більшої допомоги, щоб загоювати стурбовані, зламані або неспокійні серця та зцілювати рани.

Якщо ви молилися про будь-які з цих благословень, беріть участь в сімейно-історичній і храмовій роботі. Коли ви будете її робити, на ваші молитви прийдуть відповіді. Коли виконуються обряди за померлих, Божі діти на землі зцілюються. (“Сімейно-історична і храмова робота: запечатування і зцілення”, Ліягона, трав. 2018, с. 47).

Зображення
пари тримають картки, щоб виконувати храмову роботу
Зображення
піктограма, дійте

Дійте

Що сьогодні могло б надихнути вас брати участь у храмовій та сімейно-історичній роботі разом з Господом? Можна поговорити з членом сімʼї про ваших предків, займатися індексуванням, навчитися краще працювати з FamilySearch або ходити у храм і виконувати обряди за когось із померлих.