Самозабезпечення
Вивчення


“10: Вивчення”, Знаходити силу в Господі: Емоційна витривалість (2020)

“10: Вивчення”, Знаходити силу в Господі: Емоційна витривалість

Вивчення—максимальний час: 60 хвилин

1. Визнання своїх успіхів

Прочитайте:

Завдяки силі Господа і Його благодаті ми отримаємо благословення, щоб все зробити, витерпіти і подолати. Протягом останніх кількох тижнів, ми знаходили силу в Господі і навчилися багатьом навичкам, щоб покращити свою емоційну витривалість.

Обговоріть:

Поділіться з групою думками, які ви записали під час виконання вправи вище. Що пройшло добре?

З якими труднощами ви зіткнулися, намагаючись змінитися, і як ви просувалися далі, долаючи ці труднощі?

2. Навчатися зі своїх невдач

Прочитайте:

Невдачі є звичайною частиною життя та очікуваною складовою будь-яких спроб змінитися. Ваші невдачі можуть навчити вас, як продовжувати розвиватися. Коли ви стикаєтеся з невдачами, корисно зосередитися на вдосконаленні, а не на досконалості. Старійшина Кім Б. Кларк навчав: “Ніхто з нас не є досконалим. Іноді ми застряємо. Ми відволікаємося і впадаємо у відчай. Ми спотикаємося. Але, якщо ми будемо дивитися на Ісуса Христа з покаянним серцем, Він підніме нас, очистить від гріха, пробачить нас і зцілить наші серця. Він терплячий і добрий, Його спокутуюча любов ніколи не закінчується і не минає” (“Дивіться на Ісуса Христа”, Ліягона, трав. 2019, с. 56).

Писання навчають: “Багато лихого для праведного та його визволяє Господь з них усіх” (Псалми 33(34):19).

Коли ви звертаєтеся до Спасителя, зазнаючи невдач, ви можете розвинути бачення успіхів, а не досконалості. Один із способів впоратися з невдачами—порівняти їх із подорожжю. Наприклад, уявіть, що ви їдете в сусіднє містечко. В дорозі у вас спускає колесо. Чи почнете ви свою подорож з початку, щоб полагодити колесо? Ні. Ви знайдете спосіб полагодити його там, де ви знаходитесь, і продовжите свою подорож. Подібним чином, коли вас спіткає невдача, ви можете подумати, що всі ваші успіхи пішли прахом і вам доведеться починати все спочатку, але це не так. Ви можете знайти способи вирішити проблему там, де ви знаходитеся, і рухатися далі. Крім того, невдачі можуть навіть вказати вам місця, які потребують покращення.

Обговоріть:

Чого ви навчилися з ваших невдач?

3. З честю витерпіти свої випробування

Прочитайте:

У смертному житті нам слід навчитися жити, маючи труднощі та страждання. У нас може бути сильне бажання звільнитися від емоційних труднощів і прагнути досконалості, але навіть якщо ми докладемо найкращих зусиль, симптоми емоційних проблем залишаться. Але ми не повинні здаватися. Ми повинні навчитися жити з цими труднощами, з вірою просуваючись вперед. Це допоможе нам відчувати спокій і бути більш витривалими.

Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф навчав: “Важливий принцип полягає у тому, що терпеливість не є пасивною смиренністю чи неспроможністю діяти через власний страх. Терпеливість означає активне очікування і витримку. Вона означає наполегливість і вміння робити все, що в наших силах—працювати, сподіватися і виявляти віру; зносити труднощі з мужністю, навіть коли прагнення нашого серця не здійснюються одразу. Терпеливість—це не просто витримка; це вміння витерпіти достойно!” (“Продовжуйте з терпінням”, Ліягона, трав. 2010, с. 57).

Подивіться:

Хай станеться, що станеться, і радій цьому”, доступне на https://churchofjesuschrist.org/study/video/self-reliance-videos [3:31].

Обговоріть:

Яку пораду з цього відео ви можете застосувати у своєму житті?

4. Постановка цілей щодо особистих змін

Прочитайте:

Протягом цього курсу ви набули навичок, які допоможуть вам змінити своє життя. Ви поставили цілі для відпрацювання цих навичок, працювали над ними та звітували про них. Президент М. Рассел Баллард навчав: “Ставте короткострокові цілі, яких ви можете досягти. Встановлюйте добре збалансовані цілі—щоб їх не було дуже багато або дуже мало, щоб вони не були надто складними чи надто легкими. Записуйте досяжні цілі й працюйте над ними, починаючи з найважливіших. Моліться про Божественне скерування у постановці цілей” (“Keeping Life’s Demands in Balance”, Ensign, May 1987, 14).

Президент Гебер Дж. Грант часто говорив: “Справа, в якій ми виявляємо наполегливість, дається нам легше, і це не тому, що змінюється сама справа, а тому, що збільшується наша сила впоратися з нею” (автор і джерело невідомі).

Прочитайте:

“Наше завдання у житті полягає не в тому, щоб випереджати інших, а в тому, щоб випереджати себе. Побити свій власний рекорд; перевершити наші вчорашні здобутки сьогоднішнім днем; витримувати наші випробування краще, ніж ми коли-небудь мріяли; віддавати так, як ми ніколи не віддавали; виконувати свою роботу з більшою силою та кращим результатом, ніж будь-коли—це справжня мета” (Томас С. Монсон, “The Lighthouse of the Lord: A Message to the Youth of the Church”, Ensign, Feb. 2001, 5).

Обговоріть:

Яким чином встановлення цілей є складовою плану Бога для нас?

5. Прагніть допомоги від Спасителя

Прочитайте:

Брат Тед Р. Каллістер навчав про Господа такими словами:

“Спасителева Спокута замість смерті дає нам життя, “замість попелу … оздобу”, замість рани—зцілення, і замість слабкості—досконалість. Це небесна протиотрута від перешкод і труднощів цього світу.

В останній тиждень Свого смертного життя Спаситель сказав: “Страждання зазнаєте в світі, але будьте відважні: Я світ переміг!” [Іван 16:33]. Завдяки тому, що Спаситель здійснив Свою Спокуту, не існує жодної зовнішньої сили або події чи людини—жодних гріха, смерті чи розлучення—які можуть завадити нам досягти піднесення, якщо ми виконуємо Божі заповіді. Маючи це знання, ми можемо просуватися вперед у доброму гуморі та з цілковитою впевненістю, що Бог з нами у цьому прагненні сягнути небес” (“Спокута Ісуса Христа”, Ліягона, трав. 2019, с. 87).

Господь хоче втішати і підтримувати нас. Він пообіцяв: “Будь смиренним; і Господь Бог твій вестиме тебе за руку і дасть тобі відповідь на твої молитви” (Учення і Завіти 112:10). Далі наведено кілька способів, як ви можете прагнути божественної допомоги:

  • Прощайте себе та інших.

  • Моліться з вірою, смиренням і вдячністю.

  • Бенкетуйте Писаннями і вченнями сучасних пророків.

  • Відвідуйте храм.

  • Пам’ятайте Суботній день, щоб святити його.

  • Причащайтеся і завжди памʼятайте Спасителя.

  • Зрозумійте, що мати і ставити запитання—це важлива частина отримання одкровення.

  • Пам’ятайте, що Спаситель хоче допомогти вам досягти ваших цілей.

Обговоріть:

Наскільки ви зміцнилися в Господі протягом цього курсу?

6. Шукайте допомоги від інших

Прочитайте:

Бог не хоче, щоб ми проходили свої випробування наодинці. Часто Він задовольняє наші потреби через інших людей. У Бога є люди, яких Він пошле у наше життя, щоб допомогти нам і підтримати нас під час наших випробувань. Ось кілька ресурсів, до яких ми можемо звернутися по допомогу:

  • Сім’я та друзі.

  • Церковні провідники та сестри-служительки і брати-служителі.

  • Ресурси громади.

  • Професійна допомога.

Обговоріть:

Як інші люди допомагали вам під час цього курсу?

Пошук професійної допомоги

Прочитайте:

Важко зрозуміти, потрібна професійна допомога чи ні. Наступні ситуації є попереджувальними ознаками, які можуть вказувати на необхідність професійної допомоги.

  • Ви страждаєте від постійних почуттів непереборного гніву, смутку, страху, емоційного болю або безнадії. Незалежно від того, що ви робите, ці почуття залишаються і часто виснажують психологічно та фізично.

  • Попри ці почуття, які часом то приходять, то зникають, проблеми тривають багато місяців.

  • Ви відчуваєте фізичну недієздатність, змінюється ваш апетит і режим сну.

  • Ви маєте неконтрольоване почуття занепокоєння та тривоги.

  • У вас виникають думки, щоб завдати шкоди собі або іншим.

  • Страждає ваша здатність щоденно працювати, обмежуючи вашу продуктивність.

Якщо ви відчуваєте деякі з цих тривожних ознак і хвилюєтеся за своє здоров’я, поговоріть з медичним працівником або людиною, якій довіряєте.

Примітка: Додаткову інформацію щодо вибору відповідного медичного фахівця можна знайти в частині “Матеріали” в кінці цього розділу.

7. Заключна частина

Прочитайте:

Вітаємо з завершенням цього курсу! Багато з того, що ми обговорили, неможливо здійснити за 10 тижнів. Проте ви, можливо, виробили деякі звички, які можуть допомогти вам рухатися далі, щоб мати кращу емоційну витривалість. Часто переглядайте розділи цього посібника, щоб згадувати та практикувати принципи та навички з нього.

Обговоріть:

За бажанням поділіться з групою своїм досвідом з цього курсу. Можна розповісти про засвоєні найбільш корисні навички, отриманий духовний досвід, про те, як ви змінилися або як Господь благословив вас під час цього курсу.

Прочитайте:

Після завершення цього курсу деякі групи вирішують продовжувати зустрічатися разом, але рідше. Декому важливо постійно навчатися разом, підтримувати одне одного та співпрацювати над подоланням труднощів. Інші використовують текстові повідомлення або соціальні мережі, щоб регулярно підбадьорювати та ділитися надихаючими статтями, відео та іншими матеріалами.

Обговоріть:

Обговоріть групою, чи хочете ви підтримувати зв’язок одне з одним. Якщо так, то як би ви хотіли це робити?