Самозабезпечення
Вивчення


“1: Вивчення”, Знаходити силу в Господі: Емоційна витривалість (2020)

“1: Вивчення”, Знаходити силу в Господі: Емоційна витривалість

Вивчення—максимальний час: 60 хвилин

1. Що таке емоційна витривалість?

Прочитайте:

Щоб стати схожими на Спасителя, кожному потрібно протягом цього життя стикнутися з викликами і труднощами. Успішне владнання життєвих проблем вимагає віри в Ісуса Христа та емоційної витривалості. Емоційна витривалість—це:

  • Здатність адаптуватися до емоційних викликів зі сміливістю та вірою, зосередженою на Ісусі Христі.

  • Якнайкраще допомагати собі та іншим.

  • У разі потреби звертатися по додаткову допомогу.

Цей курс розроблено, щоб духовно зміцнити вас і навчити основних навичок владнання життєвих проблем і розчарувань. Ви також навчатиметеся завдяки іншим членам групи, які будуть ділитися з вами досвідом та допомагати.

Поміркуйте:

Запитайте себе, чому ви хочете бути емоційно витривалішими? Напишіть свою відповідь нижче.

2. Прийняття випробувань як частини Божого плану для нас

Прочитайте:

Як Батько наших духів, Бог є досконалим, має всю силу і все знає. Він любить кожного з нас, і наш розвиток є Його роботою і славою. Його план для нас полягає в тому, щоб ми зростали і змінювалися, поки ми не станемо схожими на Нього. Він дозволяє нам зазнавати випробувань, і якщо ми реагуємо на них з вірою, Господь зміцнить нас і допоможе нам стати більш схожими на Нього. Емоційна витривалість допомагає нам бути терплячими і зростати завдяки цим труднощам.

“Ні біль, від якого ми страждаємо, ні випробування, які до нас приходять, не минають марно. Вони служать для нашої освіти, для розвитку таких рис характеру, як терпіння, віра, стійкість і покірність. Усе, від чого ми страждаємо, і все, що ми витримуємо, особливо, коли робимо це з терпінням, формує наш характер, очищує серце, розширює душу і робить нас більш чуйними й милосердними … і саме завдяки смутку й стражданню, праці й лиху ми здобуваємо освіту, заради якої прийшли сюди” (Elder Orson F. Whitney, процитовано Spencer W. Kimball, Faith Precedes the Miracle [1972], 98).

Подивіться:

Він будує палац”, доступне на https://churchofjesuschrist.org/study/video/self-reliance-videos [1:19].

Обговоріть:

Як важкий досвід допомагає вам зростати у вашому житті?

3. Використання свободи волі, щоб діяти з відповідальністю

Прочитайте:

Навіть коли навколо нас відбувається щось погане, ми все ще можемо вирішити, як відреагувати. Коли ми беремо на себе відповідальність за свою реакцію навіть перед лицем випробувань, це приносить спокій і силу.

“Як сини і дочки нашого Небесного Батька, ми благословенні даром моральної свободи вибору, здатністю до незалежних дій і рішень. Обдаровані свободою волі, ви і я є діючою силою, і ми, перш за все, маємо діяти, а не бути під дією. Якщо вважати, що хтось або щось може зробити нас ображеними, розгніваними, скривдженими або сповненими гіркоти, це зменшує нашу моральну свободу волі і перетворює нас на об’єкти, що підлягають дії. Як діючі особи, ми з вами маємо силу діяти й вибирати, як ми зреагуємо” (Девід А. Беднар, “І не мають вони спотикання”, Ліягона, лист. 2006, с. 90).

Випробування або неочікувані зміни можуть здаватися несправедливими. У нас може виникнути спокуса відреагувати неефективно або не так, як це зробив би Христос:

  • Звинувачувати інших

  • Шукати виправдання

  • Повставати

  • Скаржитися

  • Знаходити помилки

  • Сумніватися

  • Здаватися

  • Зволікати

  • Сердитися

  • Жаліти себе

  • Дозволяти страху брати верх

  • Самовиправдовуватися

Щоб стати емоційно витривалими, слід розпізнавати у собі такі реакції та використовувати свою свободу вибору для доречнішої реакції.

Обговоріть:

Коли ви скористалися своєю свободою вибору, щоб діяти з відповідальністю? Як це вам допомогло?

Подивіться:

Гори, щоб на них піднятися”, доступно на https://churchofjesuschrist.org/study/video/self-reliance-videos [5:05].

Обговоріть:

Попри свої проблеми, що робили люди у відео, щоб дати змогу Господу допомогти їм?

Прочитайте:

Мати віру в Ісуса Христа означає довіряти, що завдяки Своїй спокутній жертві Він виправить всю несправедливість, відновить все втрачене і виправить все зламане, включно з серцями. Він все зробить правильно, не залишивши жодної деталі без уваги” (Lynn G. Robbins, “Be 100 Percent Responsible” [Brigham Young University devotional, Aug. 22, 2017], speeches.byu.edu).

Обговоріть:

Як віра в Ісуса Христа може допомогти нам стійко витерпіти випробування?

4. Благословення, що приходять завдяки змінам

Прочитайте:

“Усі ми колись чули відомий афоризм у тій чи іншій формі: “Ніщо не є таким постійним, як зміни”. Усе своє життя нам доводиться мати справу зі змінами. Деякі з них приємні, інші—ні. В житті бувають несподівані зміни, наприклад: смерть близької людини, раптова хвороба, втрата чогось цінного для нас. Але більшість змін відбуваються майже непомітно й повільно” (Томас С. Монсон, “Радість подорожі”, Ліягона, лист. 2008, с. 84).

Господь запевняє нас, що коли ми упокорюємо себе перед Ним, Він може допомогти нам змінитися на краще. “І якщо люди прийдуть до Мене, Я покажу їм їхню слабкість. Я даю людям слабкість, щоб вони були покірними; і достатньо Моєї благодаті для всіх людей, які упокорюються переді Мною; бо якщо вони упокорюються переді Мною і мають віру в Мене, то Я вчиню так, щоб слабке стало сильним для них” (Етер 12:27).

5. Щоденне висловлення вдячності

Прочитайте:

Під час цих зустрічей групи одним із ваших щотижневих зобов’язань буде щоденне записування принаймні чогось одного, за що ви вдячні. Висловлення подяки не означає, що ви відкидаєте чи ігноруєте почуття болю чи розчарування. Це означає, що ви визнаєте благословення, які дав вам Небесний Батько. Наприклад, це може бути чийсь прояв доброти до вас або глибока вдячність за те, що ви бачили, чули, спробували на смак, відчули на дотик або понюхали.

Подивіться:

Вдячні за будь-яких обставин”, доступне на https://churchofjesuschrist.org/study/video/self-reliance-videos [1:06].

Обговоріть:

Коли вдячність допомогла вам чи іншим людям відчувати щастя?