Новий Завіт 2023
4–10 вересня. 1 Коринтянам 14–16: “Бог не є Богом безладу, але миру”


“4–10 вересня. 1 Коринтянам 14–16: “Бог не є Богом безладу, але миру”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2023 (2022)

“4–10 вересня. 1 Коринтянам 14–16”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2023

Зображення
христильна купіль у храмі

4–10 вересня

1 Коринтянам 14–16

“Бог не є Богом безладу, але миру”

Записуйте свої враження, коли будете читати 1 Коринтянам 14–16. Моліться про те, чого вас навчив Дух, і запитуйте у Небесного Батька, чи є щось більше, чого Він хотів би вас навчити.

Записуйте свої враження

Через те, що Церква та її вчення були відносно новими у Коринті, зрозуміло, чому святі Коринта відчували збентеження. Павло перед цим навчав їх основоположній істині євангелії: “Що Христос був умер ради наших гріхів … , і що Він був похований, і що третього дня Він воскрес” (1 Коринтянам 15:3–4). Але деякі члени Церкви невдовзі почали навчати, що “немає воскресення мертвих” (1 Коринтянам 15:12). Павло вмовляв їх “пам’ятати” істини, яким їх навчали (див. 1 Коринтянам 15:2). Коли ми зустрічаємо суперечливі думки про євангельські істини, добре пам’ятати, що “Бог не є Богом безладу, але миру” (1 Коринтянам 14:33). Якщо ми будемо прислухатися до призначених слуг Господа і триматися тих простих істин, яких вони постійно навчають, це може допомогти нам знайти мир і “стояти у вірі” (див. 1 Коринтянам 16:13).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

1 Коринтянам 14

Я можу прагнути отримати дар пророцтва.

Що таке таке дар пророцтва? Чи це здатність передбачати майбутнє? Чи він лише для пророків? Чи може будь-хто отримати цей дар?

Обміркуйте ці запитання, вивчаючи 1 Коринтянам 14:3, 31, 39–40. Ви також можете прочитати Об’явлення 19:10 і статтю “Пророцтво, Пророкувати” у Путівнику по Писаннях (scriptures.ChurchofJesusChrist.org). Виходячи з того, про що ви дізналися, як би ви описали дар пророцтва? Що міг мати на увазі Павло, коли запрошував коринтян “мати ревність пророкувати”? (1 Коринтянам 14:39). Яким чином ви можете це робити?

Див. також Йоіл 2:28–29; Aлма 17:3; Учення і Завіти 11:23–28.

1 Коринтянам 14:34–35

Як те, що сказано про жінок у цих віршах, застосовується сьогодні?

У дні Павла були інші вимоги стосовно того, як жінки брали участь у житті суспільства, включно з церковними зборами. Що б не означало вчення в 1 Коринтянам 14:34–35 у дні Павла, його не слід розуміти так, що жінкам заборонено говорити і керувати в Церкві сьогодні. Президент Рассел М. Нельсон сказав жінкам Церкви сьогодні: “Нам … потрібна ваша сила, ваше навернення, ваша впевненість, ваша здатність керувати, ваша мудрість і ваші голоси. Царство Боже не є і не може бути повним без жінок, які укладають священні завіти і потім дотримуються їх, жінок, які можуть говорити з силою і владою від Бога!” (“Благання до моїх сестер”, Ліягона, лист. 2015, с. 96).

1 Коринтянам 15:1–34, 53–58

Ісус Христос здобув перемогу над смертю.

Воскресіння Ісуса Христа є настільки фундаментальним для християнства, що ми можемо сказати, що без нього немає християнства—а, за словами Павла, тоді “проповідь наша даремна, даремна також віра ваша” (1 Коринтянам 15:14). Але деякі святі з Коринта навчали, що “немає воскресення мертвих” (1 Коринтянам 15:12). Читаючи відповідь Павла у 1 Коринтянам 15, поміркуйте трохи, чим ваше життя відрізнялося б від нинішнього, якби ви не вірили у воскресіння (див. 2 Нефій 9:6–19; Aлма 40:19–23; Учення і Завіти 93:33–34). Що для вас означає фраза “коли ж бо Христос не воскрес, тоді віра ваша даремна”? (Вірш 17).

Також варто звернути увагу, що Павло говорив про хрищення за померлих, як про доказ реальності воскресіння (див. 1 Коринтянам 15:29). Як храм і сімейно-історична робота зміцнювали вашу віру у вчення про воскресіння?

Див. також Учення і Завіти 138:11–37.

1 Коринтянам 15:35–54

Воскреслі тіла відрізняються від смертних тіл.

Чи запитували ви себе коли-небудь, як може виглядати воскресле тіло? Згідно з 1 Коринтянам 15:35, деякі християни запитували те саме. Прочитайте відповідь Павла у віршах 36–54 і зверніть увагу на слова і фрази, які описують різницю між смертними і воскреслими тілами. Під час цього ви також можете порівняти вірші 40–42 з уривком Учення і Завіти 76:50–112. Як це одкровення, дане пророку Джозефу Сміту, доповнює ваше розуміння цього? (Див. також Переклад Джозефа Сміта, 1 Коринтянам 15:40. Чому ці істини цінні для вас?

Див. також Лука 24:39; Алма 11:43–45; Учення і Завіти 88:14–33.

Зображення
схід сонця

Одна “слава для сонця” (1 Коринтянам 15:41).

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього вечора

1 Коринтянам 15:29.Ми дізнаємося з вірша 29, що давні християни брали участь у хрищеннях за померлих, так само як і ми це робимо сьогодні. Як би ви пояснили комусь, чому ми христимося за наших предків? Що ми робимо як сім’я, щоб виконати храмові обряди за наших померлих предків, які потребують їх? Ви можете знайти більше матеріалів на цю тему на сайті FamilySearch.org.

1 Коринтянам 15:35–54.Які предмети чи малюнки ви можете показати, щоб допомогти вашій сім’ї зрозуміти деякі з термінів, використаних Павлом для описання різниці між смертними тілами та воскреслими? Наприклад, щоб показати різницю між тлінним і нетлінним (див. вірші 52–54), ви можете показати метал, який поржавів, і метал, який не ржавіє. Або ви можете порівняти щось слабке із чимось сильним (див. вірші 43).

1 Коринтянам 15:55–57.Обговорення цих віршів буде особливо змістовним, якщо ваша сім’я знає когось, хто помер. Члени сім’ї можуть свідчити про те, як Ісус Христос забирає “жало смерті” (вірш 56).

1 Коринтянам 16:13.Щоб допомогти членам вашої сім’ї відчути, як їх стосується цей вірш, ви можете намалювати на землі коло і проінструктувати члена сім’ї непохитно “стояти” всередині нього із заплющеними очима. Потім інші можуть намагатися виштовхнути або витягти його чи її з цього кола. Чим це завдання відрізнятиметься, якщо людина в колі матиме змогу розплющити очі і “пильнувати”. Що ми можемо робити, аби “бути міцними”, коли у нас є спокуса робити неправильний вибір?

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Запропонований гімн: “Христос воскрес!”, Гімни, № 113.

Як покращити особисте вивчення

Шукайте зразки. В Писаннях ми знаходимо зразки, які показують, як Господь виконує Свою роботу. Які зразки ви бачите в 1 Коринтянам 14, які допомагають нам зрозуміти, як надихати одне одного?

Зображення
Христос явився Марії біля гробниці в саду

Why Weepest Thou (Чому ти плачеш?), © Simon Dewey 2021. Використано з дозволу Altus Fine Art/www.altusfineart.com