За Мною йдіть
6--12 січня. 1 Нефій 1--7: “Я піду і зроблю”


“6–12 січня. 1 Нефій 1–7: “Я піду і зроблю”, За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей. Книга Мормона. 2020 (2020)

“6–12 січня. 1 Нефій 1–7”, За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей. 2020

Зображення
сім’я Легія подорожує в пустині

Подорож Легія поблизу Червоного моря, художник Гарі Сміт

6--12 січня

1 Нефій 1--7

“Я піду і зроблю”

Нефій записав “діяння Бога” (1 Нефій 6:3). Коли ви будете вивчати запис Нефія, зверніть увагу на знайдені вами діяння Бога, особливо враження від Духа.

Записуйте свої враження

Книга Мормона починається із розповіді про реальну сім’ю, яка переживала реальні труднощі. Це сталося за 600 до Р.Х., але у цій розповіді є таке, що може бути знайомим сучасним сім’ям. Ця сім’я жила у світі, де постійно зростала нечестивість, але Господь пообіцяв їм, що якщо вони йтимуть за Ним, Він приведе їх до безпеки. Під час їхньої подорожі зустрічалися хороші й погані моменти, вони мали великі благословення і бачили великі чудеса, але у них також було досить багато суперечок та чвар. Рідко в Писаннях зустрічається така довга розповідь про сім’ю, яка намагається жити за євангелією: про батька, якому було важко надихнути свою сім’ю мати віру, про синів, які вирішували, чи будуть вони йому вірити, про матір, яка непокоїлася про безпеку своїх дітей, і про братів, яким потрібно було долати заздрощі та суперечки---і які іноді пробачали один одного. Загалом, є велика сила в тому, щоб наслідувати приклад віри, яку виявляла ця сім’я, попри свої недоліки.

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

1 Нефій 1–6

Писання мають велику цінність.

Перші шість розділів Книги Мормона містять багато посилань на священні книги, священні записи і слово Господа. Коли ви читаєте 1 Нефій 1–6, що ви дізнаєтеся стосовно причин, через які слово Бога має “велику цінність”? (1 Нефій 5:21). Чого цей уривок навчає вас про Писання? Що ви знаходите такого, що надихає вас досліджувати Писання з більшим зобов’язанням?

Див. також “Scriptures Legacy” (Спадок Писань) (відео, ChurchofJesusChrist.org).

1 Нефій 1:7–15

Книга Мормона свідчить про Ісуса Христа.

У відповідності з метою, вказаною на титульній сторінці---переконати усіх, що Ісус є Христос---Книга Мормона відкривається з дивовижного видіння Легія про Спасителя. Що ви дізнаєтеся про Ісуса Христа з побаченого Легієм? Якими є деякі з “величних і дивовижних” діянь Спасителя у вашому житті? (1 Нефій 1:14).

1 Нефій 2

Якщо я прагну отримати допомогу Господа і довіряю Йому, Він може пом’якшити моє серце.

Хоча Ламан, Лемуїл та Нефій зростали в тій самій сім’ї та мали схожий досвід, є великий контраст між тим, як вони реагували на божественне скерування, отримане їхнім батьком у цьому розділі. Коли ви будете читати 1 Нефій 2, подивіться, чи можете ви знайти, чому серце Нефія було пом’якшене, у той час, як серця його братів не були. Ви також можете згадати вашу власну реакцію на скерування від Господа, чи приходить воно через Святого Духа чи через Його пророка. Коли ви відчували, що Господь пом’якшив ваше серце настільки, що ви могли з готовністю прийняти Його скерування і пораду?

1 Нефій 3–4

Бог підготує для мене шлях виконати Його волю.

Коли Господь заповідав Легію та його сім’ї отримати пластини з латуні від Лавана, Він не дав конкретних настанов стосовно того, як виконати цю заповідь. Це часто є істинним стосовно інших заповідей або особистих одкровень, які ми отримуємо від Бога, і це може призвести до того, що ми можемо відчувати, що Він вимагає від нас “важкого” (1 Нефій 3:5). Що надихає вас у відповіді Нефія на наказ Господа, яка міститься в 1 Нефій 3:7, 15–16? Чи відчуваєте ви натхнення “піти і зробити” щось?

Коли ви будете вивчати 1 Нефій 1–7, пошукайте, які шляхи підготував Бог для Легія та його сім’ї. Як Він зробив це для вас?

Див. також Приповісті 3:5–6, 1 Нефій 17:3, “Obedience (Послушність)”, Gospel Topics, topics.ChurchofJesusChrist.org; Збірка відео по Книзі Мормона на ChurchofJesusChrist.org або додаток Євангельська бібліотека.

1 Нефій 4:1–3, 5:1–8, 7:6–21

Якщо я пам’ятаю справи Бога, це може дати мені віру, необхідну для виконання Його заповідей.

Коли Ламан і Лемуїл відчували, що їм хотілося ремствувати, біля них, зазвичай, були Нефій та Легій, які їх заохочували і наставляли. Коли ви відчуватимете бажання ремствувати, читання слів Нефія та Легія може надати цінну пораду і перспективу. Як Нефій і Легій намагалися допомогти членам своєї сім’ї зміцнювати віру в Бога? (Див. 1 Нефій 4:1–3, 5:1–8, 7:6–21). Що ви дізнаєтеся з їхніх прикладів такого, що може допомогти вам наступного разу, коли у вас буде спокуса ремствувати чи повставати?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете з вашою сім’єю читати Писання, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька ідей.

1 Нефій 1–7

Вивчаючи 1 Нефії 1–7, ви можете заохочувати членів своєї сім’ї звернути увагу на стосунки між членами сім’ї Легія та Сарії. Що ми можемо дізнатися з цих стосунків такого, що може допомогти нашій сім’ї?

Зображення
Нефій та його сім’я вивчають пластини

Нефій та його сім’я цінували слова пророків.

1 Нефій 2:20

Принцип з 1 Нефій 2:20 часто повторюється по всій Книзі Мормона. Як можуть члени вашої сім’ї застосувати це до свого життя у цьогорічному спільному вивченні Книги Мормона? Ви можете виготовити разом плакат, на якому буде зображене обіцяння Господа з цього вірша, та повісити його у себе вдома. Це нагадуватиме вам час від часу обговорювати, як ваша сім’я процвітала завдяки вашому виконанню Господніх заповідей. Ви можете записувати ці благословення на плакаті.

1 Нефій 2:11–13, 3:5–7

Можливо, для вашої сім’ї буде корисно звернути увагу на різницю між реакцією Ламана і Лемуїла і реакцією Нефія на наказ Господа. Що ми можемо дізнатися з 1 Нефій 2:11–13 та 3:5–7 про ремствування? Які благословення приходять, коли ми застосовуємо віру?

1 Нефій 3:19–20, 5:10–226

Ці вірші можуть надихнути вас вести записи про важливі події та випадки вашого життя. Можливо, ви можете почати вести сімейний щоденник, подібний до того, який вели Нефій та Легій про те, що сталося в їхній сім’ї. Що ви можете включити у записи вашої сім’ї?

1 Нефій 7:19–21

Що вражає вас у прикладі Нефія у цих віршах? Які благословення отримує ваша сім’я, коли ви “щиро прощаєте” одне одного?

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити наше навчання

Регулярно вивчайте Писання. Одним із ключів до змістовного навчання в домівці є створення регулярних можливостей для навчання вашої сім’ї. Президент Томас С. Монсон навчав: “Вивчення їх набігами не порівняти зі щоденним читанням та застосуванням Писань у своєму житті” (“Будьте найкращими”, Ensign або Ліягона, трав. 2009, с. 68).

Зображення
Нефій стоїть біля сп’янілого Лавана

Я послухався голосу Духа, художник Уолтер Рейн