За Мною йдіть 2024
14–20 жовтня: “Ви — діти завіту”. 3 Нефій 20–26


“14–20 жовтня: “Ви — діти завіту”. 3 Нефій 20–26”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024 (2023)

“14–20 жовтня. 3 Нефій 20–26”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. 2024 (2023)

Зображення
Христос являється нефійцям

Ілюстрація “Христос являється нефійцям”, художник Ендрю Бослі

14–20 жовтня: “Ви — діти завіту”

3 Нефій 20–26

Коли ви чуєте, як люди використовують такі слова, як дім Ізраїля, чи є у вас відчуття, що вони говорять про вас? Нефійці й ламанійці були буквальними нащадками Ізраїля, “вітою дерева Ізраїля”, і все ж вони відчували себе “загублени[ми] від його тіла” (Aлма 26:36, див. також 1 Нефій 15:12). Але Спаситель хотів, аби вони знали, що не загублені для Нього. “Ви з дому Ізраїля, — сказав Він, — і ви з того завіту” (3 Нефій 20:25). Він міг би сказати щось подібне вам сьогодні, оскільки будь-хто охрищений, хто уклав завіти з Ним, — також із дому Ізраїля, “з того завіту”. Іншими словами, коли Ісус говорить про дім Ізраїля, Він говорить про вас. Настанова — благословити “усі коліна землі” — для вас (3 Нефій 20:27). Запрошення “прокинься знову і зодягнись у силу свою” — для вас (3 Нефій 20:36). І Його цінне обіцяння: “Моя доброта не зрушиться від тебе, і завіт миру також не зсунеться”, — теж для вас (3 Нефій 22:10).

Ідеї для вивчення вдома і в Церкві

3 Нефій 20–22

В останні дні Бог виконуватиме дивовижну роботу.

У 3 Нефій 20–22 Спаситель пророкував про майбутнє Свого завітного народу (особливо див. 3 Нефій 20:30–32, 39–41; 21:9–11, 22–29). Читаючи ці вірші, пам’ятайте, що сказав Президент Рассел М. Нельсон: “Ми належимо до завітного народу Господа. Наш привілей — особисто брати участь у виповненні цих обіцянь. У який чудовий час ми живемо!” (“Збирання розсіяного Ізраїля”, Ліягона, лист. 2006, с. 79). Які пророцтва є особливо радісними для вас? Що ви можете робити, аби допомагати здійснювати їх?

Шукайте натхненні слова і фрази. Ви можете побачити, що певні слова та фрази в Писаннях вражають вас так, наче вони були написані саме для вас. Ви можете позначити їх у своїх Писаннях або записати у своїх щоденниках для навчання.

3 Нефій 22; 24

Бог милостивий до людей, які повертаються до Нього.

У 3 Нефій 22 і 24 Спаситель цитує слова Ісаї та Малахії, які містять багато яскравих образів і порівнянь: вугілля у вогнищі, очищене срібло, шлюб, отвори небесні (див. особливо 3 Нефій 22:7–8, 10–17; 24:10–12, 17–18). Чого ці порівняння навчають вас про стосунки Бога з Його народом і Його стосунки з вами? Як обіцяння, вказані в цих розділах, були здійснені у вашому житті або житті вашої сім’ї?

3 Нефій 23:6–13

Записування духовного досвіду може благословити мою сім’ю.

Що вразило вас у спілкуванні Спасителя з Нефієм у 3 Нефій 23:6–13? Якби Спаситель оцінював записи, які ви вели, які запитання Він би вам поставив? Які важливі події чи духовний досвід ви маєте записувати? Чому це важливо робити? (Див. 3 Нефій 26:2.)

3 Нефій 23; 26:1–12

Спаситель хоче, щоб ми досліджували Писання.

Читаючи 3 Нефій 20:10–12; 23; 26:1–12, поміркуйте, як Спаситель ставиться до Писань. У чому полягає різниця між дослідженням Писань і просто їхнім читанням? (Див. 3 Нефій 23:1.)

3 Нефій 24:7–12

Зображення
піктограма семінарії
Десятина відчиняє небесні отвори.

Народ Бога завжди мав наказ платити десятину (див. Буття 14:17–20; Малахія 3:8–11). Вивчаючи 3 Нефій 24:7–12, подумайте, чому Бог просить Свій народ платити десятину. Ви можете керуватися цими запитаннями під час свого навчання:

  • Що таке закон десятини? (Див. Учення і Завіти 119. “Прибуток” у цьому одкровенні означає дохід. Усі члени Церкви, які мають прибуток, повинні платити десятину.) Чим десятина відрізняється від інших видів пожертвувань?

  • Навіщо потрібна десятина? Частково список можна знайти в темі “Десятини, Десятина” у Путівнику по Писаннях. Яким чином ви були благословенні завдяки сплаті іншими членами Церкви десятини?

  • Які благословення приходять до людей, які живуть за законом десятини? (Див. 3 Нефій 24:7–12.) Деякі з них описані у виступі старійшини Девіда А. Беднара “Небесні отвори” (Ліягона, лист. 2013, сс.17–20). Зверніть особливу увагу на благословення, які не обов’язково є грошовими. Які з цих благословень ви бачили у своєму житті?

Прочитайте Марк 12:41–44. Чого вас навчає ця історія?

3 Нефій 25:5–6

Господь послав Іллю, щоб привернути моє серце до моїх предків.

У наші дні наші серця “повертаються до наших батьків” завдяки храмовій та сімейно-історичній роботі. Як це сталося з вами? Читаючи 3 Нефій 25:5–6 та Учення і Завіти 110:13–16, подумайте, чому це настільки важлива частина Божого плану.

Див. також “Може сім’я святих жити вічно”, Збірник дитячих пісень, с. 98.

Щоб знайти більше ідей, див. випуски журналів Ліягона і Заради зміцнення молоді за цей місяць.

Ідеї для навчання дітей

3 Нефій 23:1, 5

Я можу старанно вивчати Писання.

  • Настанови Спасителя в 3 Нефій 23 показують, наскільки важливі для Нього Писання. Щоб допомогти вашим дітям зрозуміти це, ви можете прочитати вголос 3 Нефій 23:1, 5 і попросити їх знайти слово, яке повторюється тричі. Чим відрізняється старанне вивчення від просто читання?

  • Можливо, ви з дітьми могли би записати по улюбленому віршу із Писань і сховати їх. Потім по черзі ви можете шукати сховані вірші одне одного, читати їх разом й обговорювати, чому ці вірші важливі.

3 Нефій 24:8–12

Десятина відчиняє отвори небес.

  • Допоможіть дітям опрацювати 3 Нефій 24:8–12, щоб знайти способи завершити це речення: Якщо я сплачую десятину, Господь… Можете розповісти про випадок, коли ви були благословенні завдяки сплаті десятини. Якщо це буде корисно, подумайте про те, щоб написати кілька грошових сум і допомогти своїм дітям підрахувати, яку десятину (10 відсотків) потрібно було б віддати з кожної суми.

  • Творча сторінка цього тижня може допомогти вашим дітям поговорити про кілька способів використання Господом десятини, щоб благословляти членів Його Церкви. Можливо, вони намалюють способи того (або знайдуть такі ілюстрації в церковних журналах), як саме десятина благословляє їх.

3 Нефій 25:5–6

Небесний Батько хоче, аби я дізнавався/лася про своїх предків.

  • Як ви будете надихати дітей знаходити своїх предків та дізнаватися про них? Як ви можете заохотити дітей виконувати обряди за своїх предків, коли вони підростуть? Допоможіть їм розглянути 3 Нефій 25:5–6, щоб знайти щось, що відбуватиметься в останні дні. Поки ви читатимете ці вірші, діти молодшого віку можуть класти руку на своє серце щоразу, коли чутимуть слово “серце”. Ви також можете прочитати про те, як це пророцтво сповнилося в Ученні і Завітах 110:13–16 (див. також Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 95). Розкажіть дітям про те, як ваше серце повернулося до ваших предків. Наприклад, ви можете поділитися будь-яким досвідом, який ви мали, дізнаючись про своїх предків і виконуючи для них храмові обряди.

  • Допоможіть дітям заповнити родинне дерево іменами й прізвищами їхніх батьків, матерів, дідусів і бабусь. Які історії ви можете розповісти про своїх предків? Якщо можливо, покажіть фотографії. Ви також можете заспівати разом “Може сім’я святих жити вічно” (Збірник дитячих пісень, с. 98) і поговорити зі своїми дітьми про те, чому сім’ї важливі в плані Небесного Батька.

Щоб знайти більше ідей, див. випуск журналу Друг за цей місяць.

Зображення
Ісус читає нефійські літописи з Нефієм

Принесіть літопис, художник Гарі Л. Капп