За Мною йдіть 2024
1–7 квітня: “Примиріться з Богом через Спокуту Христа”. Кн. Якова 1–4


“1–7 квітня: “Примиріться з Богом через Спокуту Христа”. Кн. Якова 1–4”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024 (2024)

“1–7 квітня. Кн. Якова 1–4”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. 2024 (2024)

Зображення
жінка на колінах біля ніг Ісуса

Прощена, художник Грег Олсен. Використовується з дозволу. www.GregOlsen.com

1–7 квітня: “Примиріться з Богом через Спокуту Христа”

Кн. Якова 1–4

Нефійці вважали Нефія своїм “великим захисником” (див. Кн. Якова 1:10). Він також захищав їх від духовних небезпек, застерігаючи проти гріха і заохочуючи прийти до Христа. Тепер ця відповідальність перейшла до Якова, якого Нефій висвятив бути священником і вчителем (див. Кн. Якова 1:18). Яків відчував відповідальність сміливо застерігати тих, хто “починав чинити гріх”, водночас утішаючи “поранену душу” тих, хто постраждав від гріхів інших (див. Кн. Якова 2:5–9). Як йому було зробити й те, й інше? Він вказував їм на Ісуса Христа, тому що обидві категорії людей потребували зцілення Спасителя (див. Кн. Якова 4). Свідчення Якова, як і послання Нефія перед цим, було закликом “примир[итися] з [Богом] через Спокуту Христа” (Кн. Якова 4:11).

Ідеї для вивчення вдома і в Церкві

Кн. Якова 1:6–8, 15–19; 2:1–11

Я маю “доручення від Господа”.

Доручення навчати слову Бога було для Якова “доручення[м] від Господа”, тому він старанно працював, щоб “звеличува[ти] [свою] службу” (Кн. Якова 1:17, 19). Що ці фрази Якова означають для вас? Подумайте про те, що робить збільшувальне скло. Чи дає це вам якісь підказки? Коли ви розмірковуєте над Кн. Якова 1:6–8, 15–19 і 2:1–11, подумайте про доручення, які Господь може мати для вас. Що, як ви відчуваєте за натхненням, вам слід робити, аби “звеличувати” їх?

Кн. Якова 2:12‒21

“Не да[йте] гордовитості ваших сердець знищити ваші душі!”

Нефійці мали проблеми з гордовитістю та зосередженістю на багатстві (див. Кн. Якова 2:13), і ця проблема не була унікальною лише для них чи для їхнього часу. Як у наші дні ворог насаджує любов до багатства? Прочитавши Кн. Якова 2:12–21, опишіть своїми словами, як Бог хоче, щоб ви ставилися до матеріальних багатств. Додаткові думки можна знайти в гімнах, наприклад, “Любов’ю щиро поділюсь” (Гімни, № 128). На які дії вас надихає те, про що ви дізнаєтеся?

Кн. Якова 2:22‒35, 3:10‒12

Зображення
піктограма семінарії
Бог втішається цнотливістю.

Читаючи Кн. Якова 2:22–35 та 3:10–12, які ви знаходите пояснення того, чому цнотливість настільки важлива для Бога? Якими є деякі негативні наслідки аморальності — за часів Якова і сьогодні? Які благословення приходять від життя за законом цнотливості?

Старійшина Девід А. Беднар навчав, що ми живемо “у світі, який дедалі більше висміює святість породження” (“Ми віримо, що повинні бути цнотливими”, Ліягона, трав. 2013, сс. 41‒44). Як ви допомагаєте іншим зрозуміти, чому ви дотримуєтеся закону цнотливості? Для початку непогано використати пояснення норм Бога щодо сексуальних почуттів і стосунків у розділі “Ваше тіло — священне” брошури Заради зміцнення молоді: Путівник з прийняття рішень (сс. 22–29). Що ще з цієї брошури стане вам у пригоді для пояснення, чому ви живете за законом цнотливості?

Ви можете знайти додаткові відповіді у виступі старійшини Беднара, згаданому вище, або у відео “Я обираю бути чистим” (“Євангельська бібліотека”).

Чим Божі норми сексуальної чистоти відрізняються від інших ідей, які ви можете зустріти? Які благословення приходять, коли ми живемо за законом цнотливості?

Див. також “Потяг до осіб своєї статі” у розділі “Допомога для життя”, колекція в “Євангельській бібліотеці”.

Кн. Якова 4

Я можу примиритися з Богом через Спокуту Ісуса Христа.

Яків благав свій народ “примир[итися] з [Богом] через Спокуту Христа” (Кн. Якова 4:11). Одне з визначень слова примирення — це відновлення дружби чи гармонії. Розмірковуючи над своїм життям, подумайте про час, коли ви, можливо, відчували віддаленість від Небесного Батька. Як Спаситель допомагає нам відновити ці стосунки? Яку пораду ви можете знайти в цьому розділі, яка допоможе вам примиритися з Богом? (Див. вірші 4–14).

Які натхненні думки ви отримуєте з віршів Матвій 5:23‒24? Як Спаситель може допомогти вам примиритися з Богом — та іншими?

Див. також 2 Нефій 10:24.

Кн. Якова 4:8–18

Я можу уникнути духовної сліпоти, зосереджуючись на Спасителі.

Коли Яків працював над тим, щоб його народ з більшою відданістю навернувся до Господа, він застеріг їх від духовної сліпоти і просив не зневажати євангельські “слова прямоти” (див. Кн. Якова 4:13–14). Згідно з Кн. Якова 4:8–18, що ми можемо робити, аби уникнути духовної сліпоти?

Див. також Квентін Л. Кук, “Поглядання за відмітку”, Ліягона, бер. 2003, сс. 21–24.

Навчаючи, Спаситель використовував порівняння з повсякденним життям. Притчі Ісуса допомагали людям знаходити духовні істини в звичайному для них досвіді. Спробуйте робити те саме, коли навчаєте. Наприклад, викладаючи Кн. Якова 4:8–18, ви можете запитати учнів, чи перевіряли вони коли-небудь свій зір. Що робив лікар, щоб оцінити їхній фізичний зір? Як ми можемо оцінити свій духовний зір?

Щоб знайти більше ідей, див. випуски журналів Ліягона і Заради зміцнення молоді за цей місяць.

Ідеї для навчання дітей

Кн. Якова 2:8

Бог зцілює поранену душу.

  • Щоб допомогти вашим дітям зрозуміти, як можна зцілити “поранену душу”, ви можете обговорити разом, що ранить наше тіло, і що допомагає йому зцілитися. Діти можуть розповісти про випадки, коли їх було поранено, і що допомогло їм зцілитися. Ви навіть можете показати їм бинти чи ліки під час цієї розмови. Можливо, ви могли би поділитися з ними тим, як Спаситель допоміг вам, коли ваш дух потребував зцілення.

Кн. Якова 2:17‒19

Я можу допомагати нужденним, коли ділюся з ними.

  • У часи Якова деякі люди були дуже багатими, однак вони не хотіли ділитися тим, що мали, з бідними людьми. Коли ви будете читати дітям вчення Якова в Кн. Якова 2:17–19, то можете дати їм потримати зображення або предмети, які відповідають словам чи фразам у цих віршах. Можна пояснити, що ви ділитеся з ними цими предметами; і потім, можливо, ви могли б запропонувати їм поділитися предметами з вами або одне з одним. Говоріть про те, що ви відчуваєте, коли ділитеся. Чим ще ми можемо поділитися з іншими, аби допомогти їм відчути себе щасливими?

  • Прочитавши разом Кн. Якова 2:17, можливо, ваші діти зможуть назвати деякі благословення, якими Небесний Батько поділився з ними. Чому Він хоче, щоб ми ділилися одне з одним?

Кн. Якова 4:6, 10‒11

Я можу зміцнити свою віру в Ісуса Христа.

  • Віра Якова в Христа була настільки сильною, що її неможливо було похитнути. Щоб навчити дітей, як настільки зміцнити віру, можна запитати їх про те, що ми робимо, аби зробити своє тіло сильнішим. Що ми можемо робити, щоб зміцнити нашу віру в Ісуса Христа? Прочитайте разом Кн. Якова 4:6 та допоможіть дітям знайти, що робили Яків та його народ, аби зробити свою віру “непохитною”.

  • Інший спосіб допомогти дітям зрозуміти, що означає мати віру, яка була б “непохитною”, це знайти неподалік велике дерево і попросити їх потрусити окремі гілки. Потім дайте їм спробувати розхитати стовбур. Чому розхитувати стовбур важче? Якими фразами у Кн. Якова 4:6, 10–11 описано, що ми можемо робити, аби зробити нашу віру в Ісуса Христа непохитною?

    Зображення
    велике дерево в парку

    Так само, як і стовбур дерева, наша віра в Христа може бути “непохитною”.

  • Щоб знайти інші порівняння для навчання своїх дітей про непохитну віру в Ісуса Христа, див. Ніл Л. Андерсен, “Духовні вихори” (Ліягона, трав. 2014, сс. 18–21; і відео “Духовні вихори”) або “Мудрець і глупак” (Збірник дитячих пісень, с. 132; див. також Матвій 7:24–27).

Щоб знайти більше ідей, див. випуск журналу Друг за цей місяць.

Зображення
Яків пише на золотих пластинах

Я розішлю Їхні слова (Яків — учитель), художниця Елспет Кейтлін Янг