Семінарія
3 Нефій 27, частина 2. Ставати освяченим через Ісуса Христа


“3 Нефій 27, частина 2. Ставати освяченим через Ісуса Христа”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“3 Нефій 27, частина 2”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

3 Нефій 27, частина 2

Ставати освяченим через Ісуса Христа

Зображення
щаслива дитина під час хрищення

Чи бувають випадки, коли вам хотілося б бути духовно чистішими? Навчаючи Своїх учнів у стародавній Америці, Ісус Христос пояснив важливі благословення, доступні для тих, хто слідує Його євангелії, зокрема освячення через Святого Духа. Цей урок може допомогти вам зрозуміти, як отримати освячувальну силу Спасителя, докладаючи зусиль, щоб жити за Його євангелією.

Нечистий

Старійшина Аллен Д. Хейні, сімдесятник, поділився такою історією зі свого дитинства.

“Коли мені було дев’ять років, моя сивочола бабуся за материнською лінією, зріст якої становив 150 см, приїхала, щоб провести кілька тижнів з нами у нашому домі. Одного полудня, коли вона була там, двоє моїх старших братів і я вирішили викопати яму в полі на протилежному боці вулиці від нашого будинку. Я не знаю навіщо ми це зробили; іноді хлопчики копають ями. Ми дещо забруднилися, але ніщо подібне не могло призвести нас до надто серйозних проблем. Інші сусідські хлопчики побачили, яка це захоплююча справа копати яму і почали допомагати. Тоді всі ми ще більше забруднилися. Земля була твердою, тож ми підтягли садовий шланг і налили трохи води на дно ями, щоб пом’якшити ґрунт. Коли ми копали, на нас попало трохи багнюки, але яма стала глибшою.

Хтось з нашої групи вирішив, що нам слід перетворити яму на басейн, тож ми наповнили її водою. Оскільки я був наймолодшим і бажав прихильності з боку інших, мене переконали стрибнути туди і спробувати вилізти з неї. Тепер я був по-справжньому брудним. На початку я не планував опинитися по вуха в багнюці, але зрештою цим завершилося.

Коли стало прохолодніше, я перейшов на інший бік вулиці з наміром йти додому. Моя бабуся зустріла мене перед вхідними дверима і відмовилася впустити мене всередину. Вона сказала мені, що якщо дозволить мені увійти, то я рознесу бруд по всьому дому, який вона щойно прибрала. Тому я зробив те, що зробив би будь-хто з дев’ятирічних дітей за подібних обставин, і помчав до задніх дверей, але вона виявилася спритнішою, ніж я думав. Я розлютився, тупотів ногами і вимагав, щоб мене пустили в дім, але двері залишалися замкненими.

Я був промоклим, брудним, замерзлим, і в своїй дитячій уяві думав, що можу померти на своєму подвір’ї. Зрештою я спитав її, що мені слід зробити, щоб я міг увійти в дім. Перш ніж я зміг дізнатися про це, я усвідомив, що стою на подвір’ї, а моя бабуся поливає мене зі шлангу. Здавалось, минула ціла вічність, поки моя бабуся не оголосила мене чистим і не дозволила мені увійти в дім. В домі було тепло і я зміг вдягнути сухий, чистий одяг”. (Аллен Д. Хейні, “Пам’ятати, Кому ми довірилися”, Ensign або Ліягона, лист. 2015, с. 121)

  • Які духовні порівняння ви можете зробити між історією старійшини Хейні та нашим життям?

У 3 Нефій 27 Спаситель під час промови до учнів-нефійців про Свою євангелію навчав про наслідки гріха та про те, як ми можемо їх подолати та стати духовно чистими.

Прочитайте 3 Нефій 27:19 і знайдіть те, чого навчав Спаситель.

  • Чого цей вірш навчає вас про вашу потребу в Ісусі Христі та Його Спокуті?

Ісус Христос може очистити вас від бруду гріха й допомогти стати святими. Подумайте про свою потребу в очищенні від гріха й те, які ви відчуття ви можете мати або маєте у стані духовної чистоти. Навчаючись сьогодні, шукайте вчення, які допоможуть краще зрозуміти, як ви можете отримати доступ до освячувальної сили Спасителя у своєму житті.

Ісус Христос описує, як ми можемо бути освячені Святим Духом

У 3 Нефій 27:20–22 Спаситель навчав, що ми можемо робити, щоб отримати Його освячувальну силу та бути гідними вічного життя. Вам буде легше вивчити ці вірші, якщо ви скопіюєте наведену далі таблицю у свої щоденники для навчання.

Заповіді

Благословення

Прочитайте 3 Нефій 27:20–22 і доповніть таблицю на основі того, що знайдете.

3 Нефій 27:20 є доктринальним уривком для опанування. Ви можете позначати доктринальні уривки для опанування якось по-особливому, щоб потім їх було легко знайти. На наступному уроці у вас буде можливість попрактикуватися в застосуванні доктрини, про яку сказано в цьому уривку, відповідаючи на запитання або розглядаючи навчальні ситуації.

  • Яке підсумкове твердження про істину ви б склали на основі вчень Спасителя, про які йдеться у вірші 20?

Однією з істин, яких ми можемо навчитися, є те, що якщо ми покаємось і прийдемо до Ісуса Христа, охристившись, тоді ми зможемо бути освяченими, отримавши Святого Духа, і постати незаплямованими перед Ним в останній день.

Освячення — це “процес, в якому завдяки Спокуті Ісуса Христа людина стає вільною від гріха, чистою і святою” (Путівник по Писаннях, “Освячення”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org).

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді на такі запитання:

    • Як покаяння та хрищення допомагають нам відчути освячення через Ісуса Христа?

    • Що б ви відповіли людині, яка цікавиться, як ці заповіді стосуються її після проходження обряду хрищення?

Стати освяченим через Святого Духа

Слова Ісуса Христа у вірші 20 вчать, що Він допомагає нам стати освяченими через отримання Святого Духа.

Президент Генрі Б. Айрінг, із Першого Президентства, навчав про зв’язок між Спокутою Спасителя та освячувальним впливом Святого Духа.

“Якщо ви сьогодні відчували вплив Святого Духа, то вважайте, що у вас є доказ того, що Спокута діє у вашому житті. З цієї та багатьох інших причин ви вчините правильно, якщо будете перебувати у таких місцях і робити те, що надихатиме вас на відчуття підказок Святого Духа. Відчуття впливу Святого Духа відбувається завдяки двом взаємопов’язаним факторам: Святий Дух живе тільки в чистих посудинах, а отримання Святого Духа очищує нас через Спокуту Ісуса Христа”. (Henry B. Eyring, “Gifts of the Spirit for Hard Times”, Ensign, June 2007, 23)

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповідь принаймні на одне з наведених далі запитань.

    • Як ви помітили очищувальний вплив Духа у своєму житті?

    • У які способи ми можемо запросити постійне напарництво Святого Духа, щоб регулярно отримувати благословення завдяки Його освячувальному впливу?

Застосування вчень Спасителя у вашому житті

Істини, які ви вивчили сьогодні, прості, але їх необхідно постійно дотримуватись, щоб ви могли гідно повернутися в присутність Бога. Подумайте про те, як ви застосовуватимете у своєму житті те, чого навчилися та що відчули. Ви можете вибрати один чи кілька з наведених нижче варіантів або інший спосіб застосування цих вчень.

  1. Будьте зваженішими в щоденному покаянні та вирішіть повніше наслідувати Спасителя.

  2. Зробіть свою участь в обряді причастя більш значущою частиною вашого недільного богослужіння.

  3. Визначте гріх або відволікаючий фактор, який обмежує ваше напарництво зі Святим Духом. Вжийте необхідних дій, щоб усунути цей гріх або відволікаючий фактор зі свого життя.

  4. Почніть робити те, що дасть вам більше доступу до напарництва Святого Духа.