Семінарія
Опанування доктрини: Геламан 5:12: “На камені нашого Викупителя… ви повинні побудувати свій фундамент”


Опанування доктрини: Геламан 5:12: “На камені нашого Викупителя… ви повинні побудувати свій фундамент”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Опанування доктрини: Геламан 5:12”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Опанування доктрини: Геламан 5:12

“На камені нашого Викупителя… ви повинні побудувати свій фундамент”

Зображення
сім’я насолоджується, вивчаючи Писання разом

Вивчаючи Геламан 5:1–13, ви дізналися, як те, що ви будуєте свій фундамент на Ісусі Христі, може допомогти протистояти могутнім бурям диявола (див. Геламан 5:12). Цей урок може допомогти вам запам’ятати посилання на доктринальний уривок для опанування та ключову фразу з Геламан 5:12, пояснити суть доктрини в цьому уривку і застосувати принципи набуття духовного знання в реальних життєвих ситуаціях.

Запам’ятайте й поясніть

На попередньому уроці ви засвоїли такі істини: Ісус Христос є нашим надійним фундаментом і якщо ми будуємо наш фундамент на Ісусі Христі, диявол не матиме над нами сили. Ключова фраза для опанування доктрини з Геламан 5:12 звучить так: “На камені нашого Викупителя… ви повинні побудувати свій фундамент”.

Використовуйте власний метод запам’ятовування або одну з наведених нижче ідей, щоб запам’ятати посилання на цей уривок з Писань та ключову фразу з нього.

Знайдіть невеликий камінь, розміру якого буде достатньо, щоб написати на ньому “Геламан 5:12”. Відріжте смужку паперу та напишіть на ній ключову фразу з Геламан 5:12: “На камені нашого Викупителя… ви повинні побудувати свій фундамент”. Прикріпіть цю смужку паперу до каменя за допомогою скотчу, клею або резинки. Декілька разів прочитайте посилання на цей уривок з Писань та ключову фразу з нього, доки не запам’ятаєте їх.

Зображення
молода жінка стоїть на скелі й дивиться вгору

Ось ще один спосіб запам’ятати цей уривок і посилання на нього: намалюйте камінь, на якому стоїть людина. На зображенні каменя напишіть Геламан 5:12, а під ним кілька разів напишіть ключову фразу з цього уривка; робіть це, доки не запам’ятаєте її.

Зображення
піктограма, записуйте
Зображення
піктограма, записуйте
  1.  Виконайте таке завдання:

    Уявіть собі, що співробітники редакції церковного журналу Заради зміцнення молоді запитали в молоді зі всього світу, які ідеї ті мають щодо вчення в уривку Геламан 5:12. Сформуйте матеріал для подання з трьох-чотирьох речень, у якому пояснюється таке:

    • Чим Ісус Христос схожий на “надійний фундамент”

    • Як те, що ми будуємо свій духовний фундамент на “камені нашого Викупителя”, може захистити нас від диявольських “могутніх вітрів” і “граду”

    Поділіться тим, що написали, з кимось із друзів або членів сімʼї. Також можете опублікувати свої думки в соціальних мережах із хештегом на зразок #surefoundation або #strivetobe.

Застосування на практиці

Швидко перегляньте абзаци 5–12 розділу “Набуття духовного знання” в посібнику Опанування доктрини. Базовий документ (2023).

Вашу подругу Матильду нещодавно приголомшила негативна інформація, яку вона почула про Церкву. Друг з району, де колись жила Матильди, надіслав їй кілька матеріалів з нападками на доктрину Церкви та критикою пророка. Її дядько нещодавно залишив Церкву, оскільки був не згоден з певними правилами, що існують в Церкві. Матильда хоче залишатися вірною, але починає сумніватися, чи має на це сили. Одного разу, коли ви разом повертаєтеся зі школи додому, Матильда ділиться з вами своїми почуттями і просить поради.

Скористайтеся принципами набуття духовного знання та вченням у Геламан 5:12, щоб допомогти Матильді залишатися вірною її свідченню.

Діяти з вірою

  • Які дві-три праведні дії могла б зробити Матильда, щоб покластися на Спасителя та зміцнити свій духовний фундамент у цей важкий час? Яке значення ці дії могли б мати для неї?

  • Які з вивчених у минулому уроків про виявлення віри в Ісуса Христа можуть бути корисні Матильді?

Вічна перспектива

Допоможіть Матильді розглянути її випробування з погляду на вічну перспективу, вивчаючи вчення Спасителя.

  • Якими вченнями Спасителя ви можете поділитися з Матильдою, щоб допомогти їй поглянути на теперішні її проблеми з погляду на вічну перспективу? (Розгляньте, наприклад, такі уривки з Писань: Іван 6:66–69; Євреям 10:32–36; 2 Нефій 31:20; Учення і Завіти 58:2–4.)

  • Як ці вчення могли б допомогти Матильді подивитися на теперішні її проблеми з погляду на вічну перспективу?

  • Як викладене в Геламан 5:12 учення могло б допомогти Матильді поглянути на теперішні її проблеми з погляду на вічну перспективу?

Зображення
піктограма, записуйте
  1.  Виконайте таке завдання:

    Напишіть короткий лист Матильді, нібито ви надсилаєте їй текстове повідомлення. Додайте ідеї, отримані вами під час вивчення та роздумів, і заохотьте її залишатися вірною.

Божественно призначені джерела

Матильда запитує вас, що слід робити, коли їй ставитимуть запитання про Церкву, на які вона не знає відповіді. Обдумайте, чим ви могли б поділитися з нею, дотримуючись учень Президента Рассела М. Нельсона.

“Прийміть рішення вірити в Ісуса Христа. Якщо у вас є сумніви стосовно Бога Батька і Його улюбленого Сина чи реальності Відновлення або достовірності божественного покликання Джозефа Сміта бути пророком, прийміть рішення повірити [див. 2 Нефій 33:10–11] і залишатися вірними. Зверніться зі своїм запитанням до Господа і до інших надійних джерел. Навчайтеся з бажанням повірити, а не з надією, що ви зможете знайти недолік у полотні життя пророка або неузгодженість у Писаннях. Перестаньте плекати свої сумніви, постійно їх обговорюючи разом з тими, хто також сумнівається. Дайте Господу вести вас у подорожі духовних відкриттів”. (Рассел M. Нельсон, “Христос воскрес, і віра в Нього зрушить гори”, Ліягона, трав. 2021, с. 103)

  1.  Дайте відповіді на такі запитання:

    • Як, на вашу думку, порада Президента Нельсона могла б допомогти Матильді?

    • До яких інших надійних джерел Матильда могла б звернутися за відповідями?

Після кількох обговорень з вами своєї віри та свого свідчення Матильда висловлює вам вдячність за те, що ви допомогли їй твердо стояти в її вірі в Ісуса Христа.

Подумайте про власні труднощі, а також будь-які спокуси Сатани, які зараз можуть “вдаряти по вас” (Геламан 5:12). Виберіть щось одне, у чому ви хотіли б отримати допомогу від Господа, і запишіть це у верхній частині сторінки свого щоденника для навчання. Напишіть три принципи набуття духовного знання та запишіть, як ви можете застосувати ці принципи у своїй ситуації.