Семінарія
Геламан 5:1–13: “На камені нашого Викупителя”


“Геламан 5:1–13: “На камені нашого Викупителя”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Геламан 5:1–13”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Геламан 5:1–13

“На камені нашого Викупителя”

Зображення
Спаситель навчає, сидячи на камені

Чи відчували ви коли-небудь навколо себе негативні впливи або диявольські спокуси? Пророк Геламан порівняв нападки Сатани з могутньою бурею та могутніми вітрами і градом, які бʼють по нас. Він також проголосив, що ті, хто будує фундамент свого життя “на камені нашого Викупителя” (Геламан 5:12), матимуть силу протистояти злу й залишатися вірними. Цей урок може допомогти вам протистояти дияволу та будувати фундамент свого життя на Ісусі Христі.

Ваш духовний фундамент

На початку навчання розгляньте запропоноване далі запитання:

  • Які виклики чи проблеми можуть похитнути віру, тобто духовний фундамент людини? Ви можете скласти їх список у своєму щоденнику для навчання.

Зображення
Солт-Лейкський храм

Під час жовтневої генеральної конференції 2021 року Президент Рассел М. Нельсон говорив про необхідність зміцнити фундамент Солт-Лейкського храму, який було закладено від початку. Потім він запропонував членам Церкви розглянути їхні власні духовні фундаменти. Прочитайте наведене далі твердження і зверніть увагу на те, як Президент Нельсон порівнює це зміцнення храму з нашим особистим життям.

“Подібним чином зараз для кожного з нас настав час, щоб вжити надзвичайних заходів — можливо, заходів, яких ми ніколи не вживали раніше, щоб зміцнити наші особисті духовні фундаменти. Безпрецедентні часи вимагають безпрецедентних заходів.

Мої дорогі брати і сестри, це дійсно останні дні. Якщо ми з вами маємо протистояти небезпеці та тиску, з якими стикнемося у майбутньому, необхідно, щоб кожен з нас мав міцний духовний фундамент, побудований на скелі нашого Викупителя, Ісуса Христа.

Тому я запитую кожного з вас, наскільки міцний ваш фундамент? І як слід зміцнити ваше свідчення та розуміння євангелії?” (Рассел М. Нельсон, “Храм і ваш духовний фундамент”, Ліягона, лист. 2021, с. 93)

  • Що вам здається найважливішим в цих словах Президента Нельсона?

Подумайте, як ви можете відповісти на запитання Президента Нельсона про стан вашого духовного фундаменту. Шукайте впливу Святого Духа й записуйте свої відповіді.

Геламан спонукав своїх синів пам’ятати

Протягом 54-го року правління суддів багато нефійців стали злочестивими і вибрали чинити зло, а не добро. Через це Нефій залишив місце головного судді та приєднався до свого брата Легія, щоб проповідувати слово Бога людям (див. Геламан 5:1–4), так само як це зробив його прадід, Алма молодший, приблизно за 60 років до цього (Алма 4:15–20). Легій і Нефій змогли залишитися вірними, частково тому що пам’ятали вчення свого батька Геламана.

Зображення
піктограма опанування доктрини
  1. Прочитайте Геламан 5:5–11 і складіть список того, що Геламан хотів, аби пам’ятали його сини. Виберіть принаймні два пункти, про які він хотів, щоб вони пам’ятали, і які ви вважаєте дуже важливими. Коротко поясніть, як пам’ятання їх може допомогти вам будувати свій фундамент на Ісусі Христі.

Наш надійний фундамент

Прочитайте Геламан 5:12 і знайдіть додаткові істини, про які Геламан хотів, щоб пам’ятали його сини.

Геламан 5:12 є доктринальним уривком для опанування. Ви можете позначати доктринальні уривки для опанування якось по-особливому, щоб потім їх було легко знайти. На наступному уроці у вас буде можливість попрактикуватися в застосуванні доктрини, про яку ми дізнаємося з цього уривка, і відповісти на запитання або обговорити навчальні ситуації.

Ось дві важливі істини, які містяться в Геламан 5:12: Ісус Христос є нашим надійним фундаментом і якщо ми будуємо наш фундамент на Ісусі Христі, диявол не матиме над нами сили.

  • Чим Ісус Христос подібний до каменю та надійного фундаменту для нашого життя?

  • Чому нападки диявола на вашу віру можуть бути схожими на бурю чи вихор?

Якщо можливо, перегляньте відео “Духовні вихори” (2:24) на сайті ChurchofJesusChrist.org, щоб отримати від старійшини Ніла Л. Андерсена, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, поради, як подолати вихори диявола.

Зображення
піктограма, записуйте
  1.  Дайте відповіді на такі запитання:

    • У які способи ми можемо будувати наш духовний фундамент на “камені нашого Викупителя”?

    • Які існують перешкоди для побудови нашого фундаменту на Спасителі в такі способи?

    • Як це може не дати дияволу отримати над нами силу?

Особисте застосування

Подумайте про особисті шторми, тобто випробування, які виникають у вашому житті зараз або можуть виникнути у майбутньому. З молитвою подумайте, як побудова або зміцнення вашого фундаменту на Ісусі Христі допоможе вам витримати ці випробування.

Намалюйте малюнок, на якому ви стоїте на міцному фундаменті. Напишіть на фундаменті “Ісус Христос”. Намалюйте кілька вогняних стріл (схожих на легкий спис) або вихор і напишіть під стрілами або вихорем конкретні спокуси чи виклики, з якими ви стикаєтеся.

На фундаменті або біля нього напишіть про щось конкретне, що ви робите або можете почати робити, аби побудувати свій фундамент на Ісусі Христі.

Наприклад, це може бути проведення часу за сімейно-історичною роботою або відвідування храму. Це може бути щоденне вивчення євангелії Спасителя з Писань або більш щира особиста молитва. Опанування доктрини також може допомогти вам зміцнити ваш фундамент.

Подумайте про перешкоди, які вам, можливо, доведеться подолати, і напишіть, що ви будете робити для цього.

Якщо можливо, установіть нагадування у своєму телефоні, щоб не забувати виконувати зобов’язання, які ви взяли під час цього уроку. Ви можете розказати про свої зобов’язаннями тим, кому довіряєте: члену сім’ї, церковному провіднику або комусь із друзів і попросити в них допомоги у виконанні цього зобов’язання.

  1.  Дайте відповідь на таке запитання:

    • Що ви можете почати або продовжувати робити, щоб будувати свій фундамент на Ісусі Христі?