Семінарія
Оцініть підсумки навчання 4: Енош–Мосія 17


“Оцініть підсумки навчання 4: Енош–Мосія 17”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Оцініть підсумки навчання 4”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Оцініть підсумки навчання 4

ЕношМосія 17

Зображення
молодь разом вивчає Писання й розмовляє про них

Цей урок має на меті допомогти вам оцінити встановлені вами цілі і прогрес, якого ви досягли у вивченні Книги Мормона.

“Оцінювати … і продовжувати намагатися”

Важливо періодично приділяти час роздумам і оцінюванню того, як у нас йдуть справи. Старійшина Дейл Г. Ренлунд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав:

“Я запрошую всіх нас оцінювати своє життя, каятися і продовжувати намагатися. … У міру того, як ми змінюємося, ми пізнаємо, що Бог дійсно піклується набагато більше про те, ким ми є і ким ми стаємо, ніж про те, ким ми колись були” (Дейл Г. Ренлунд, “Святі останніх днів не припиняють намагань”, Ensign або Ліягона, трав. 2015, с. 58).

Під час цього уроку ви можете розглянути, наприклад, такі питання:

  • Як, на вашу думку, ви зростаєте або змінюєтеся завдяки тому, що дізнаєтеся з Книги Мормона?

  • Який успіх ви маєте в досягненні поставлених вами цілей?

  • Над чим би ви хотіли і далі працювати, або, можливо, вам було б корисніше вибрати для зосередження іншу сферу?

Виконання запропонованих далі завдань може допомогти вам оцінити ваше розуміння, ваші знання та прогрес, якого ви намагаєтеся досягти. Попросіть Святого Духа допомогти вам оцінити свої зусилля й відчути любов Небесного Батька.

Пояснення ролі пророків

Вивчаючи написане про пророка Авінадія в Мосія 11–17, ви могли зрозуміти, що Алма вірив у те, що він — пророк, і дотримувався того, чого він навчав, хоча цар Ной та інші священники відкрито зневажали його. У наші дні можна теж помітити, що деякі люди приймають пророків, а інші зневажають їх.

Використовуйте зазначені далі ресурси або інші, які знайдете, щоб підготувати коротку відповідь, яка допоможе іншій людині зрозуміти, хто такий пророк і чому пророки потрібні сьогодні. Додайте один чи більше уривків з Писань, щоб підкріпити свою відповідь.

Можна не просто написати свою відповідь, а зробити допис у соціальних мережах, коротке відео або придумати інший спосіб поділитися тим, про що ви дізналися.

Уривки з Писань, які можуть бути корисними:

Запитання, які ви можете обміркувати під час формулювання своєї відповіді:

  • Хто такий пророк, і що роблять пророки?

  • Які запитання чи непорозуміння можуть виникнути в людей щодо пророків?

  • Чим ще ви могли б поділитися, щоб допомогти іншим зрозуміти, чому Бог покликає пророків у наш час?

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Запишіть свою відповідь або опис того, що ви підготували.

Допомагати у збиранні Ізраїля і служити іншим

Одна з істин, яку Бог відкрив через Своїх пророків, полягає в тому, що Його робота і слава призначені допомогти Його дітям досягти вічного життя (див. Мойсей 1:39). У Книзі Мормона цар Веніямин зазначив, що один із способів, яким ми можемо допомагати у виконанні Божої роботи, — це служити іншим (див. Мосія 2:17). Нещодавно президентка Бонні Х. Кордон, з генерального президентства Товариства молодих жінок, навчала:

“Наша вічна мета — прийти до Христа й активно разом з Ним виконувати Його величну роботу. Це так само просто, як те, чого навчав Президент [Рассел М.] Нельсон: “Кожного разу, коли ми робимо щось, що допомагає будь-кому … укладати свої завіти з Богом і дотримуватися їх, ми допомагаємо збирати Ізраїль”. І коли ми виконуємо цю роботу разом з Ним, то більше Його пізнаємо і любимо” (Бонні Х. Кордон, “Прийдіть до Христа, але не приходьте самі”, Ліягона, лист. 2021, с. 11).

Подумайте про цілі чи плани, які ви могли поставити чи скласти на попередніх уроках і які допомагають вам брати участь у Божій роботі:

  • Допомагаючи Господу в Його роботі зі збирання Ізраїля (див. Кн. Якова 5:71–72, 75)

  • Служачи іншим так, як це робив би Христос (див. Мосія 2:17)

  • Працюючи над досягненням іншої мети, пов’язаної з євангелією, над досягненням якою ви вже працюєте або бажаєте працювати

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді на такі запитання:

    • Якого прогресу вам вдалося вже досягти (або чому ви хочете досягти прогресу) в цій сфері? Що ви зробили (або могли б) зробити, щоб досягти такого прогресу?

    • З якими перешкодами чи труднощами ви зіштовхнулися (або очікуєте, що вони виникнуть)? Як ви намагалися (або могли б) подолати їх?

    • Як саме ви відчували любов Небесного Батька, працюючи над досягненням цієї мети? Чому, на вашу думку, Він був би задоволений вашими зусиллями?

Відчуття щастя й радості, що приходять завдяки Ісусу Христу

Вивчаючи Книгу Мормона, ви читали розповіді про багатьох людей, які знайшли радість і щастя завдяки Ісусу Христу і Його євангелії. Приділіть час, щоб розглянути деякі з цих прикладів. Ось кілька прикладів:

Подумайте, як ви могли б описати або проілюструвати щастя, яке відчуваєте завдяки євангелії Ісуса Христа.

У центрі чистої сторінки вашого щоденника для навчання або окремого аркуша паперу напишіть слова Радість і щастя, які приходять завдяки Ісусу Христу. Навколо цих слів намалюйте коло. Тепер почніть додавати ідеї, які ви пов’язуєте з цими словами. Для початку можна подумати, як би ви відповіли на вказані нижче запитання.

  • Чи відчуваєте ви, що євангелія Ісуса Христа додає радості у вашому житті? Чому так або чому ні?

  • Що з того, що ви дізналися з Книги Мормона, допомогло вам почуватися щасливішими?

  • Чи відчуваєте ви, що ваші стосунки з Небесним Батьком та Ісусом Христом покращилися завдяки вивченню Писань? Чому так або чому ні?

Обмірковуючи ідеї, записуйте їх на папері й обводьте колом. З’єднайте їх одне з одним або з фразою в центрі. Коли ви додасте більше думок та ідей, ваша асоціативна карта може мати приблизно такий вигляд:

Зображення
порожня асоціативна карта

Закінчивши роботу над своєю асоціативною картою, розмістіть її так, щоб постійно бачити упродовж наступного тижня. Можливо, ви захочете помолитися Небесному Батькові та попросити допомоги в тому, щоб знайти й усвідомити велику радість і велике щастя, які приходять завдяки Ісусу Христу і Його євангелії.