Семінарія
Мосія 11–17: “Покайтеся та поверніться до Господа”


“Мосія 11–17: “Покайтеся та поверніться до Господа”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Мосія 11–17”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Мосія 11–17

“Покайтеся та поверніться до Господа”

Зображення
Авінадій проповідує

Зазвичай ми намагаємося попередити людей, яких любимо, про рішення, що можуть принести біль і страждання. Господь послав Авінадія сповістити царя Ноя та його народ про те, що вони повинні покаятися, аби уникнути страждань, які можуть прийти до них через їхню гріховну поведінку. Цей урок може допомогти вам посилити своє бажання приймати пророків Господа та діяти відповідно до запрошень, які вони передають від Господа.

Господь застерігає від небезпеки

Припустімо, ви щойно отримали інформацію про те, що вашим друзям і близьким загрожує небезпека.

  • У які різні способи ви можете попередити їх?

Господь має багато способів, щоб попередити нас. Обміркуйте наведені далі способи:

  • Порада від батьків

  • Настанови від пророків та інших церковних провідників

  • Вчення, які отримуємо з Писань, у церкві чи семінарії

  • Думки або почуття, що приходять від Святого Духа

  • Інше:

Подумайте, наскільки добре ви уникаєте гріха та небезпеки завдяки своєму рішенню, як саме реагувати на Господні застереження.

  • Які способи реагування прийняти найважче? Чому?

  • Як характеризує Господа те, що Він звертається до нас у різні способи?

Сьогодні ваше навчання буде зосереджено на такій істині: Господь промовляє до нас через Своїх пророків, щоб запросити нас покаятися і повернутися до Нього.

Господь закликав Ноя та його народ до покаяння

Згадайте, що Зениф привів групу людей із Зарагемлі на землю Нефія. Перед смертю Зениф передав царство своєму синові Ною (див. Мосія 9–10). Ной і вибрані ним священники вели злочестиве життя. Брехнею й улесливими словами вони схиляли людей до гріха (див. Мосія 11:7, 11).

Прочитайте Мосія 11:2, 14–15, 19 і знайдіть гріхи, які вчинили Ной та його народ. (У вірші 19 описано їхню реакцію на те, що їм вдалося відбити напад ламанійців). ChurchofJesusChrist.org

  • Як вибір Ноя та його народу можна порівняти з вибором людей сьогодні?

  • Які можливі наслідки такого життя?

Господь покликав пророка на ім’я Авінадій, щоб він передав послання Ною та його народу і допоміг їм побачити наслідки їхніх вчинків.

Прочитайте послання Авінадія в Мосія 11:20–25 і знайдіть, про які наслідки попереджав Господь. Слово “горе” у вірші 20 означає смуток або біль.

  • Про які з виявлених вами наслідків Господь попередив людей?

Зверніть увагу на повторювані фрази: “якщо вони не покаються” та “якщо ці люди не покаються”. Ви можете позначити ці слова й подумати, що можна дізнатися про Господа з цих фраз.

Прочитайте Мосія 11:26–29 і знайдіть, як цар Ной та інші люди реагували на Авінадія.

Дивитися на покаяння як на дар любові від Господа

Подумайте про різні запрошення покаятися і змінитися, які Господь дав нам у наші дні. Ви можете переглянути нещодавній виступ пророка Господа й знайти попередження, які він дав.

  • У чому полягає схожість чи відмінність між ставленням людей до пророків у дні Авінадія та в наш час? Чому вони можуть так реагувати?

Подумайте про своє особисте зобов’язання прислуховуватися до Бога, особливо коли Він попереджає вас через Своїх пророків про гріх і його наслідки.

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснював, як ми можемо сприймати від пророків запрошення покаятися.

“Мене давно вже вражає ця палка любов пророків Бога, і я відчував її в їхніх застереженнях проти гріха. Не бажання звинуватити спонукає їх. Бо їхнє справжнє бажання — відображати любов Бога; дійсно, це і є любов’ю Бога. Вони люблять тих, до кого їх послано служити, ким би вони не були і якими б вони не були. Так само як і Господь, Його слуги не хочуть, щоб хтось страждав від болю за гріх чи неправильний вибір” (Д. Тодд Крістофферсон, “Любов Бога”, Ліягона, лист. 2021, с. 17).

  • Як розуміння цих слів про пророків може позначатися на вашому бажанні діяти у відповідь на їхні запрошення?

Господь милосердно дав людям час, щоб звернутися до Нього та покаятися у своїх гріхах. Однак, коли Авінадій повернувся через два роки, вони знову були розгнівані й намагалися звинуватити його (див. Мосія 12:1, 9, 19).

Авінадій сміливо свідчив, що священники не навчали людей виконувати Божі заповіді (див. Мосія 12:33–37; 13:12–25). Він також свідчив, що Ісус Христос прийде, щоб викупити всіх людей, і що спасіння можливе лише через Викупителя (див. Мосія 15:1, 19). Коли Авінадій закінчив свідчити про Ісуса Христа, його життя знову було під загрозою. Але цього разу під загрозою також було життя одного зі священників, Алми.

Прочитайте Мосія 17:1–4 і знайдіть, як відреагували Ной та Алма на свідчення Авінадія про Христа.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповідь на таке запитання:

    • Що можуть допомогти нам зрозуміти ці такі дві різні реакції?

Три дні Авінадій просидів у в’язниці, а потім його знову привели до царя Ноя. Ной сказав, що позбавить Авінадія життя, якщо той не захоче відмовитися від істин, яких навчав (див. Мосія 17:5–8).

Прочитайте Мосія 17:9–10, 13 і знайдіть, що Авінадій відповів на прохання царя зректися свого свідчення. ChurchofJesusChrist.org

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді на такі запитання:

    • Про що ви дізналися з прикладу Авінадія?

    • Як це може вплинути на ваше реагування на слова Господа і Його пророків?