Семінарія
2 Нефій 9:1–26: “Нескінченна Спокута”


“2 Нефій 9:1–26: “Нескінченна Спокута”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“2 Нефій 9:1–26”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

2 Нефій 9:1–26

“Нескінченна Спокута”

Зображення
“Він живий”, художник Саймон Дьюї

Яків навчав нефійців про умови, в яких опиниться все людство через Падіння Адама і Єви. Він свідчив, що тільки через Ісуса Христа і Його викупительну силу людство може подолати духовну й фізичну смерть. Цей урок може допомогти вам відчути більше вдячності за ту роль, яку відіграє Ісус Христос, допомагаючи нам подолати гріх і смерть.

Можливі навчальні завдання

Складна ситуація

Обдумайте, як би ви відреагували на вказані далі обставини:

“5 серпня 2010 року 33 чилійські шахтарі потрапили у пастку масивного обвалу внаслідок осідання скельної породи. Вони опинилися на невеличкій безпечній території в стовбурі шахти під обвалом на глибині 700 м під землею.

Ситуація здавалася безнадійною. Між ними і їхніми домівками та сім’ями було майже півмилі непорушного каменю над головою, а в них був дуже невеликий запас їжі та води. Хоч у шахтарів було знаряддя і знання, однак через те що шахта була дуже ненадійною, вони не могли врятувати себе самостійно. У них було єдине сподівання, що їх знайдуть і врятують” (Конні Голдінг, “У пошуках порятунку”, Ліягона, чер. 2015, с. 63).

  • Якби ви опинилися в такій ситуації, які думки або почуття могли б у вас виникнути?

  • Від чого нас потрібно рятувати, оскільки ми не можемо впоратися з цим самостійно?

Через Падіння Адама і Єви кожен з нас зазнає фізичної і духовної смерті. Духовна смерть означає відділення від Бога, яке ми переживаємо внаслідок гріха.

Прочитайте 2 Нефій 9:10 і знайдіть, з чим Яків порівняв фізичну і духовну смерть.

  • Чому, на вашу думку, Яків описав смерть (смерть тіла) і пекло (смерть духу, що є результатом гріха, у якому не розкаялися) як “жахливу потвору”?

Подумайте про те, яким було б життя, якби ми не були врятовані від фізичної і духовної смерті. Обміркуйте, як ви можете донести до кого-небудь нашу величезну потребу в тому, щоб Викупитель врятував нас від фізичної і духовної смерті. Продовжуючи далі навчання, обдумайте, що ви відчуваєте до Ісуса Христа, Який допомагає нам подолати ці умови через Свою Спокуту.

Яків вчить про роль Спасителя у звільненні нас від гріха і смерті

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Виконайте наведене далі навчальне завдання

Створіть таблицю з вказаними далі заголовками у своєму щоденнику для навчання. Вивчіть вірші, зазначені в кожному стовпці, і запишіть свої думки в таблицю. Продовжуйте додавати інформацію до своєї таблиці протягом усього уроку.

Якби не було Спасителя … (2 Нефій 9:7–9)

Тому що є Спаситель … (2 Нефій 9:10–13)

  • Які думки про Ісуса Христа або почуття до Нього виникли у вас, коли ви вивчали ці вірші?

Одна з істин, яка підсумовує вчення Якова у віршах, які ви вивчили, полягає в тому, що через Свою Спокуту Ісус Христос допомагає нам подолати гріх і смерть.

  • Як може розуміння цієї істини вплинути на ваше життя?

  • Коли знання про перемогу Ісуса Христа над гріхом і смертю було для вас найбільш значущим?

Вибір прийняти порятунок

Згадайте історію про чилійських шахтарів, наведену раніше на уроці. Коли ви дізнаєтеся їхню історію до кінця, подумайте про схожість між їхнім досвідом і нашим порятунком від фізичної і духовної смерті.

Більш ніж через два тижні після того, як шахтарі опинилися у пастці, рятувальники знайшли спосіб забезпечити їх їжею, водою і ліками. Десь через два місяці рятувальники, нарешті, змогли зробити отвір, достатньо великий, щоб спустити через нього невелику капсулу, за допомогою якої можна було б визволити шахтарів по одному. Кожен шахтар заходив у капсулу й обирав довіритися плану рятування й рятувальникам, щоб його могли спасти. Кожен із шахтарів, провівши у пастці загалом 69 днів, був врятований (див. Конні Голдінг, “У пошуках порятунку”, Ліягона, чер. 2015, сс. 63–65).

  • Яку схожість ви бачите між описаним в цій історії та Спасителем, Який рятує нас від гріха і смерті?

  • Що б ви подумали, якби один із шахтарів, який був під завалом, відмовився зайти в рятувальну капсулу? Чому?

У той час як звільнення від фізичної смерті — це дар, який Спаситель пропонує всьому людству, наше звільнення від духовної смерті частково залежить від наших бажань і дій.

Прочитайте 2 Нефій 9:21–24 і знайдіть, який вибір ми повинні зробити, щоб Спаситель врятував нас від духовної смерті. Можна записати додаткові думки, які прийшли до вас про Спасителя, в другий стовпець вашої таблиці.

  • Що ви дізналися про те, що ми маємо зробити, аби Спаситель врятував нас від духовної смерті?

  • Чому, на вашу думку, ми “не мож[емо] бути спасенними в царстві Божому”, якщо не робимо цього?

Поміркуйте кілька хвилин про те, що ви дізналися сьогодні про Ісуса Христа і те, що Він зробив для вас. Можливо, ви захочете записати якісь свої думки чи враження або висловити свою вдячність нашому люблячому Спасителю.