Семінарія
2 Нефій 5:1–9: Застереження Бога


“2 Нефій 5:1–9: Застереження Бога”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“2 Нефій 5:1–9: Застереження Бога”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

2 Нефій 5:1–9

Застереження Бога

Зображення
сім’я Нефія тікає у пустиню

Для Нефія це, мабуть, було болісно. Оскільки Ламан і Лемуїл планували вбити його, Нефій отримав застереження взяти “т[их], хто повірив попередженням та одкровенням Бога” (2 Нефій 5:6), і втекти у пустиню. Іноді ми також можемо отримати застереження від Господа про фізичні та духовні небезпеки навколо нас. Цей урок може допомогти вам дослухатися до застережень, які Господь з любов’ю дає, щоб захистити вас.

Можливі навчальні завдання

Застереження

Зображення
попереджувальні знаки
  • Чому такі попереджувальні знаки важливі?

  • Чому деякі люди дивляться на попереджувальні знаки з вдячністю? з роздратуванням?

  • Коли ви були вдячні за отримане застереження?

Під час сьогоднішнього навчання подумайте про те, чому Бог посилає нам застереження. Спробуйте також пригадати різні варіанти того, як ви могли відреагувати на Його застереження.

Застереження Бога Нефію

Прочитайте 2 Нефій 5:1–9, щоб знайти застереження, яке Господь дав Нефію після того, як той став духовним провідником сім’ї після смерті Легія.

Спробуйте поставити себе на місце одного з нефійських підлітків, чиїм сім’ям було запропоновано слідувати за Нефієм.

  • Чому, можливо, піти було важко?

  • Що могло допомогти вам прийняти рішення піти за Нефієм у пустиню?

  • Відповідно до вірша 6, що було вирішальним для тих, хто пішов з ним?

Одна з істин, яку ми можемо дізнатися з цієї історії, полягає в тому, що Бог може відвести нас від небезпеки, якщо ми вирішимо вірити Його одкровенням і прислухатися до Його пророків.

Можна переглянути відео “Територія ворога” (3:38), доступне на ChurchofJesusChrist.org, і знайти, як застереження Бога можуть благословити наше життя.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Спробуйте уявити, яким би був світ (або ваше особисте життя), якби Бог ніколи не застерігав нас. А потім дайте відповідь принаймні на три з наведених далі запитань:

    • Чому, на вашу думку, нам потрібні застереження Бога в наш час?

    • Якими способами Бог доносить до людей загалом і окремих людей Свої застереження стосовно їхніх конкретних обставин?

    • Через які причини хтось може вирішити не брати до уваги застереження Бога, і як ви можете відповісти людині, яка наведе одну з цих причин?

    • Як ви або ваші близькі були захищені, звертаючи увагу на застереження від Бога? Поділіться конкретним прикладом, якщо можете його згадати.

Бог застерігає нас через Своїх пророків

Один зі способів, в який Бог з любов’ю застерігає нас про небезпеки,—через Своїх живих пророків. Наприклад, як написано у 2 Нефій 5:5–6, багато членів родини Нефія прислухалися до застереження, даного йому Господом, піти в пустиню. (Див. також Амос 3:7.) Ми також знаходимо багато пророчих застережень від Бога для нас в Його Писаннях.

Знайдіть час для дослідження Писань, щоб знайти застереження, які Бог давав нам через Своїх пророків у минулому. (Серед таких прикладів можуть бути Алма 41:10; Мороній 10:30, 32; Учення і завіти 63:57–58; 89:1–4.)

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповідь принаймні на три з наведених далі запитань:

    • Які застереження, на вашу думку, найбільше потрібні сучасному світу?

    • Як ви думаєте, які наслідки чекають у разі дотримання чи ігнорування цих застережень?

    • Яким чином ці застереження є ознакою любові Бога?

    • Як прийняття застережень, які ви знайшли, допоможе вам стати більш схожими на Ісуса Христа?

    • Як ігнорування Його застережень може віддалити нас від Нього?

Застереження Бога для вас

Президент Бойд К. Пекер (1924–2015), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

“Ніхто не сподівається, що ви проживете життя, не припустившись жодної помилки, але якщо ви будете на порозі великої помилки, то обов’язково отримаєте застереження від Святого Духа. Це обіцяння стосується всіх членів Церкви” (Бойд К. Пекер, “Порада молодим”, Ensign або Ліягона, лист. 2011, с. 18).

Обдумайте, як вислів президента Пекера й те, що ви дізналися з 2 Нефій 5, можна застосувати до вашого життя. Потім напишіть про свої думки та почуття у щоденник для навчання. Нижче наведено деякі можливі моменти, які слід враховувати:

  • Чи Небесний Батько застерігав мене про щось конкретне у моєму житті через думки чи почуття від Духа?

  • Чи є конкретні застереження від Бога, які я отримав/ла через провідників Церкви, батьків, благословення священства або іншим чином? Чи я дослухаюся до них?

  • Що, на мою думку, Небесний Батько хоче, щоб я зробив/зробила з отриманим мною сьогодні знанням?