Семінарія
1 Нефій 17–18: “Я надіявся на свого Бога”


“1 Нефій 17–18: “Я надіявся на свого Бога”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“1 Нефій 17–18: “Я надіявся на свого Бога”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

1 Нефій 17–18

“Я надіявся на свого Бога”

Зображення
Над молодою жінкою насміхаються

Усі ми в житті будемо мати випробування та страждання. Частина з них відбудеться внаслідок наших неправильних вчинків або просто через те, що ми живемо в занепалому й недосконалому світі. Як Нефій проходив випробування протягом своєї подорожі до обіцяної землі, так і ми проходимо деякі випробування й страждання, коли оточуючі зловживають своєю свободою волі. Незалежно від джерела наших страждань Ісус Христос надає силу і зцілення тим, хто шукає Його. Цей урок може допомогти вам відчути любов і вдячність до Господа, незалежно від обставин, які виникають у вашому житті.

Як би ви відреагували?

Чи помічали ви, як по-різному люди іноді реагують на аналогічні ситуації? Прочитайте наведені далі навчальні ситуації та подумайте, як по-різному люди можуть реагувати у цих ситуаціях.

Григорій звернувся до окуліста, тому що бачив усе розпливчасто. Лікар сказав йому, що в нього рідкісне захворювання, через яке він повністю осліпне протягом року.

Брат Лейли розлютився й штовхнув її, у результаті чого вона забила щиколотку. Вона повинна була грати в матчі чемпіонату за свою команду, але тепер не може бігати.

  • Яким чином люди в цих навчальних ситуаціях можуть відреагувати на свою важкі обставини?

  • Якими, на вашу думку, є деякі з причин, чому люди позитивно чи негативно реагують на випробування, які в них виникають?

Погляд Нефія

Вивчаючи Книгу Мормона, ви, можливо, помітили різницю між діями й ставленням Нефія і діями й ставленням Ламана та Лемуїла, навіть незважаючи на те, що вони потерпали від однакових труднощів. Будьте уважні до цієї відмінності, коли вивчатимете наведені далі вірші.

Мандрівка пустинею:Порівняйте історію Нефія з 1 Нефій 17:1–3 з тим, що Ламан і Лемуїл сказали в 1 Нефій 17:20–22.

Побудова корабля:Порівняйте реакцію Нефія з 1 Нефій 17:8–9, 15 з тим, як Ламан і Лемуїл відреагували в 1 Нефій 17:17–18.

  • Які думки або враження виникли, коли ви порівнювали слова й дії Нефія зі словами та діями Ламана й Лемуїла?

  • Що ви помітили щодо стосунків кожного з цих людей із Богом?

У всіх нас бувають моменти, коли ми по-різному реагуємо на важкі ситуації: як добре, так і не дуже добре. Подумайте про те, як ви ведете себе зазвичай—як Нефій чи як Ламан і Лемуїл,—коли опиняєтеся у важкій ситуації. Продовжуючи навчатися, шукайте вчення, які можуть допомогти вам позитивніше реагувати, коли перед вами постають труднощі або випробування.

Легій і його сім’я пливуть до обіцяної землі

Після того, як Нефій і його брати завершили будівництво корабля, Господь наказав Легію і його сім’ї почати плисти до обіцяної землі (див. 1 Нефій 18:1–8).

Прочитайте 1 Нефій 18:9–21, щоб знайти труднощі, з якими довелося зіштовхнутися Легію і його сім’ї під час цієї подорожі. У міру вивчення продовжуйте порівнювати дії та ставлення Нефія з діями й ставленням Ламана й Лемуїла.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. У своєму щоденнику для навчання дайте відповідь принаймні на два з наведених далі запитань:

    • Що вам здалося найважливішим у цій історії?

    • Зверніть увагу на те, що Нефій написав у вірші 16. Якби у вас була можливість поставити йому кілька запитань про його дії в цьому вірші, що б ви в нього запитали?

    • Як, на вашу думку, він міг би відповісти на ваші запитання?

Старійшина Дейл Г. Ренлунд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, поділився однією з причин, через яку Нефій зміг так відреагувати на свої труднощі.

“Через те, що вони віддалилися від Спасителя, Ламан і Лемуїл ремствували, були сварливими і не мали віри. Вони відчували, що життя було несправедливим і що вони мають право на благодать Бога. З іншого боку, через те що Нефій наближався до Господа, він повинен був усвідомити, що життя найбільш несправедливим буде для Ісуса Христа. Спаситель, хоч і був абсолютно безвинним, страждав більше за всіх.

Чим ближче ми до Ісуса Христа в наших думках і намірах наших сердець, тим більше ми цінуємо Його безвинні страждання, тим більше ми вдячні за благодать і прощення й більше хочемо каятися та ставати подібними до Нього” (Дейл Г. Ренлунд, “Щоб Я міг привести всіх людей до Себе”, Ensign або Ліягона, трав. 2016, с. 40).

  • Яка істина зі слів старійшини Ренлунда може допомогти вам у ваших випробуваннях?

Одна з істин, яку ви, можливо, визначили, полягає в тому, що коли у нас близькі стосунки з Ісусом Христом, то ми можемо відчувати любов і вдячність до Нього навіть у важкі часи.

Приділіть час, щоб обміркувати, що ви вивчали сьогодні. Оцініть, наскільки ви є близькими до Небесного Батька й Ісуса Христа. Що ви можете зробити, аби ще більше наблизитися до Них? Що, на вашу думку, це може змінити у вашому житті? Запишіть свої думки та духовні відчуття у щоденник для навчання.